Ισπανία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Στο σπήλαιο Altamira, οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής άφησαν πίσω τους ζωγραφιές όπως αυτόν τον βίσονα

Προϊστορία: Κέλτες και Βάσκοι

Η περιοχή της σημερινής Ισπανίας κατοικήθηκε ήδη πριν από 1,3 εκατομμύρια χρόνια. Οι κυνηγοί-συλλέκτες εγκαταστάθηκαν γύρω στο 6000 π.Χ. Ξεκίνησε η νεολιθική περίοδος. Οι Ίβηρες (ένας ιθαγενής λαός του Καυκάσου που μιλούσε μια κοινή γλώσσα, την πρόγονο των σημερινών Ιβηρο-Καυκασιακών γλωσσών) έφτασαν στην περιοχή πιθανότατα την 4η χιλιετία π.Χ., γεγονός που τους καθιστά την παλαιότερη εθνοτική ομάδα εδώ. Η Ιβηρική Χερσόνησος πήρε το όνομά της από αυτούς. Οι Κέλτες (αρχαίο φυλετικό σύνολο που ζούσε κυρίως στην κεντρική και δυτική Ευρώπη κατά την προϊστορική και την αρχαία περίοδο) μετανάστευσαν από το βορρά από το 500 π.Χ. περίπου. Η τρίτη ομάδα των παλαιότερων λαών είναι οι Βάσκοι

Οι Φοίνικες και η γη των λαγών

Οι Ρωμαίοι άφησαν πίσω τους πολλά από τα κτίριά τους στην Ισπανία, όπως αυτό το θέατρο στη Μέριδα.

Οι Φοίνικες (πιθανόν ελληνικό φύλο) έφτασαν στην ακτή γύρω στο 1000 π.Χ. Αυτό το έθνος εμπόρων και ναυτικών δημιούργησε αποικίες σε όλη τη Μεσόγειο. Μία από αυτές ήταν το Καντίθ, που βρίσκεται στη σημερινή Ισπανία. Οι Φοίνικες ονόμασαν τη χώρα Ισχαπάν: γη των κατοίκων των βράχων. Πίστευαν ότι τα πολλά κουνέλια που τρέχουν εδώ γύρω ήταν κάτοικοι των βράχων. Οι Ρωμαίοι αργότερα μετέτρεψαν την Ισχαπάν σε Ισπανία, η οποία στη συνέχεια έγινε Ισπανία.

Ρωμαίοι στην Ισπανία

Οι Ρωμαίοι ήρθαν για πρώτη φορά στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πουνικού Πολέμου (Ρώμη εναντίον της φοινικικής Καρχηδόνας). Κατά τους επόμενους αιώνες, τελικά επέκτειναν την κυριαρχία τους σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο. Η ομιλούμενη λατινική γλώσσα εξελίχθηκε στην ισπανική γλώσσα (καστιλιάνικη). Τον 4ο αιώνα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε και η Ισπανία ανήκε πλέον στη Δυτική Ρώμη.

Η απεικόνιση δείχνει τρεις Βησιγότθους βασιλείς.

Βησιγότθοι

Τον 5ο αιώνα, οι Γότθοι (γερμανικός λαός )  μετακινήθηκαν προς τη Γαλλία και την Ισπανία. Ίδρυσαν τη Βησιγοτθική Αυτοκρατορία. Εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία από τους Φράγκους (σύνολο γερμανικών φύλων, το όνομα του οποίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε ρωμαϊκές πηγές του 3ου αιώνα, συνδεδεμένο με φυλές στον Ρήνο) και έτσι εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία. Το Τολέδο ήταν η πρωτεύουσά τους.

Οι Μαυριτανοί και η Reconquista στην Ισπανία

Το τζαμί της Κόρδοβα είναι ένα από τα κτίρια που άφησαν πίσω τους οι Μαυριτανοί στην Ισπανία.

Το 711, οι Μαυριτανοί  εισέβαλαν στην Ισπανία. Ήταν Βέρβεροι (μια εθνοτική ομάδα που ζει κυρίως στις βορειοαφρικανικές χώρες του Μαρόκου και της Αλγερίας )από τη Βόρεια Αφρική που εξισλαμίστηκαν από τους Άραβες. Ως εκ τούτου, έφεραν μαζί τους τη μουσουλμανική τους πίστη. Οι Μαυριτανοί δημιούργησαν το βασίλειό τους, την αλ-Ανδαλουσία. Κυβέρνησαν την Ιβηρική Χερσόνησο για αιώνες. Μόνο το 1492 εκδιώχθηκαν εντελώς.

Λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση από τους Μαυριτανούς, ωστόσο, άρχισε η ανακατάκτηση από τους Χριστιανούς, η Reconquista. Ωστόσο, διήρκεσε αρκετούς αιώνες. Ξεκίνησε από τον βορρά, όπου οι Μαυριτανοί δεν μπόρεσαν ποτέ να εδραιώσουν πραγματικά την κυριαρχία τους.

Έτσι χωρίστηκε η Ιβηρική Χερσόνησος γύρω στο 1030.

Βασίλεια της Αστούριας, της Ναβάρας, της Λεόν, της Αραγονίας και της Καστίλης

Εδώ, στο βόρειο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, αναδύθηκαν διάφορα βασίλεια, αρχικά το Βασίλειο της Αστούριας στα βορειοδυτικά και το Βασίλειο της Ναβάρας στα ανατολικά. Η Αστούρια διαιρέθηκε το 910 και έγινε το Βασίλειο της Λεόν μετά την επανένωση το 924. Το Βασίλειο της Αραγονίας σχηματίστηκε το 1035, ακολουθούμενο από το Βασίλειο της Καστίλης το 1038, το οποίο ενώθηκε με τη Λεόν τον 13ο αιώνα. Τον 15ο αιώνα παρέμειναν η Καστίλη, η Αραγονία και η Ναβάρα.

Οι καθολικοί μονάρχες: Η Ιερά Εξέταση και η ανακάλυψη της Αμερικής

Ο Φερδινάνδος της Αραγωνίας και η Ισαβέλλα της Καστίλης ήταν οι καθολικοί μονάρχες.

Η Ισαβέλλα της Καστίλης παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο της Αραγωνίας (ενώ ήταν ακόμη πριγκίπισσα). Η προκύπτουσα ένωση των δύο βασιλείων έθεσε τα θεμέλια για μια πανισπανική αυτοκρατορία.

Οι δύο "καθολικοί βασιλείς" έβαλαν να διώξουν όλες τις άλλες θρησκείες και άρχισε η ισπανική Ιερά Εξέταση. Όλοι οι Εβραίοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα. Με την υποστήριξη της Ισαβέλλας και του Φερδινάνδου, ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε τη βάση για την ισπανική αποικιακή αυτοκρατορία.

Ο πίνακας απεικονίζει τον Κάρολο Ε΄

Κάρολος Ε΄, βασιλιάς της Ισπανίας

Η κόρη της Ισαβέλλας και του Φερδινάνδου παντρεύτηκε τον Αψβούργο Φίλιππο τον Ωραίο. Ο γιος τους Κάρολος έγινε στη συνέχεια βασιλιάς της Ισπανίας ως Κάρολος Ε' το 1516. Το 1519, ο Κάρολος έγινε επίσης βασιλιάς και στη συνέχεια αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. Οι θρησκευτικοί πόλεμοι αυτής της περιόδου ενέπλεξαν επίσης τον Κάρολο σε πολέμους, ιδίως εναντίον της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Ο Κάρολος δεν μπόρεσε να σταματήσει τη Μεταρρύθμιση, αν και επέβαλε την αυτοκρατορική απαγόρευση στον Μαρτίνο Λούθηρο το 1521. Η Μεταρρύθμιση επικράτησε. Ο Κάρολος αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1556. Η αυτοκρατορία των Αψβούργων διαιρέθηκε. Ο γιος του Καρόλου Φίλιππος έλαβε την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, τη Βουργουνδία και τις κτήσεις στην Ιταλία.

 

Κατά τη διάρκεια του ογδοηκονταετούς πολέμου, οι Ισπανοί λεηλάτησαν την Αμβέρσα.

Οι Αψβούργοι στον ισπανικό θρόνο

Οι Αψβούργοι παρέμειναν στον ισπανικό θρόνο μέχρι το 1700. Το 1568 ξεκίνησε ένας ογδοντάχρονος πόλεμος εναντίον των Κάτω Χωρών. Το 1648, οι Κάτω Χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Το 1580, η Πορτογαλία προσαρτήθηκε στην Ισπανία μετά το θάνατο του τελευταίου Πορτογάλου βασιλιά. Το 1588, η ισπανική αρμάδα βυθίστηκε, γεγονός που έκρινε την πάλη για την εξουσία μεταξύ Αγγλίας και Ισπανίας. Η Πορτογαλία ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1640. Μετά το θάνατο του Καρόλου Β', το 1700 ξέσπασε διαμάχη για τη διαδοχή, καθώς δεν είχε διάδοχο: ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής.

Οι Βουρβόνοι στον ισπανικό θρόνο

Ο Πόλεμος της Διαδοχής έφερε τελικά στο θρόνο τον Φίλιππο Ε΄. Καταγόταν από τον οίκο των Ανζού της γαλλικής αριστοκρατικής οικογένειας των Βουρβόνων. Αυτοί εξακολουθούν να είναι οι βασιλείς της Ισπανίας μέχρι σήμερα.

Η Ισπανία έχασε σχεδόν όλες τις αποικίες της στον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο.

Οι ισπανικές αποικίες ανεξαρτητοποιούνται

Μεταξύ 1809 και 1825, οι ισπανικές αποικίες στην Κεντρική και Νότια Αμερική ανεξαρτητοποιήθηκαν σταδιακά. Όταν ξέσπασε εξέγερση στην Κούβα το 1895, αυτό οδήγησε σε πόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών το 1898. Σε αυτόν τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο, οι τελευταίες μεγάλες κτήσεις χάθηκαν από τις ΗΠΑ, δηλαδή η Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ και οι Φιλιππίνες. Μόνο στην Αφρική η Ισπανία είχε ακόμη μικρότερες αποικίες (Μαρόκο και Ισημερινή Γουινέα).

 

 

Ο Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα (δεξιά), εδώ με τον βασιλιά Αλφόνσο ΧΙΙΙ, κυβέρνησε την Ισπανία ως δικτάτορας.

Ο 20ός αιώνας: Δημοκρατία: Από τη μοναρχία στη Δεύτερη Δημοκρατία

Ο Alfonso XIII ήταν βασιλιάς της Ισπανίας από το 1886. Η χώρα ήταν μια καθυστερημένη αγροτική χώρα, οι κοινωνικές αντιθέσεις ήταν μεγάλες, όπως και οι οικονομικές δυσκολίες. Το μεγαλύτερο μέρος της γης ανήκε σε λίγους μεγάλους γαιοκτήμονες. Σε συμφωνία με τον βασιλιά, ο Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα εγκαθίδρυσε στρατιωτική δικτατορία το 1923. Ο Πρίμο ντε Ριβέρα αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 1930.

Διάδοχός του ήταν ο στρατηγός Berenguer, ο οποίος προκήρυξε εκλογές τον Απρίλιο του 1931. Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τις εκλογές τον Απρίλιο του 1931. Ο βασιλιάς εγκατέλειψε τη χώρα. Ανακηρύχθηκε η Δεύτερη Δημοκρατία (είχε υπάρξει Πρώτη Δημοκρατία για λιγότερο από δύο χρόνια το 1873/74). Αλλά τα παλιά προβλήματα παρέμειναν.

 

Στρατηγός Franco

Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος (1936-1939)

Το 1936 έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα από τον στρατηγό Φράνκο. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αναλάβει την εξουσία σε όλα τα μέρη της χώρας. Ρεπουμπλικάνοι και σοσιαλιστές προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να αναλάβει την εξουσία. Αυτό οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Φράνκο έλαβε υποστήριξη από τις φασιστικές δυνάμεις του Γερμανικού Ράιχ και της Ιταλίας. Η νίκη των πραξικοπηματιών σήμανε το τέλος της Δημοκρατίας.
Δικτατορία του Φράνκο (1939-1975)

Ο Φρανσίσκο Φράνκο είχε θριαμβεύσει. Τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του χαρακτηρίστηκαν από πολιτικές εκκαθαρίσεις: οι αντίπαλοι συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. Τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στα επόμενα χρόνια της δικτατορίας, η Ισπανία παρέμεινε πολιτικά απομονωμένη. Οικονομικά, η χώρα ανέκαμψε.

 

Ο Χουάν Κάρλος Α΄ ήταν βασιλιάς της Ισπανίας από το 1975 έως το 2014.

Μετάβαση: Η Ισπανία γίνεται και πάλι μοναρχία (1975-1982)

Μετά το θάνατο του Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος Α΄ έγινε αρχηγός του ισπανικού κράτους - όπως είχε αποφασίσει ο Φράνκο. Το 1978, ψηφίστηκε νέο σύνταγμα και η Ισπανία έγινε κοινοβουλευτική μοναρχία. Το 1981, ένα άλλο στρατιωτικό πραξικόπημα αποτράπηκε. Η μετάβαση στη δημοκρατία, γνωστή και ως μετάβαση, πραγματοποιήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια.

 

Ο Φελίπε ΣΤ' είναι βασιλιάς της Ισπανίας από το 2014.

Δημοκρατία από το 1982

Ο Φελίπε Γκονζάλες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) έγινε πρωθυπουργός το 1982 και παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 1996. Η Ισπανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Στη Χώρα των Βάσκων, η τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ επιδίωξε αυτονομία και σκότωσε αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους σε επιθέσεις. Η GAL, η οποία συστάθηκε από το κράτος για να καταπολεμήσει την ΕΤΑ, χρησιμοποίησε επίσης τρομοκρατικά μέσα.

Η εμπλοκή του κράτους σε αυτό, η κακή οικονομική κατάσταση και τα σκάνδαλα διαφθοράς οδήγησαν το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο Χοσέ Μαρία Αζνάρ έγινε πρωθυπουργός (1996-2004). Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένα πολιτικά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Επικρίθηκε επίσης επειδή υποστήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

Το 2004, το PSOE επέστρεψε στην εξουσία υπό τον José Luis Rodríguez Zapatero. Το 2007, η οικονομία εισήλθε σε ύφεση. Το 2011, το PP κέρδισε και πάλι με τον Μαριάνο Ραχόι στο τιμόνι. Το 2014, ο Χουάν Κάρλος παρέδωσε το στέμμα στον γιο του, Φελίπε VI. Στην Καταλονία, το κίνημα ανεξαρτησίας δυνάμωσε το 2017, οδηγώντας στην κρίση της Καταλονίας. Το 2018, ο Pedro Sánchez από το PSOE έγινε ο νέος πρωθυπουργός.

Leave a Reply