Μαυροβούνιο Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Μαυροβούνιοι μαθητές δημοτικού σχολείου βάφουν το δρόμο για ένα έργο.

Εκπαιδευτικό σύστημα

Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα του Μαυροβουνίου αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό όταν η χώρα αποτελούσε ακόμη συνιστώσα δημοκρατία της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας. Μοιάζει επίσης πολύ με το σερβικό σύστημα, καθώς οι δύο χώρες εξακολουθούσαν να ανήκουν μαζί ακόμη και μετά την κατάρρευση της δεύτερης Γιουγκοσλαβίας.

Σχεδόν όλα τα σχολεία είναι κρατικά και η φοίτηση στο σχολείο είναι υποχρεωτική. Αυτό ισχύει για οκτώ χρόνια και αρχίζει για τα παιδιά όταν είναι έξι ετών. Στη συνέχεια πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, το οποίο χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Μετά από κάθε σχολικό έτος, λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό ως εισιτήριο για την επόμενη τάξη.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Αν θέλετε να πάτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά το δημοτικό σχολείο, πρέπει πρώτα να δώσετε ένα είδος εισαγωγικών εξετάσεων. Αυτό γίνεται με τη μορφή τελικών εξετάσεων στο δημοτικό σχολείο. Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ διαφόρων κλάδων.

Για παράδειγμα, υπάρχουν σχολεία που ειδικεύονται στις τέχνες, επαγγελματικά σχολεία ή γενικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως το δικό μας. Αν περάσετε τις εξετάσεις, μπορείτε στη συνέχεια να συνεχίσετε στο πανεπιστήμιο.

Ποια γλώσσα χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία στο Μαυροβούνιο;

Υπάρχουν πολλές επίσημες γλώσσες στο Μαυροβούνιο. Εκτός από τα Μαυροβούνια, η σερβική, η βοσνιακή, η αλβανική και η κροατική είναι επίσημες γλώσσες σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, αυτές οι γλώσσες (με εξαίρεση την αλβανική) μοιάζουν πολύ και θεωρούνται επίσης ως μία ενιαία γλώσσα. Μόνο οι επιμέρους εθνοτικές ομάδες επιμένουν στη δική τους ονομασία για τη γλώσσα τους.

Αν και η πλειονότητα των κατοίκων του Μαυροβουνίου είναι Μαυροβούνιοι, η πιο διαδεδομένη γλώσσα είναι η σερβική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο ανήκαν σε ένα κράτος για μεγάλο χρονικό διάστημα και η Σερβία είχε μεγάλη επιρροή στη χώρα. Τα σερβικά είναι επίσης η κύρια γλώσσα διδασκαλίας στα σχολεία. Σε ορισμένες περιοχές όπου ζουν μειονότητες, τα μαθήματα διδάσκονται επίσης στην αντίστοιχη γλώσσα.

Ορισμένα παιδιά στο Μαυροβούνιο δεν πηγαίνουν σχολείο.

Λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα στο Μαυροβούνιο;

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το επίπεδο εκπαίδευσης στο Μαυροβούνιο είναι μάλλον χαμηλό. Ιδιαίτερα οι γυναίκες συχνά δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Λιγότερα κορίτσια από ό,τι αγόρια πηγαίνουν στο σχολείο. Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές ένας αριθμός παιδιών που εγκαταλείπει το σχολείο πάνω από το μέσο όρο.

Παιδιά Ρομά στο Μαυροβούνιο

Ορισμένα παιδιά στο Μαυροβούνιο βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από άλλα, ιδίως εκείνα που προέρχονται από οικογένειες Ρομά. Ορισμένα δεν μιλούν τη γλώσσα στην οποία διδάσκονται στο σχολείο και δεν έχουν σχεδόν καμία ευκαιρία να την μάθουν. Οι οικογένειες που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και απομακρυσμένες περιοχές είναι επίσης γεωγραφικά αποκομμένες από την εκπαίδευση.

Παιδιά με αναπηρίες

Τα παιδιά που πάσχουν από νοητική ή σωματική αναπηρία περνούν ιδιαίτερα δύσκολα στο Μαυροβούνιο. Οι οικογένειες είναι συνήθως αβοήθητες απέναντι στην ασθένεια και δεν λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη από το σύστημα υγείας του Μαυροβουνίου. Τους φέρονται άσχημα και συχνά πέφτουν θύματα σωματικής τιμωρίας, η οποία είναι συνηθισμένη τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι στο Μαυροβούνιο.

Leave a Reply