Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και Πολιτική Χαρακτηριστικά Καθημερινή ζωή Παιδιά και σχολείο Ενότητα Φαγητά
Διαφορές στη χώρα
Η διδασκαλία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη χαρακτηρίζεται από σημαντικές διαφορές ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε. Αυτό οφείλεται στη διαίρεση της χώρας στα δύο μέρη της "Βοσνιο-Κροατικής Ομοσπονδίας" και της "Σερβικής Δημοκρατίας" (Republika Srpska). Εντός του βοσνιακό-κροατικού τμήματος, υπάρχει περαιτέρω διαχωρισμός σε καντόνια.
Οι δύο περιοχές αναπτύσσουν τα προγράμματα σπουδών τους ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Στο βοσνιο-κροατικό τμήμα, τα παιδιά της Κροατίας και της Βοσνίας διδάσκονται επίσης χωριστά. Μερικές φορές τα μαθήματα γίνονται στο ίδιο κτίριο, αλλά σε διαφορετικές αίθουσες και σε διαφορετικές ώρες.
Το σχολικό σύστημα
Ωστόσο, τα περισσότερα σχολεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν υιοθετήσει ορισμένα χαρακτηριστικά του σχολικού συστήματος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Για παράδειγμα, τα παιδιά μέχρι την ηλικία των τριών ετών μπορούν να φοιτήσουν σε βρεφονηπιακό σταθμό και στη συνέχεια σε νηπιαγωγείο μέχρι την ηλικία των έξι ετών.
Η υποχρεωτική σχολική φοίτηση ισχύει στη συνέχεια μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Το πρώτο σχολικό στάδιο διαρκεί οκτώ χρόνια, το οποίο είναι το δημοτικό σχολείο. Μετά από αυτό, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορες εκπαιδευτικές διαδρομές. Υπάρχουν επαγγελματικές σχολές, γυμνάσια ή εξειδικευμένες τεχνικές σχολές. Ανάλογα με τα προσόντα σας, μπορείτε στη συνέχεια να συνεχίσετε στο πανεπιστήμιο.
Διαχωρισμός από την αρχή
Με το διαχωρισμό των τάξεων σε εθνοτικές ομάδες, τα παιδιά από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες διαχωρίζονται μεταξύ τους από την αρχή της ζωής τους. Αυτό οδηγεί αυτόματα στο να μην βλέπουν τα παιδιά τους εαυτούς τους ως κοινότητα, αλλά ως διαφορετικούς και ξένους. Και μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτό αφήνει τα σημάδια του και στα παιδιά αργότερα στη ζωή τους.
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, το 2018 υπήρχαν ακόμη 56 σχολεία στα οποία οι μαθητές διδάσκονταν κάτω από την ίδια στέγη, αλλά εξακολουθούσαν να διδάσκονται χωριστά. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα σχολεία, αλλά αυτό το κατάλοιπο του βοσνιακού πολέμου διαχωρίζει εδώ και καιρό ιδιαίτερα τους νέους. Βόσνιοι, Σέρβοι και Κροάτες πολέμησαν εδώ ο ένας εναντίον του άλλου.
Σήμερα, τα σχολεία διοικούνται από κοινού, αλλά μερικές φορές εξακολουθεί να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός ανάλογα με την εθνικότητα. Τα περισσότερα παιδιά δεν το θέλουν αυτό.
Τα παιδιά διατηρούν αυτόν τον τρόπο σκέψης και συνήθως παραμένουν της άποψης, ακόμη και στην εφηβεία και την ενηλικίωση, ότι είναι διαφορετικοί από τις άλλες εθνοτικές ομάδες και επομένως πρέπει να ζουν χωριστά η μία από την άλλη. Δυστυχώς, αυτό στέκεται εμπόδιο στην ενοποίηση της χώρας και ταυτόχρονα εμποδίζει τους ανθρώπους που ζουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να βλέπουν τους εαυτούς τους ως μέλη ενός κοινού κράτους.