Τσεχία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Προ- και πρώιμη ιστορία της Τσεχικής Δημοκρατίας

Αφροδίτη του Ντόλνι Βιεστόνιτσε

Οι άνθρωποι ζούσαν στο έδαφος της σημερινής Τσεχικής Δημοκρατίας ήδη από τη λίθινη εποχή. Ένα σημαντικό εύρημα είναι η Αφροδίτη του Ντόλνι Βιεστόνιτσε (Věstonická venuše). Αυτό το κεραμικό ειδώλιο απεικονίζει μια γυναίκα και είναι ηλικίας περίπου 27.000 ετών. Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι ζούσαν ως κυνηγοί και συλλέκτες. Το ειδώλιο βρέθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ενός καταυλισμού για το κυνήγι μαμούθ. Παρεμπιπτόντως, στο πίσω μέρος του ειδωλίου βρέθηκε το δακτυλικό αποτύπωμα ενός παιδιού ηλικίας 11 έως 14 ετών.

Από το 5300 π.Χ., οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εδώ. Ζούσαν πλέον ως αγρότες. Αναπτύχθηκαν διάφοροι πολιτισμοί, όπως ο πολιτισμός της σχοινοειδούς κεραμεικής (Ο Πολιτισμός της σχοινοειδούς κεραμεικής αποτελεί έναν αρχαιολογικό ορίζοντα της Ευρώπης την περίοδο, από την μετέπειτα Νεολιθική περίοδο μέχρι την εποχή που ξεκίνησε η Χαλκολιθική περίοδος), ο πολιτισμός του Λάγυνου (Ο πολιτισμός του Λάγυνου, περ. 2600 - 1900 Π.Κ.Ε., είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός ευρέως αλλά σποραδικώς διασκορπισμένου αρχαίου πολιτισμού της προϊστορικής δυτικής Ευρώπης που εμφανίστηκε στην Ύστερη Νεολιθική και διήρκεσε έως την πρώιμη Εποχή του Χαλκού) και, στην εποχή του χαλκού, ο πολιτισμός Ουνέτιτσε (Ο πολιτισμός Únětice, ο πολιτισμός Aunjetitz ή ο πολιτισμός των Unetician είναι ένας αρχαιολογικός πολιτισμός στην αρχή της Εποχής του Χαλκού στην Κεντρική Ευρώπη, που χρονολογείται περίπου στο 2300–1600 π.Χ). Από το 450 π.Χ. περίπου, εγκαταστάθηκε εδώ μια κελτική φυλή: οι Boii. Το όνομα Βοημία, που σημαίνει "πατρίδα των Boii", προέρχεται από αυτούς. Προέρχονταν από την περιοχή του Ρήνου-Μάιν-Δούναβη. Η Βοημία είναι το δυτικό τμήμα της σημερινής Τσεχικής Δημοκρατίας, η Μοραβία το ανατολικό τμήμα.

Πολιτισμός της σχοινοειδούς κεραμεικής
πολιτισμός του Λάγυνου
πολιτισμός Ουνέτιτσε

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γερμανικές φυλές έφτασαν εδώ τον 1ο αιώνα μ.Χ.: οι Μαρκομάνοι (γερμανικός λαός, που ίδρυσε ένα ισχυρό βασίλειο βόρεια του Δούναβη, κάπου κοντά στη σύγχρονη Βοημία) εγκαταστάθηκαν στη Βοημία και οι Κουάδες (άλλη γερμανική φυλή) στη Μοραβία. Οι Σλάβοι έφτασαν στην περιοχή από τα ανατολικά γύρω στο 550. Ένας από αυτούς τους Σλάβους, ένας έμπορος ονόματι Σάμο, ίδρυσε μια αυτοκρατορία που περιλάμβανε και τις ανατολικές περιοχές της σημερινής Τσεχικής Δημοκρατίας.

Τον 9ο αιώνα, οι Μοραβοί ίδρυσαν μια αυτοκρατορία. Με την πάροδο του χρόνου, περιλάμβανε επίσης τη Βοημία, τη Σιλεσία και τμήματα της σημερινής Πολωνίας. Διήρκεσε περίπου εκατό χρόνια προτού περιέλθει υπό ουγγρική κυριαρχία και καταρρεύσει το 907.

Έλευση των Πρεμυσλιδών

Βεντσέσλαος

Ο Οίκος των Πρεμυσλιδών ήταν μια ηγετική οικογένεια από τη Βοημία. Κυβέρνησαν τη Βοημία από τον 9ο αιώνα και μετά. Το 924, ο νεαρός Βεντσέσλαος ανέλαβε τη διακυβέρνηση του μικρού ακόμη πριγκιπάτου. Δολοφονήθηκε λίγα χρόνια αργότερα από τον αδελφό του Μπολεσλάβ. Σύντομα ο Βεντσέσλαος τιμήθηκε ως άγιος και τελικά έγινε ο προστάτης άγιος της χώρας.

Η Βοημία έπεσε για λίγο στην Πολωνία το 1003, αλλά ανακαταλήφθηκε. Η Μοραβία προσαρτήθηκε το 1031. Το 1085, ο Βρατίσλαος Β΄ στέφθηκε ο πρώτος βασιλιάς της Βοημίας.

Το 1305, ο Βρατίσλαος Γ' έγινε βασιλιάς της Βοημίας. Δολοφονήθηκε μόλις ένα χρόνο αργότερα. Αυτό σηματοδότησε το τέλος της δυναστείας των Πρεμυσλιδών.

Βασίλειο της Βοημίας από τον 14ο αιώνα και μετά

Κάρολος Δ΄

Ο Βρατίσλαος Γ΄ δεν είχε διάδοχο του θρόνου. Το 1310, η αδελφή του Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Ιωάννη του Λουξεμβούργου, γιο του Αγίου Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ερρίκου Ζ΄, και ο Οίκος του Λουξεμβούργου ανέβηκε στο θρόνο της Βοημίας και της Μοραβίας. Το Βασίλειο της Βοημίας ήταν πλέον στενά ενσωματωμένο στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ο γιος του Ιωάννη, Κάρολος Δ΄, έγινε βασιλιάς της Βοημίας το 1347. Ένα χρόνο αργότερα, ίδρυσε το πανεπιστήμιο που πήρε το όνομά του στην Πράγα, καθιστώντας το το παλαιότερο πανεπιστήμιο βόρεια των Άλπεων. Ο Κάρολος έγινε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 1355. Επέλεξε την Πράγα ως πόλη κατοικίας του. Το 1356, ο Κάρολος εξέδωσε τη Χρυσή Βούλα, τον σημαντικότερο νόμο της αυτοκρατορίας.

Η Χρυσή Βούλα

Το όνομα "Χρυσός Βούλα" προέρχεται από τη χρυσή σφραγίδα με την οποία σφραγίστηκε αυτός ο σημαντικός νόμος. Με τη Χρυσή Βούλα του 1356, ο Κάρολος Δ' δημιούργησε τον πρώτο θεμελιώδη νόμο της αυτοκρατορίας. Τι σήμαινε αυτό εκείνη την εποχή; Οι νόμοι που είχε συγκεντρώσει και συνοψίσει ο Κάρολος Δ' ήταν δικαιώματα που υπήρχαν ήδη από πολύ καιρό και τώρα καθορίζονταν για άλλη μια φορά. Η πιο σημαντική πρόταση ήταν ότι ο ρωμαιογερμανός βασιλιάς θα έπρεπε να προαχθεί σε αυτοκράτορα ως βασιλιάς των Ρωμαίων. Αυτό σήμαινε ότι ο Πάπας δεν χρειαζόταν πλέον να δώσει τη συγκατάθεσή του για την αυτοκρατορική στέψη και ότι ο βασιλιάς ήταν ουσιαστικά ήδη αυτοκράτορας μέσω της εκλογής των εκλεκτόρων.Οι διατάξεις της Χρυσής Βούλας ίσχυαν μέχρι το 1806, δηλαδή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χουσίτες

Στις αρχές του 15ου αιώνα, ο Γιαν Χους, ιεροκήρυκας από την Πράγα, επέκρινε την κατάσταση της εκκλησίας, ιδίως την απληστία και την εκκοσμίκευση του κλήρου. Ο Χους εκδιώχθηκε από την εκκλησία και κάηκε ως αιρετικός το 1414. Παρ' όλα αυτά, ο Χους είχε βρει πολλούς οπαδούς που αυτοαποκαλούνταν Χουσίτες από το όνομά του. Από το 1419 έως το 1434 ξέσπασαν οι πόλεμοι των Χουσιτών. Οι Χουσίτες πολέμησαν εναντίον των βασιλιάδων της Βοημίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, γεγονός που οδήγησε σε απώλεια εξουσίας στη Βοημία.

Από το 1471, οι Πολωνο-Λιθουανικοί Γιάγκελλιονς κυβέρνησαν τη Βοημία. Το 1526, ο βασιλιάς της Βοημίας πέθανε χωρίς απογόνους. Νέος βασιλιάς εξελέγη ο γαμπρός του, ο Αψβούργος Φερδινάνδος Α΄, ο οποίος ήταν επίσης αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έτσι, οι Αψβούργοι κυβέρνησαν το Βασίλειο της Βοημίας από το 1526 έως το 1918.

Εκπαραθύρωση της Πράγας (1618)

Η Εκπαραθύρωση της Πράγας και οι συνέπειές της

Η Βοημία είχε γίνει προτεσταντική κατά τη διάρκεια της Μεταρρύθμισης. Ο Φερδινάνδος Β΄ έγινε βασιλιάς της Βοημίας το 1617 και τώρα υποστήριζε με ζήλο την καθολική αντιμεταρρύθμιση. Οι πρίγκιπες της Βοημίας εξοργίστηκαν, συγκεντρώθηκαν στο Κάστρο της Πράγας, την έδρα του βασιλιά, και πέταξαν από το παράθυρο δύο από τους κυβερνήτες του βασιλιά. Αυτοί οι κυβερνήτες συμβόλιζαν τόσο τον ανεπιθύμητο βασιλιά όσο και την καθολική πλευρά. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως η εκπαραθύρωση της Πράγας. Έγινε το έναυσμα για τον τριακονταετή πόλεμο. Η Βοημία έγινε καθολική μετά τη χαμένη μάχη του Λευκού Όρους. Κυβερνήθηκε πλέον από τη Βιέννη μέχρι το 1918.

Εξέγερση της Πράγας

Το τσεχικό εθνικό κίνημα τον 19ο αιώνα

Η Βοημία κυβερνιόταν από τη Βιέννη και ήταν μια ασήμαντη επαρχία στο πλαίσιο της μοναρχίας των Αψβούργων. Η τσεχική γλώσσα είχε κατασταλεί. Η αντίσταση σ' αυτό προέκυψε από τα τέλη του 18ου αιώνα. Το 1848 έγινε η εξέγερση της Πράγας την Πεντηκοστή, η οποία όμως καταπνίγηκε από τους Αψβούργους.

Τσεχοσλοβακία

Το 1918, το εθνικό κίνημα οδήγησε τελικά στην επιτυχία. Το κίνημα υποστηρίχθηκε από τους Συμμάχους. Στις 28 Οκτωβρίου ιδρύθηκε το ανεξάρτητο κράτος της Τσεχοσλοβακίας. Ο Τόμας Μάζαρικ είχε αγωνιστεί γι' αυτό και τώρα έγινε ο πρώτος πρόεδρος. Η Σλοβακία προσχώρησε στο νέο κράτος.

Με τη Συμφωνία του Μονάχου, η Τσεχοσλοβακία έπρεπε να παραχωρήσει τη Σουδητία (Με την ονομασία Σουδητία φέρονται τα εδάφη της βόρειας Βοημίας και της Μοραβίας στη περιοχή των Σουδητικών ορέων που εκτείνονται υπό μορφή τεράστιου πετάλου παρά τα σύνορα Τσεχοσλοβακίας και Πολωνίας) στο Γερμανικό Ράιχ το 1938 - περίπου το ένα τρίτο της επικράτειάς της. Το 1939, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν τελικά στη χώρα, την ανακήρυξαν "Προτεκτοράτο της Βοημίας και της Μοραβίας" και την ενσωμάτωσαν στο Γερμανικό Ράιχ. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Theresienstadt ιδρύθηκε στο έδαφος της Τσεχίας, όπου δολοφονήθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Τσεχοσλοβακία, συμπεριλαμβανομένης της Σουδητίας, επανιδρύθηκε το 1945. Ο Έντουαρντ Μπένες, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος από το 1935 έως το 1938, ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντά του.

Η  ČSSR

Τσεχοσλοβακία 1968: Η «Άνοιξη της Πράγας»

Το 1946, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας κέρδισε τις εκλογές και το 1948 κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου. Ο Μπένες αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Το σύνταγμα τροποποιήθηκε και η χώρα αναδιοργανώθηκε σύμφωνα με τις σοβιετικές κατευθύνσεις. Η χώρα έγινε Τσεχοσλοβακική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, συντομογραφία ČSSR.

Το 1968, ο νέος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, προσπάθησε να προωθήσει αλλαγές και να δημιουργήσει "σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο". Οι προσπάθειες  του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού στη χώρα είναι γνωστή με τον όρο "Άνοιξη της Πράγας". Ωστόσο, η Σοβιετική Ένωση άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση της Πράγας. Στρατιώτες εισέβαλαν και έβαλαν βίαιο τέλος στη νέα πορεία.

Η «Βελούδινη επανάσταση» της Τσεχοσλοβακίας, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1989

Η βελούδινη επανάσταση και η διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας

Μνημείο για την "Βελούδινη Επανάσταση"

Το 1989, έγινε μια μη βίαιη ανατροπή και το κομμουνιστικό σύστημα έγινε δημοκρατία. Αφού μια ειρηνική διαδήλωση φοιτητών καταπνίγηκε βίαια από την αστυνομία στις 17 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε αντιδιαδήλωση 750.000 ατόμων. Ο πρόεδρος Γκούσταβ Χούζακ παραιτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου. Αυτή ήταν η Βελούδινη Επανάσταση. Η αλλαγή ήταν σε μεγάλο βαθμό μη βίαιη.

Ο Βάτσλαβ Χάβελ , ο οποίος είχε κάνει ενεργή εκστρατεία για την ανατροπή, έγινε ο νέος πρόεδρος.

Το 1992 αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε η διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας σε δύο κράτη, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία. Ο Χάβελ παραιτήθηκε και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Τσεχική Δημοκρατία

Η Τσεχική Δημοκρατία ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1993.

Ο κ. Χάβελ παρέμεινε πρόεδρος μέχρι το 2003 και τον διαδέχθηκε στο αξίωμα ο Βάκλαβ Κλάους. Η Τσεχική Δημοκρατία προσχώρησε στην ΕΕ το 2004.

Ο Μίλος Ζέμαν έγινε πρόεδρος το 2013. Θεωρήθηκε λαϊκιστής και φιλικός προς τη Ρωσία.

Αντικαταστάθηκε από τον Πετρ Πάβελ τον Μάρτιο του 2023. Συνεπώς, είναι ο τέταρτος πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας. Ο Πάβελ υποστηρίζει μια φιλοευρωπαϊκή πορεία και τάσσεται υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

 

Leave a Reply