Τσεχία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Κνέντελ (knedlíky)

Τσέχικο φαγητό

Τι τρώνε οι άνθρωποι στην Τσεχική Δημοκρατία; Το πιο διάσημο τσεχικό πιάτο είναι τα ζυμαρικά Κνέντελ (knedlíky). Παραδοσιακά φτιάχνονται από αλεύρι με αυγά και γάλα. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τριμμένες πατάτες. Αν προσθέσετε κομμάτια ψωμιού, γίνονται ζυμαρικά ψωμιού.

Η ζύμη σχηματίζεται σε μακρόστενο ρολό, βράζεται και στη συνέχεια κόβεται σε φέτες. Τα ζυμαρικά Κνέντελ γεμίζονται συχνά με φρούτα, και έτσι γίνονται ζυμαρικά δαμάσκηνο ή ζυμαρικά κεράσι.

Χορταστικό φαγητό στην Τσεχική Δημοκρατία: με κρέας

Vepřo knedlo zelo
Svíčková na smetaně

Τα ζυμαρικά συνοδεύονται επίσης από χορταστικά πιάτα: το ψητό χοιρινό με ζυμαρικά και λάχανο ονομάζεται Vepřo-knedlo-zelo και θεωρείται εθνικό πιάτο. Ένα τυπικό πιάτο με μοσχάρι είναι το Svíčková na smetaně: ψητό φιλέτο σε κρέμα γάλακτος. Άλλα πιάτα με κρέας περιλαμβάνουν γκούλας, ρολό και κεφτέδες. Τα ψάρια δεν τρώγονται πολύ συχνά, αλλά ο μποέμικος κυπρίνος είναι ένα δημοφιλές χριστουγεννιάτικο πιάτο.

Εκτός από τα ζυμαρικά, άλλα συνοδευτικά πιάτα περιλαμβάνουν fleky, τα οποία είναι τετράγωνα ζυμαρικά, ή πατατοσαλάτα. Παρεμπιπτόντως, τα λαχανικά είναι πολύ λίγα. Το ξινολάχανο, το λευκό λάχανο και το κόκκινο λάχανο βρίσκονται συνηθέστερα στα πιάτα, καθώς και τα μανιτάρια. Τα μούρα, όπως τα βατόμουρα, είναι επίσης δημοφιλή.

Οι γεμιστές πιπεριές μπορούν επίσης να βρεθούν στα τσέχικα μενού. Οι τηγανίτες πατάτας ονομάζονται εδώ bramboráky. Το ψητό τυρί είναι επίσης χωρίς κρέας. Το τυρί είναι παναρισμένο γι' αυτό, ίσως γνωρίζετε το ψητό Καμαμπέρ. Στην Τσεχική Δημοκρατία, το τυρί μερικές φορές γεμίζεται, για παράδειγμα με ζαμπόν Πράγας.

kolatsche
Buchtel

Επιδόρπιο στην Τσεχική Δημοκρατία: γλυκά αρτοσκευάσματα

Τα γλυκά είναι πολύ δημοφιλή και συχνά καταναλώνονται ως γλυκό επιδόρπιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πίτες δαμάσκηνου και τα kolatsche. Πρόκειται για στρογγυλά κομμάτια ζύμης που παρασκευάζονται με μαγιά. Μπορεί να είναι άδειες ή γεμιστές με σπόρους παπαρούνας ή δαμάσκηνα.

Τα Buchtel είναι παρόμοια, αλλά ψήνονται σε φούρνο μέχρι να γίνουν χρυσόκοκκινα.

 

Leave a Reply