Τσεχία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Η Skoda κλείνει τα εργοστάσια της στην Τσεχία, λόγω κορωνοϊού - Autoblog.grΑυτοκίνητα από την Τσεχική Δημοκρατία

Η πιο επιτυχημένη εταιρεία της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι η Škoda. Η Škoda ήταν αρχικά μια εταιρεία μηχανολογικών κατασκευών. Ιδρύθηκε το 1859. Σήμερα, η εταιρεία παράγει τόσο αυτοκίνητα όσο και τραμ. Το 80% των αυτοκινήτων Škoda εξάγεται, κυρίως στην Κίνα, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Η βιομηχανία παράγει συνολικά περίπου το 37% του εισοδήματος της Τσεχικής Δημοκρατίας - η τσεχική γεωργία μόνο το 2,3%. Καλλιεργούνται σιτάρι, ζαχαρότευτλα, πατάτες και λυκίσκος. Αυτά είναι απαραίτητα για την παρασκευή μπύρας, η οποία έχει μακρά παράδοση στην Τσεχική Δημοκρατία. Εκτρέφεται επίσης κτηνοτροφία, ιδίως βοοειδή, χοίροι και κοτόπουλα. Εκτρέφονται επίσης κυπρίνοι. Συνολικά το 54% της γης της χώρας χρησιμοποιείται για τη γεωργία.

Οικονομική κατάσταση στην Τσεχική Δημοκρατία: καλή!

Η Πράγα προσελκύει πολλούς τουρίστες

Σε γενικές γραμμές, η τσεχική οικονομία πηγαίνει καλά. Η οικονομία αναπτύσσεται. Τα ποσοστά ανεργίας είναι χαμηλά. Στην πραγματικότητα, είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Ένα πρόβλημα, ωστόσο, είναι η εξάρτηση της χώρας από τη μοναδική βιομηχανία της, την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές. Επιπλέον, τα πράγματα δεν φαίνονται εξίσου καλά σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, η περιοχή της Κεντρικής Μοραβίας στα ανατολικά της χώρας υστερεί.

Το μερίδιο των υπηρεσιών ανέρχεται σε 60 τοις εκατό. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ό,τι έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση, το εμπόριο, την εστίαση και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και τον τουρισμό. Οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από τη Γερμανία, ακολουθούμενοι από εκείνους από τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2018 ήρθαν συνολικά 21 εκατομμύρια τουρίστες. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε λόγω της κρίσης του κοροναϊού, αλλά σχεδόν επιτεύχθηκε και πάλι το 2022 (19,5 εκατομμύρια). Από αυτούς, τα 7,3 εκατομμύρια ήταν ξένοι επισκέπτες.

Ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι η Γερμανία. Η Τσεχική Δημοκρατία προμηθεύει σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών της στη Γερμανία. Η Σλοβακία, η Πολωνία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν σε απόσταση. Ωστόσο, η Γερμανία είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής, ακολουθούμενη από την Πολωνία, την Κίνα, τη Σλοβακία και τις Κάτω Χώρες.

Leave a Reply