Τσεχία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Δάσος στην Τσεχική Δημοκρατία

Περίπου το ένα τρίτο της Τσεχικής Δημοκρατίας καλύπτεται από δάση. Εδώ φυτρώνουν οξιές, ερυθρελάτες, βελανιδιές, πεύκα και έλατα. Ωστόσο, το εθνικό δέντρο της χώρας είναι η φλαμουριά.

Στο Peklo, μια κοιλάδα στη βόρεια Βοημία, υπάρχουν παρθένα δάση. Ειδικότερα, εδώ μπορεί να βρεθεί η μαύρη σκλήθρα. Την άνοιξη, το δάπεδο του δάσους καλύπτεται από αμέτρητες ανοιξιάτικες νιφάδες χιονιού (λουλούδι αλλιώς Εαρινός λευκόιος). Ορχιδέες, μανιτάρια και βρύα μπορούν επίσης να βρεθούν σε πολλά είδη. Στα έλη αναπτύσσονται, για παράδειγμα, χαμηλά πεύκα και νάνες σημύδες.

μαύρες σκλήθρες
ανοιξιάτικες νιφάδες χιονιού

 

 

 

 

 

 

Ποια ζώα ζουν στην Τσεχική Δημοκρατία;

Τα δάση και τα χωράφια, οι λίμνες, τα ποτάμια και τα βουνά αποτελούν βιότοπο για πολλά ζώα. Η Τσεχική Δημοκρατία φιλοξενεί λύγκες, ευρωπαϊκή ενυδρίδα, αγριόγατες και μουφλόν, καθώς και μαρμότες, αλεπούδες και λαγούς. Τα κόκκινα ελάφια και τα ζαρκάδια είναι επίσης τυπικά ζώα των δασών.

Ευρωπαϊκή ενυδρίδα
Αγρινός _Μουφλόν
Μαρμότα
Λύγκας
Αγριόγατα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτός από τα θηλαστικά, πολλά πουλιά ζουν επίσης στην Τσεχική Δημοκρατία. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε αγριόχηνες, φασιανούς, κουκουβάγιες, πεδινές πέρδικες, πάπιες και πελαργούς. Σφηκιάρηδες , τσαλαπετεινοί και μπούφοι πετούν μέσα στη χώρα. Στα ποτάμια κολυμπούν πέστροφες και ευρωπαϊκοί θύμαλλοι.

πεδινή πέρδικα
Μπούφος
Σφηκιάρης
Τσαλαπετεινός
Φασιανός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Αστρίτης, το ασινόφιδο, τα νερόφιδα, η σαύρα του βουνού και ο αλπικός τρίτωνας γλιστρούν και σέρνονται τριγύρω. Η σμαραγδένια σαύρα, η οποία ζει στα νοτιοδυτικά, στο δάσος της Βοημίας, έχει ένα ιδιαίτερα όμορφο χρώμα.

Αστρίτης
ασινόφιδο
νερόφιδο

 

 

 

 

 

 

 

σαύρα του βουνού
αλπικός τρίτωνας
σμαραγδένια σαύρα

 

 

 

 

 

 

 

Διατήρηση της φύσης στην Τσεχική Δημοκρατία

Τέσσερα εθνικά πάρκα και πολυάριθμες προστατευόμενες περιοχές τοπίου έχουν δημιουργηθεί στην Τσεχική Δημοκρατία για την προστασία της φύσης. Το μεγαλύτερο από τα εθνικά πάρκα, το εθνικό πάρκο Šumava, βρίσκεται στο Βοημικό Δάσος. Πολλά είδη ζώων και φυτών που έχουν γίνει σπάνια ή απειλούνται ακόμη και με εξαφάνιση μπορούν ακόμη να βρεθούν εδώ.

Επειδή τα σύνορα του Σιδηρού Παραπετάσματος περνούσαν εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η φύση μπόρεσε να αναπτυχθεί ανενόχλητη. Εδώ ζουν λύγκες, ελάφια, λύκοι και ζαρκάδια. Τα υπόλοιπα είναι τα εθνικά πάρκα Krkonoše, Βοημίας Ελβετίας και Thayatal. Όλα συνορεύουν με προστατευόμενες περιοχές σε γειτονικές χώρες.

Leave a Reply