Ανδόρρα Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Φαγητά     Παιδιά και σχολείο

Φύση στην Ανδόρρα

Όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε, τόσο λιγότερα δέντρα φυτρώνουν στην Ανδόρρα.

Τα βουνά της Ανδόρρας φιλοξενούν κυρίως βελανιδιές, πεύκα και έλατα, καθώς και ερυθρελάτη, σημύδα, τέφρα και άρκευθους. Το όριο των δέντρων βρίσκεται στα 2100 μέτρα περίπου. Από εδώ και πέρα θα συναντήσετε αλπικά λιβάδια, δηλαδή κλειστές χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Αλλά και στις ορεινές πλαγιές της Ανδόρρας φυτρώνουν ποικίλα λουλούδια. Μεταξύ αυτών είναι ο κρίνος των Πυρηναίων και ο κρίνος του βράχου των Πυρηναίων. Ο λευκός νάρκισσος φυτρώνει επίσης άγριος και θεωρείται το εθνικό λουλούδι της Ανδόρρας. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες αυτών των λουλουδιών κάτω.

Τέφρα
Άρκευθος

 

 

 

 

 

 

 

Ποια ζώα ζουν στην Ανδόρρα;

Εδώ μπορείτε να δείτε γιατί ο γυπαετός φέρει το όνομά του. Πρόκειται για ένα ζώο που κατοικεί στην Ανδόρρα.
Μουφλόν

Στα μεγαλύτερα υψόμετρα της Ανδόρρας ζουν τυπικά ορεινά ζώα, όπως τα χαμίνια, οι μαρμότες και τα μουφλόν (άγρια πρόβατα). Χρυσαετοί και διάφορα είδη γύπα, όπως ο γυπαετός με τα γένια, πετούν στον αέρα.

Ο ντεσμάν των Πυρηναίων απαντάται μόνο στα Πυρηναία. Ανήκει στους τυφλοπόντικες και, μαζί με το ρωσικό ντεσμάν, αποτελεί την ομάδα των ντεσμάν. Μπορείτε επίσης να βρείτε μια φωτογραφία του παρακάτω.

Παρεμπιπτόντως, στην Ανδόρρα ζουν πολλά ζώα που απαντώνται και στην Κεντρική Ευρώπη. Σε αυτά περιλαμβάνονται σκίουροι, σκαντζόχοιροι, ασβοί, λαγοί, αγριογούρουνα, κουνάβια και αλεπούδες.

 

 

Εδώ μπορείτε να δείτε τη  μακριά μύτη    του   Desman
Οι σαμουά είναι καλοί αναρριχτές.
Οι μαρμότες ζουν επίσης στα Πυρηναία.
Ο λεμονοτσικνιάς .

 

 

 

 

 

Ο λευκός νάρκισσος είναι το εθνικό λουλούδι της Ανδόρρας.
κρίνος του βράχου των Πυρηναίων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply