Β.Μακεδονία Προφίλ

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Nordmazedonien auf GlobusΛόγω της ιστορίας της και των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων στη χώρα, η Βόρεια Μακεδονία έχει αναπτύξει τον δικό της πολιτισμό, αλλά είναι επίσης μια τυπική βαλκανική χώρα. Η πλειονότητα των ανθρώπων μιλάει μακεδονικά, αλλά υπάρχει και μια δεύτερη επίσημη γλώσσα, τα αλβανικά. Η Βόρεια Μακεδονία φιλοξενεί επίσης μειονότητες, όπως οι Ρομά, οι οποίοι συχνά περιθωριοποιούνται και τα παιδιά τους δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σχολείο.

Παρεμπιπτόντως, η Βόρεια Μακεδονία δεν ονομαζόταν πάντοτε έτσι. Υπήρξε μια σύγκρουση με την Ελλάδα επειδή υπάρχει και μια περιοχή στην Ελλάδα που ονομάζεται Μακεδονία. Μέχρι το 1991, η σημερινή Βόρεια Μακεδονία ήταν συστατική δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η χώρα ονομαζόταν "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών διήρκεσε πολύ καιρό. Μετά από κάποια μπρος-πίσω, η αλλαγή του ονόματος τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα και αρκετά ορεινή. Και υπάρχουν πολλά ποτάμια και λίμνες.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα όπου ζουν πολλές διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Αυτό την καθιστά αφενός πολύ ποικιλόμορφη, αλλά η ποικιλομορφία αυτή κρύβει και συγκρούσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι Βορειομακεδόνες, αλλά ζουν εκεί και Αλβανοί. Οι Αλβανοί και οι Βορειομακεδόνες δεν τα πάνε πάντα καλά, πράγμα που σημαίνει ότι εδώ μπορεί να συμβαίνουν κατά καιρούς συγκρούσεις. Υπάρχουν όμως και Τούρκοι, Ρομά και Σέρβοι.

Έκταση 25.713 τχμ
Κάτοικος 2,07 εκατ
Γλώσσα Μακεδονικά και Αλβανικά, καθώς και Τουρκικά, Ρομά, Σέρβικα και Αρμάνικα
Πρωτεύουσα Σκόπια
Ο μεγαλύτερος ποταμός Vardar (388 km)
Το ψηλότερο βουνό Korab (2764 m)
νόμισμα Δηνάριο

Nordmazedonien UmrissΣημαία της Βόρειας Μακεδονίας

Το χρώμα της σημαίας της Βόρειας Μακεδονίας βασίζεται στις σημαίες που υψώθηκαν κατά τη διάρκεια των μακεδονικών εξεγέρσεων του 1903. Όταν η χώρα έγινε σοσιαλιστική, το χρώμα διατηρήθηκε και η σημαία με το σημερινό σχέδιο υιοθετήθηκε επίσημα το 1946. Ο κίτρινος ήλιος στη σημαία συμβολίζει τον "Ήλιο της Ελευθερίας", ο οποίος αναφέρεται στον εθνικό ύμνο της ΠΓΔΜ.

Εθνικός Ύμνος

Σήμερα πάνω απ' τη «Μακεδονία» γεννιέται,
νέος ήλιος της ελευθερίας!
Οι «Μακεδόνες» επαναστατούν,
για τα δικαιώματα τους!
Οι «Μακεδόνες» επαναστατούν,
για τα δικαιώματα τους!

Απ'την αρχή τώρα η σημαία κυματίζει,
της Δημοκρατίας του Κρουσέβου!
Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,
Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!
Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,
Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!

Τα «Μακεδονικά» δάση τραγουδούν δυνατά,
νέα τραγούδια, νέες ειδήσεις!
Η «Μακεδονία» ελεύθερη,
Ελεύθερη ζει!
Η «Μακεδονία» ελεύθερη,
Ελεύθερη ζει!

Leave a Reply