Τσεχία Καθημερινότητα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πώς ζουν οι άνθρωποι στην Τσεχική Δημοκρατία;

Οι περισσότεροι Τσέχοι ζουν σε μια πόλη. Υπάρχουν μεγάλα συγκροτήματα προκατασκευασμένων κατοικιών, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε αρκετά παλιά διαμερίσματα στα κέντρα των πόλεων και νεότερα, μοντέρνα σπίτια στα περίχωρα.

Οι Τσέχοι είναι λάτρεις της πολιτισμικής ζωής. Θα βρείτε πολλά θέατρα, μουσεία και μουσικές συναυλίες στις μεγάλες πόλεις. Η Πράγα, για παράδειγμα, είναι γνωστή για τον πλούτο της καλλιτεχνικής σκηνής της.

Οι Τσέχοι είναι ενεργοί στον αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο, ο ποδηλατισμός, οι πεζοπορίες και οι χειμερινοί αθλητισμοί είναι δημοφιλείς.

Τέλος εκτιμούν τις διακοπές, είτε πρόκειται για εξερεύνηση της υπαίθρου, είτε για επίσκεψη σε πόλεις και πόλεις. Τα καλοκαιρινά μήνες είναι ιδανικοί για το camping και τις εκδρομές

Martina Navratilova

Τσεχικά επώνυμα

Όπως σε πολλές σλαβικές γλώσσες, οι γυναίκες έχουν διαφορετικά επώνυμα από τους άνδρες. Συνήθως προστίθεται ένα -ová στο ανδρικό επώνυμο. Ίσως γνωρίζετε την πρώην τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα; Ωστόσο, τα ονόματα που τελειώνουν σε -ý γίνονται μόνο -á. Η σύζυγος του κ. Černý ονομάζεται επομένως κυρία Černá. Μόνο τα ονόματα που τελειώνουν σε -ů δεν αλλάζουν.

Παρεμπιπτόντως, ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται και στα ξένα ονόματα. Αν πείτε Άνγκελα Μέρκελ στην Τσεχική Δημοκρατία, γίνεται Άνγκελα Μέρκελοβα. Ή η Steffi Graf γίνεται Steffi Grafová.

Τα πιο συνηθισμένα τσεχικά επώνυμα είναι Novák (που θα ήταν Νέος άνθρωπος στα Ελληνικά), Svoboda (Ελευθερία), Novotny (επίσης Νέος άνθρωπος), Černý (Μαύρος) και Procházka (Βόλτα).

Παρεμπιπτόντως, τα πιο συνηθισμένα μικρά ονόματα στη χώρα για τις γυναίκες είναι τα Jana, Marie, Eva, Hana και Anna. Για τους άνδρες, τα ονόματα Jiří (Γιώργος), Jan, Petr, Josef και Pavel (Παύλος) βρίσκονται στην πρώτη θέση. Μπορείτε να μάθετε ποια μικρά ονόματα δίνονται συχνότερα στα μωρά στην ενότητα Παιδιά στην Τσεχική Δημοκρατία.

 

 

Leave a Reply