Βατικανό Οικονομία

Συνοπτικά    Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Ποιος είναι ο Πάπας;     Καθημερινότητα Πάπα

Υπάρχει ακόμη και κατάστημα με αναμνηστικά στην κορυφή της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Αυτό ενισχύει επίσης την οικονομία του Βατικανού.

Έσοδα για το Βατικανό

Το Βατικανό έχει επίσης έσοδα. Πρόκειται κυρίως για έσοδα από κτίρια που ανήκουν στο κράτος. Το κράτος του Βατικανού επενδύει πολλά σε κτίρια και αγοράζει επίσης σπίτια σε άλλες χώρες. Το 2021, το Βατικανό κατείχε 4051 ακίνητα στην Ιταλία και άλλα 1120 παγκοσμίως.

Αλλά αυτά είναι και τα πλεονάσματα που δημιουργούνται. Το Βατικανό διαθέτει ένα πρατήριο καυσίμων, ένα φαρμακείο, ένα σούπερ μάρκετ και ένα κατάστημα ρούχων. Η πώληση γραμματοσήμων, νομισμάτων και αναμνηστικών φέρνει επίσης χρήματα στα ταμεία.

Στα Μουσεία του Βατικανού υπάρχει ένα εστιατόριο αυτοεξυπηρέτησης, μια πιτσαρία και ένα καφέ. Στην οροφή της βασιλικής του Αγίου Πέτρου υπάρχει ένα κατάστημα αναμνηστικών και ένα καφέ. Η είσοδος στα μουσεία και τα κρατικά τυπογραφεία αποφέρουν επίσης έσοδα.

Επιπλέον, υπάρχουν οι δωρεές - και τα ποσά είναι τεράστια. Περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώνονται κάθε χρόνο.

Η Τράπεζα του Βατικανού έχει την έδρα της σε αυτόν τον πύργο.

Οικονομικά και προϋπολογισμός στο Βατικανό

Έχουν υπάρξει επανειλημμένες καταγγελίες για διαφθορά. Για παράδειγμα, έχει συμβεί ότι ένας καρδινάλιος προσπάθησε να πλουτίσει σε συναλλαγές όπως η αγορά σπιτιών. Τα τελευταία χρόνια έχουν τεθεί σε εφαρμογή περισσότεροι έλεγχοι για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο να ξανασυμβεί.

Όπως και άλλα κράτη, το Βατικανό καταρτίζει προϋπολογισμό για κάθε έτος. Σε αυτόν καταγράφονται τα έσοδα και οι δαπάνες. Διάφορες υπηρεσίες φροντίζουν για τα οικονομικά του κράτους, συγκεκριμένα η Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων, το Αποστολικό Επιμελητήριο και η Διαχείριση Περιουσίας της Αποστολικής Έδρας.

Η Τράπεζα του Βατικανού ονομάζεται επίσημα Istituto per le Opere di Religione. Δεν είναι μια κανονική τράπεζα, καθώς δεν χορηγεί δάνεια, για παράδειγμα. Το κύριο καθήκον της είναι να διαχειρίζεται τα χρήματα του Βατικανού. Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε κάποιες μεταρρυθμίσεις, καθώς η Τράπεζα του Βατικανού είχε επίσης δυσφημιστεί για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.

Leave a Reply