Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Χριστούγεννα
Προϊστορία της Λετονίας
Οι πρώτοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της σημερινής Λετονίας γύρω στο 12.000 π.Χ. Αναπτύχθηκαν διάφοροι πολιτισμοί. Οι κυνηγοί και οι τροφοσυλλέκτες μετατράπηκαν σε αγρότες από το 4000 π.Χ. περίπου.
Φιννο-ουγγρικές φυλές, όπως οι Λιβς, μετανάστευσαν στην περιοχή από τα βόρεια και βορειοανατολικά την 3η χιλιετία π.Χ. Συγχωνεύτηκαν με τους Βαλτούς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ από τη 2η χιλιετία. Σε αυτές τις φυλές των Βαλτικών συμπεριλαμβάνονταν οι Κουρλανδοί, Σεμιγάλλοι, Σελόνιοι και Λατγάλιοι. Είναι οι πρόγονοι των Λετονών.
Το Τευτονικό Τάγμα στη Λετονία
Πολλές μικρές ηγεμονίες σχηματίστηκαν κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα. Κατακτήθηκαν από ιππότες του Τευτονικού Τάγματος (Τάγμα των Αδελφών του Γερμανικού Οίκου της Αγίας Μαρίας στην Ιερουσαλήμ, κοινώς γνωστό ως Τευτονικό Τάγμα, είναι ένα καθολικό θρησκευτικό τάγμα που ιδρύθηκε ως στρατιωτικό τάγμα το 1190 στην Άκρα, Βασίλειο της Ιερουσαλήμ )μετά το 1237. Ίδρυσαν εδώ το κράτος του Τευτονικού Τάγματος. Η Πολωνία είχε ζητήσει βοήθεια κατά των Πρώσων και υποσχέθηκε στους ιππότες του Τάγματος γη σε αντάλλαγμα.
Η γη αυτή αποικίστηκε στη συνέχεια και ο λαός προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό. Η οικονομία άνθισε. Οι μετανάστες της ανώτερης τάξης από τη Γερμανία (Γερμανοί της Βαλτικής) είχαν μεγάλη επιρροή στον πολιτισμό και τη γλώσσα και αποτέλεσαν την αριστοκρατία.
Στα τέλη του 14ου αιώνα, ωστόσο, το κράτος του Τευτονικού Τάγματος βρέθηκε υπό την επιρροή του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας και της Πολωνίας, το οποίο ενώθηκε το 1385 και έγινε η ισχυρότερη αυτοκρατορία στην περιοχή της Βαλτικής.
16ος έως 18ος αιώνας στη Λετονία
Η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση πραγματοποιήθηκε και στη Λετονία και η περιοχή έγινε προτεσταντική. Το 1560, το θρησκευτικό κράτος έλαβε τέλος όταν τα κοσμικά δουκάτα της Λιβονίας και της Κουρλάνδης υπήχθησαν στη φεουδαρχική κυριαρχία της Πολωνίας.
Η Ρωσία, η Σουηδία και η Πολωνία προσπάθησαν επανειλημμένα να αποκτήσουν επιρροή στην περιοχή της Βαλτικής. Οι πόλεμοι και οι επιδημίες προκάλεσαν τη συρρίκνωση του πληθυσμού. Η Λιβονία κατακτήθηκε από τη Σουηδία το 1629 και η Κουρλάνδη έγινε πολωνική. Το 1710, η περιοχή περιήλθε στη Ρωσία κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο.
Η πρώτη ανεξαρτησία της Λετονίας (1918-1940)
Το 1917, η κυριαρχία των τσάρων στη Ρωσία έληξε και οι Μπολσεβίκοι ανέλαβαν την εξουσία. Αυτό επρόκειτο να συμβεί και στη Λετονία, αλλά η Λετονία απελευθερώθηκε από τη ρωσική κυριαρχία στον Λετονικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας από το 1918 έως το 1920 και ανακήρυξε δημοκρατία.
Από το 1936, η Λετονία κυβερνήθηκε δικτατορικά από τον Κάρλις Άουγκουστς Βίλχελμς Ούλμανις μετά από πραξικόπημα. Με το Σύμφωνο Χίτλερ-Στάλιν, η Γερμανία και η Ρωσία μοιράστηκαν μεταξύ τους την Ανατολική Ευρώπη το 1939. Η Λετονία παρέμεινε ανεξάρτητη μέχρι το 1940, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τη Λετονία.
Λετονική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία
Η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λετονίας ιδρύθηκε το 1940 μετά την κατοχή από τη Σοβιετική Ένωση. Η Λετονία κατελήφθη από τη Γερμανία το 1941. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Λετονία κατελήφθη και πάλι από τη Σοβιετική Ένωση το 1945.
Η Λετονία παρέμεινε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το 1990. Η λετονική γλώσσα και ο πολιτισμός καταπιέστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλοί Λετονοί είχαν ήδη απελαθεί (εκτοπιστεί) το 1941 και αυτό συνεχίστηκε μέχρι το θάνατο του Στάλιν. Επιπλέον, ακολουθήθηκε μια πολιτική εγκατάστασης που έφερε πολλούς Ρώσους στη Λετονία.
Ανεξαρτησία της Λετονίας 1990
Η Λετονία έγινε και πάλι ανεξάρτητη στις 21 Αυγούστου 1991 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή είχε ήδη ανακηρυχθεί τον Μάιο του 1990 στο πλαίσιο της Επανάστασης του Τραγουδιού. Στις χώρες της Βαλτικής είχε απαγορευτεί να τραγουδούν τα δικά τους δημοτικά τραγούδια ή τους εθνικούς ύμνους στη Σοβιετική Ένωση - τώρα τραγουδούσαν για να δείξουν την επιθυμία τους για ανεξαρτησία.
Τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας ήταν δύσκολα οικονομικά, αλλά στη συνέχεια υπήρξε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Η κρίση ήρθε το 2007, αλλά έκτοτε η Λετονία ανέκαμψε. Για τους Ρώσους, ορισμένοι από τους οποίους ζούσαν στη χώρα για δεκαετίες, η ανεξαρτησία σήμαινε ότι δεν αναγνωριζόταν η υπηκοότητα της Λετονίας. Μέχρι σήμερα, πολλοί Ρώσοι παραμένουν απάτριδες.
Η Λετονία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και στην ευρωζώνη το 2014. Έτσι, εκεί πληρώνετε με το ευρώ. Πρόεδρος της Λετονίας από το 2019 είναι ο Έγκιλς Λέβιτς.