Ρωσία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Σχολείο στη Ρωσία

Τα ρωσικά παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των επτά ετών. Παρακολουθούν το δημοτικό σχολείο για τρία χρόνια. Στη συνέχεια παραλείπουν την 4η τάξη και πηγαίνουν κατευθείαν στην 5η τάξη! Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν επίσης να ξεκινήσουν το σχολείο στην ηλικία των έξι ετών. Αυτό συμβαίνει για το 35% των παιδιών. Ωστόσο, τότε πρέπει να παραμείνουν στο δημοτικό σχολείο για τέσσερα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παιδιά της ίδιας ηλικίας είναι και πάλι μαζί στην 5η τάξη.

Το πενταετές κύριο επίπεδο αρχίζει στην 5η τάξη. Τελειώνει με την 9η τάξη και στην ηλικία των 15 ετών. Τώρα είναι δυνατή η έναρξη της επαγγελματικής κατάρτισης ή οι μαθητές μπορούν να φοιτήσουν στο ανώτερο σχολείο για άλλα δύο χρόνια. Όσοι το ολοκληρώσουν αυτό μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολες. Ανάλογα με το απολυτήριο, μπορεί να εξεταστούν μόνο σε ένα ή δύο μαθήματα ή σε περισσότερα.

Το σχολικό έτος στη Ρωσία αρχίζει πάντα την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στα τέλη Μαΐου. Οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν τρεις μήνες, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Τα παιδιά φέρνουν λουλούδια στη δασκάλα τους. Η σχολική ημέρα αρχίζει στις εννέα η ώρα και τελειώνει στις δύο η ώρα. Τα ολοήμερα σχολεία δεν είναι συνηθισμένα. Ωστόσο, προσφέρεται παιδική φροντίδα για τους μικρότερους μαθητές του δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά έχουν πολλές εργασίες για το σπίτι το απόγευμα.

Τα ρωσικά σχολεία φέρουν έναν αριθμό. Για παράδειγμα, λένε "πηγαίνω στο σχολείο με τον αριθμό 32". Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια ή με λεωφορείο ή μετρό. Δεν κάνουν ποδήλατο και δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι. Τα παιδιά από απομακρυσμένα χωριά έχουν μερικές φορές μακρύ ταξίδι για να πάνε στο σχολείο, το οποίο καλύπτουν με σκι το χειμώνα.

Στην 1η τάξη, τα παιδιά μαθαίνουν φυσικά ανάγνωση, γραφή και αριθμητική. Για την εκμάθηση της ανάγνωσης χρησιμοποιείται ένα βιβλίο που ονομάζεται Bukwar. Από το 5ο έτος, η πρώτη ξένη γλώσσα διδάσκεται σε μικρότερες ομάδες. Η τάξη χωρίζεται για το σκοπό αυτό. Συνήθως είναι τα αγγλικά, αλλά μερικές φορές και τα γερμανικά ή τα γαλλικά. Τα μαθηματικά χωρίζονται σε δύο μαθήματα από την 5η τάξη: Άλγεβρα και Γεωμετρία. Και στο 10ο έτος υπάρχει ένα νέο μάθημα, η αστρονομία. Ο χειρότερος βαθμός είναι το 2, ο καλύτερος το 5. Το 1 δεν μπορεί να δοθεί.

Υπάρχει πολύς έλεγχος και αμφισβήτηση από τον καθηγητή. Τα τετράδια συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα. Κάθε παιδί έχει ένα σχολικό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται όχι μόνο οι εργασίες στο σπίτι αλλά και οι βαθμοί. Οι γονείς πρέπει να υπογράψουν ότι το έχουν διαβάσει.

Τα απογεύματα, πολλά παιδιά παρακολουθούν μια μουσική ή καλλιτεχνική σχολή ή έναν αθλητικό σύλλογο. Αυτό είναι ακόμη πιο συνηθισμένο από ό,τι εδώ. Θεωρείται ως ένα ακόμη μέρος μιας καλής εκπαίδευσης και όχι απλώς ένα χόμπι. Τα μαθήματα είναι φθηνότερα από ό,τι εδώ.

Ρωσικά ονόματα

Τα ρωσικά κορίτσια ονομάζονται συχνά Αναστασία, Μαρία, Σοφία, Αλεξάνδρα, Αικατερίνα, Λουντμίλα, Ίννα, Άννα, Τατιάνα, Γκαλίνα ή Ιρίνα. Δημοφιλή ονόματα αγοριών στη Ρωσία είναι τα Alexander, Dimitri, Andrej, Artjom, Alexej, Kirill, Maxim, Michail, Igor, Wladimir και Sergej.

Τα ρωσικά ονόματα έχουν σχεδόν πάντα μια σύντομη μορφή και μια υποκοριστική μορφή. Για παράδειγμα, η Αναστασία ονομάζεται συνήθως Nastja ή Nastjenka, ο Alexander και η Alexandra ονομάζονται και οι δύο Sascha και ο Andrej γίνεται Andrjuscha.

Κάθε παιδί στη Ρωσία έχει επίσης ένα πατρώνυμο εκτός από το επώνυμό του. Για τα κορίτσια, το -ovna ή -evna προστίθεται στο όνομα του πατέρα, για τα αγόρια το -ovich ή -evich. Για παράδειγμα, μια κόρη του Ιβάν ονομάζεται Irina Ivanovna, ένας γιος Dimitri Ivanovich.

Ένα παράδειγμα είναι ο ποιητής Alexander Sergeyevich Pushkin. Οπότε καταλαβαίνετε αμέσως ότι το όνομα του πατέρα του ήταν Σεργκέι.

Οι Ρώσοι που έχουν το μικρό τους όνομα δεν λένε "Γεια σας, κύριε Πούσκιν" όταν χαιρετιούνται μεταξύ τους, αλλά "Γεια σας, Αλεξάντερ Σεργκέγεβιτς", δηλαδή δίνουν το μικρό τους όνομα και το πατρώνυμο. Παρεμπιπτόντως, τα ρωσικά παιδιά λένε Babushka στη γιαγιά τους και Dedushka (προφέρεται: Djédushka) στον παππού τους.

Leave a Reply