Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Χριστούγεννα
Πρωινό, γεύμα και δείπνο στην Ισπανία
Το πρωινό στην Ισπανία ονομάζεται desayuno. Αλλά οι Ισπανοί δεν τρώνε πολύ το πρωί. Και αυτό που τρώνε το πρωί τείνει να είναι γλυκό: ένα κομμάτι γλυκό ή μερικά μπισκότα. Στην Ανδαλουσία, οι άνθρωποι προτιμούν επίσης φρυγανισμένο τοστ με λίγο ελαιόλαδο ή tortas de aceite, λεπτά, στρογγυλά, τραγανά πλατύψωμα. Οι ενήλικες πίνουν έναν καφέ μαζί, τα παιδιά ένα ποτήρι γάλα ή κακάο.
Σε πολλούς Ισπανούς αρέσουν επίσης τα churros με ζεστή σοκολάτα. Τα churros είναι μακρόστενοι λουκουμάδες, γι' αυτό και τηγανίζονται σε λίπος. Μπορείτε επίσης να τα προμηθευτείτε σε πάγκους του δρόμου. Είναι επίσης δημοφιλή σε ειδικές εορταστικές περιστάσεις, όπως η Πρωτοχρονιά.
Το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο είναι ζεστά γεύματα. Το μεσημεριανό γεύμα ονομάζεται comida ή almuerzo. Το δείπνο ονομάζεται cena. Και τα δύο τρώγονται αργότερα από ό,τι εδώ, το μεσημεριανό γεύμα μεταξύ 1.30 μ.μ. και 3.30 μ.μ. και το δείπνο από τις 9 μ.μ. Ορισμένες οικογένειες αρχίζουν να τρώνε μόλις στις 10 μ.μ. Συνήθως υπάρχουν δύο πιάτα, ακολουθούμενα από το postre, το επιδόρπιο.
Ισπανικά τάπας
Στους Ισπανούς αρέσουν τα τάπας ανάμεσα στα γεύματα. Υπάρχουν πλέον και κάποια εστιατόρια στην Ισπανία που ειδικεύονται σε αυτά. Στην Ισπανία, ωστόσο, στην πραγματικότητα τρώγονται μεταξύ των γευμάτων ή ως σνακ με ένα ποτό και όχι ως κύριο πιάτο.
Τα τάπας περιλαμβάνουν ελιές, αλατισμένα αμύγδαλα, μύδια, ζαμπόν Serrano, χουρμάδες σε μπέικον ή μικρές πατάτες σε μαγιονέζα με σκόρδο. Παρεμπιπτόντως, οι Ισπανοί λατρεύουν επίσης τους ηλιόσπορους ως σνακ. Εμείς τους γνωρίζουμε περισσότερο ως τροφή για πουλιά.
Τυπικό ισπανικό φαγητό: Τορτίγια και παέγια
Τυπικά ισπανικά πιάτα είναι τα μαγειρευτά, τα οποία συχνά παρασκευάζονται με όσπρια. Στους ανθρώπους αρέσει επίσης να τρώνε ψάρια και θαλασσινά, καθώς και κρέας. Πολλά πιάτα είναι στην πραγματικότητα τοπικά πιάτα, δηλαδή προέρχονται από τη Γαλικία, την Ανδαλουσία ή την Καταλονία. Ωστόσο, η τορτίγια, μια ομελέτα από αυγά και πατάτες, είναι γνωστή σε όλη την Ισπανία.
Η παέγια προέρχεται από τη Βαλένθια. Ωστόσο, θεωρείται πλέον ισπανικό εθνικό πιάτο και διατίθεται σε όλη τη χώρα. Τρώγεται κυρίως το μεσημέρι. Η παέγια είναι ένα πιάτο με ρύζι που μαγειρεύεται σε ένα μεγάλο, ρηχό τηγάνι. Στην παραδοσιακή παρασκευή, το ρύζι χρωματίζεται κίτρινο με σαφράν. Στη συνέχεια, το ρύζι συνοδεύεται από κομμάτια κρέατος (κοτόπουλο, χοιρινό, κουνέλι) και λαχανικά με τη μορφή ντομάτας, πιπεριάς και φασολιών. Στις μέρες μας προστίθενται συχνά και θαλασσινά (μύδια, γαρίδες).
Pinchos
Τα pinchos, ή pintxos στα βασκικά, είναι μικρά σνακ. Σε αντίθεση με τα τάπας, ωστόσο, σερβίρονται σε σουβλάκια, καθώς η λέξη pincho σημαίνει σουβλάκι. Μικρά σουβλάκια ή οδοντογλυφίδες χρησιμοποιούνται για να συγκρατήσουν ένα pincho ή για να συγκρατήσουν διάφορα μέρη του pincho μαζί.
Ζητάτε ένα πιάτο και στη συνέχεια παίρνετε τα pinchos που θέλετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σουβλάκια για να υπολογίσετε πόσο πρέπει να πληρώσετε αργότερα.
Gazpacho
Το Gazpacho προέρχεται από την Ανδαλουσία. Είναι μια κρύα σούπα. Για την παρασκευή του πολτοποιούνται ντομάτες, αγγούρι, πιπεριές και μουλιασμένο λευκό ψωμί. Πρέπει να έχει καλή γεύση; Σίγουρα! Το Gazpacho είναι ιδιαίτερα νόστιμο τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.
Τι άλλο είναι χαρακτηριστικό της ισπανικής κουζίνας;
Το ελαιόλαδο είναι το κύριο λίπος που χρησιμοποιείται στην Ισπανία. Οι ελιές γι' αυτό καλλιεργούνται στη χώρα τους. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πιάτα με πουρέ. Το σκόρδο χρησιμοποιείται συχνά, αλλά κατά τα άλλα ελάχιστα βότανα και μπαχαρικά.