Μαυροβούνιο Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Στις πόλεις-λιμάνια, όπως το Κότορ, υπάρχουν πιάτα με ψάρι.

Μικρή χώρα - μεγάλη κουζίνα

Το Μαυροβούνιο δεν ήταν ανεξάρτητο κράτος για πολύ καιρό και πάντα βρισκόταν υπό την επιρροή άλλων χωρών και πολιτισμών. Το πλεονέκτημα που προέκυψε θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει ποικιλόμορφη κουζίνα του Μαυροβουνίου. Μπορείτε να βρείτε ίχνη της ιταλικής, της αυστριακής, της σερβικής, της τουρκικής, ακόμη και της ουγγρικής κουζίνας.

Ανάλογα με την περιοχή που θα φάτε στο Μαυροβούνιο, θα σας σερβίρουν κάτι διαφορετικό: ψάρι στις ακτές και κατσικίσιο κρέας στα βουνά! Η θρησκεία επηρεάζει επίσης το φαγητό, οπότε σε μουσουλμανικές περιοχές όπως το Ούλτσιν (η νοτιότερη πόλη του Μαυροβουνίου) σπάνια θα βρείτε σνίτσελ με χοιρινό. Οι μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να τρώνε χοιρινό κρέας.

Κάπως έτσι μοιάζει το μαγείρεμα σε μαντεμένια γάστρα.

Πότε υπάρχει κάτι;

Τα πρωινά γεύματα στο Μαυροβούνιο δεν είναι συνήθως ιδιαίτερα πλούσια. Συνήθως πίνουν έναν καφέ και ίσως τρώνε μαζί του ένα κομμάτι ψωμί, για παράδειγμα με τυρί. Την ώρα του μεσημεριανού φαγητού υπάρχει όλο και κάτι περισσότερο, καθώς αυτό είναι το κύριο γεύμα στο Μαυροβούνιο. Το φαγητό είναι συχνά ζεστό και πλούσιο, καθώς έχει σκοπό να σας θωρακίσει για το υπόλοιπο της ημέρας.

Το βράδυ, τα γεύματα μπορεί να μην είναι τόσο πλούσια, αλλά συνήθως τρώγονται μαζί με την οικογένεια. Οι άνθρωποι κάθονται μαζί και ολοκληρώνουν την ημέρα με μερικά σνακ, ίσως ακόμη και με υπολείμματα από το μεσημεριανό γεύμα.

Τυπική κουζίνα του Μαυροβουνίου!

Υπάρχουν πολλά νόστιμα πιάτα με ψάρι κοντά σε υδάτινες περιοχές, για παράδειγμα στη λίμνη Σκόδρα. Τα ψάρια μαγειρεύονται  με φρούτα ή λαχανικά. Συνηθίζεται το ψάρι να τηγανίζεται ή να ψήνεται. Ωστόσο, υπάρχουν και πιάτα που ακούγονται ασυνήθιστα, όπως το χέλι στη σούβλα.

Στα βουνά του Μαυροβουνίου, οι άνθρωποι αρέσκονται να τρώνε πλούσιο φαγητό. Υπάρχει πολύ τυρί και κρέας. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι τόσο εύκολο να καλλιεργηθούν σε μεγάλα υψόμετρα και επομένως είναι λιγότερο συνηθισμένα στο τραπέζι. Τα πιάτα του βουνού, όπως το Kacamak (Το Kačamak είναι ένα είδος χυλού αραβοσίτου που παρασκευάζεται σε μέρη της Δυτικής Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης), είναι διάσημα.

Μπακλαβάς
Τσεβάπι, ή τσεβάπτσιτσι είναι ψητό πιάτο κρέατος που τρώγεται παραδοσιακά στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης
Αυτό το πιάτο ονομάζεται cicvara.

Leave a Reply