Ισλανδία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Οι κάτοικοι της Ισλανδίας

Η Ισλανδία έχει μόνο 387.000 κατοίκους. Οι Ισλανδοί είναι κυρίως απόγονοι των Βίκινγκς και των Κελτών που αποίκισαν το νησί τον 10ο αιώνα. Το 94% των Ισλανδών ζουν στην πόλη. Το μεγαλύτερο αστικό κέντρο είναι η πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, όπου κατοικούν μόνο 200.000 άνθρωποι.

Θρησκεία στην Ισλανδία: Σε τι πιστεύουν οι Ισλανδοί;

Το 61 τοις εκατό των Ισλανδών ανήκει στην Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία. Ονομάζεται η κρατική εκκλησία της Ισλαν

Χρίσμα στην εκκλησία Glerárkirkja στο Akureyri: η πλειοψηφία των Ισλανδών είναι προτεστάντες

δίας, επειδή προστατεύεται και υποστηρίζεται από το κράτος. Το 5,5 τοις εκατό του πληθυσμού της Ισλανδίας ανήκει σε μια προτεσταντική ελεύθερη εκκλησία. Το 3,9 τοις εκατό είναι καθολικοί. Μειονότητες αποτελούν οι μουσουλμάνοι, οι βουδιστές και άλλες μικρές θρησκευτικές κοινότητες. Το 7,8 τοις εκατό δεν ανήκει σε καμία εκκλησία.

 

 

Ποια γλώσσα ομιλείται στην Ισλανδία;

Στην Ισλανδία, οι άνθρωποι μιλούν ισλανδικά. Η ισλανδική είναι μία από τις σκανδιναβικές γλώσσες μαζί με τη νορβηγική, τη σουηδική, τη δανική και τη γλώσσα των Φερόων. Μοιάζει περισσότερο με τα Φαροέζικα. Όπως και σε αυτές τις χώρες, οι άνθρωποι στα ισλανδικά χρησιμοποιούν πάντα τα μικρά ονόματα.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα κείμενο στα ισλανδικά. Παρατηρούμε αμέσως τους πολλούς τόνους και τα ð και æ

Η ισλανδική γλώσσα δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου στη γραφή για πάνω από μια χιλιετία, έτσι ώστε τα παλιά κείμενα να είναι ακόμη και σήμερα εύκολα κατανοητά. Αυτό εξηγείται από την απομονωμένη θέση της χώρας. Μέχρι σήμερα, οι Ισλανδοί προσπαθούν να κρατήσουν τη γλώσσα τους απαλλαγμένη από ξένες λέξεις. Οι αγγλικές λέξεις αντικαθίστανται από ισλανδικούς νεολογισμούς. Για παράδειγμα, ο "υπολογιστής" ονομάζεται tölva, που σχηματίζεται από τις ισλανδικές λέξεις για τον αριθμό και τη μάντισσα. Αυτή η καθαρότητα περιορίζει την αλλαγή της γλώσσας μέχρι σήμερα.

Το ισλανδικό αλφάβητο

Ενώ το δικό μας αλφάβητο έχει 24 γράμματα, το ισλανδικό αλφάβητο έχει 32 γράμματα. Τα γράμματα C, W, Q και Z (των αγγλικών) δεν υπάρχουν καν. Αλλά όλα τα φωνήεντα υπάρχουν με και χωρίς τονισμό, οπότε τα Α και Á, Ε και É καθώς και τα Υ και Ý είναι μεμονωμένα γράμματα. Ναι, το Υ είναι επίσης φωνήεν (φωνηεντικός ήχος) στα ισλανδικά. Προφέρεται όπως τογερνανικό Ü. Το Ö είναι επίσης ξεχωριστό γράμμα.

Και τέλος, υπάρχουν και άλλα γράμματα: Το γράμμα Ð / ð ονομάζεται Eth και προφέρεται όπως το th στα αγγλικά αυτό, δηλαδή είναι φωνητικό. Το γράμμα Þ / þ είναι ένας παλιός ρούνος, δηλαδή ένας γερμανικός χαρακτήρας. Ονομάζεται Thorn και προφέρεται όπως το th στην αγγλική λέξη thing (άφωνο). Υπάρχει επίσης το Æ / æ, όπου το Α και το Ε συρρικνώνονται. Ωστόσο, το γράμμα αυτό προφέρεται όπως το δικό μας ei.
Αρίθμηση στα ισλανδικά

Θα θέλατε να μετρήσετε μέχρι το 10 στα ισλανδικά; Έχει ως εξής: 1 einn, 2 tveir, 3 þrír, 4 fjórir, 5 fimm, 6 sex, 7 sjö, 8 átta, 9 niu, 10 tíu.

 

Leave a Reply