Σλοβενία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Γιορτές

Τι είναι αυτά τα κουτιά;

Η μελισσοκομία είναι τυπική για τη Σλοβενία και έχει μακρά παράδοση άνω των 600 ετών. Οι μπροστινές σανίδες κυψέλης είναι μια ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για βαμμένες σανίδες που τοποθετούνται πάνω από τα ανοίγματα πτήσης των κυψελών.

Τόσο οι μελισσοκόμοι όσο και οι μέλισσες μπορούσαν έτσι να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές κυψέλες. Οι άνθρωποι πίστευαν επίσης ότι αυτές οι ζωγραφιές προστάτευαν τις κυψέλες. Είναι πάντα πολύ καλλιτεχνικά σχεδιασμένες. Μπορείτε να δείτε πώς μπορεί να μοιάζουν αυτές οι πινακίδες στη διπλανή φωτογραφία.

Χρωματιστά πασχαλινά αυγά, καρδιές από μελομακάρονα και 1000 εκκλησίες

πασχαλινά αυγά από τη Vrhnika

Παραδοσιακά, τα πασχαλινά αυγά διακοσμούνται με σχέδια από πολύχρωμο κερί. Αυτό είναι ένα πολύ γνωστό έθιμο, ιδιαίτερα στα νότια της Σλοβενίας. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της μοτίβα με τα οποία διακοσμούνται τα πασχαλινά αυγά. Τα πασχαλινά αυγά από τη Vrhnika είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Χιλιάδες μικρές τρύπες ανοίγονται σε αυτά τα αυγά, κάνοντάς τα να μοιάζουν με δαντέλα.

διακοσμημένα μελομακάρονα σε σχήμα καρδιάς

Στη Σλοβενία, συνηθίζεται να δίνουν πολύχρωμα διακοσμημένα μελομακάρονα σε σχήμα καρδιάς ως δώρα στις γιορτές. Δεν τρώγονται, αλλά φυλάσσονται ως αναμνηστικό.

Η Σλοβενία δεν είναι άδικα γνωστή και ως η χώρα των 1000 εκκλησιών. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες στη Σλοβενία, κάτι που είναι επίσης χαρακτηριστικό της χώρας.

Άλογο Lippizan

Τι το ιδιαίτερο έχουν τα λευκά άλογα;

Το Lipizzaner είναι μια πολύ ιδιαίτερη ράτσα αλόγου που είναι αρκετά παλιά. Η αρχική τους πατρίδα βρίσκεται στη Σλοβενία, παρόλο που η χώρα δεν ήταν ακόμη ανεξάρτητη όταν άρχισε να εκτρέφεται αυτή η φυλή αλόγων. Η προέλευση αυτής της φυλής αλόγων είναι το εκτροφείο Lipica, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στα ιταλικά σύνορα.

Τα άλογα αυτά αναγνωρίζονται από το λευκό χρώμα του τριχώματός τους. Χρησιμοποιούνταν συχνά στην Ισπανική Σχολή Ιππασίας. Πρόκειται για μια ειδική σχολή ιππασίας στο Χόφμπουργκ της Βιέννης, όπου διδάσκονταν και μαθαίνονταν ο κλασικός τρόπος ιππασίας, όπως συνηθιζόταν στην Ισπανία.

Τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν σκι αρκετά νωρίς στα σλοβενικά βουνά.

Και στο βουνό!

Η Σλοβενία έχει μακρά παράδοση στο σκι. Οι άνθρωποι κάνουν σκι στα βουνά εδώ από τον 18ο αιώνα. Το σκι εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στη Σλοβενία σήμερα. Διάσημοι αθλητές προέρχονται επίσης από τη Σλοβενία. Οι περισσότερες πίστες σκι βρίσκονται στα βορειοδυτικά της Σλοβενίας. Αν και είναι μικρότερες από τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις, οι χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες προσελκύουν τουρίστες.

Το παλαιότερο χιονοδρομικό κέντρο της Σλοβενίας είναι το Kranjska Gora. Εδώ διοργανώνονται συχνά αγώνες σκι με πολλές διεθνείς συμμετοχές.  Παρεμπιπτόντως, τα παιδιά στη Σλοβενία συχνά μαθαίνουν σκι σε πολύ μικρή ηλικία. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο και δεν είναι σύνηθες μόνο μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων.

Leave a Reply