Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Χριστούγεννα
Προϊστορία της Γερμανίας
Οι άνθρωποι ζούσαν ήδη στην περιοχή της σημερινής Γερμανίας πριν από 600.000 χρόνια. Ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες της παλαιολιθικής περιόδου. Ανήκαν στο γένος Homo erectus και στους διαδόχους του Homo heidelbergensis. Το αρχαιότερο αντικείμενο που βρέθηκε είναι μια κάτω γνάθος. Τα δόρατα του Schöningen είναι ηλικίας 400.000 ετών και αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν ήδη εκείνη την εποχή.
Πριν από 130.000 χρόνια, από τον Homo heidelbergensis (Άνθρωπος της Χαϊδελβέργης) προέκυψαν οι Νεάντερταλ. Την ίδια εποχή αναπτύχθηκε ο Homo sapiens, το σύγχρονο ανθρώπινο είδος στο οποίο ανήκουμε σήμερα. Και οι δύο ζούσαν ταυτόχρονα στην περιοχή που είναι σήμερα η Γερμανία.
Γύρω στο 5500 π.Χ., οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες μετατράπηκαν σε αγρότες: Ξεκίνησε η νεολιθική περίοδος. Οι άνθρωποι καλλιεργούσαν καλλιέργειες και διατηρούσαν οικόσιτα ζώα. Αναπτύχθηκαν διάφοροι πολιτισμοί: ο πολιτισμός της Γραμμικής ταινιωτής Κεραμικής, ο πολιτισμός της σχοινοειδούς κεραμεικής και ο πολιτισμός του Λάγυνου ήταν ανάμεσά τους.
Από το 2200 π.Χ., οι άνθρωποι ανακάλυψαν τα μέταλλα. Αρχικά άρχισαν να κατασκευάζουν αντικείμενα από χαλκό, γι' αυτό και μιλάμε για την Εποχή του Χαλκού. Υπήρχε πλέον και εμπόριο και εμφανίστηκαν τα πρώτα χωριά. Από το 800 π.Χ., ο σίδηρος αντικατέστησε τον χαλκό ως το σημαντικότερο υλικό. Αυτή ήταν η αρχή της Εποχής του Σιδήρου. Από τον 5ο αιώνα π.Χ., μια εθνοτική ομάδα εξαπλώθηκε από τη νότια και κεντρική Ευρώπη στην Ευρώπη: οι Κέλτες.
Αρχαιότητα
Γύρω στο 500 π.Χ., οι Κέλτες ζούσαν στα νότια της σημερινής Γερμανίας, ενώ οι γερμανικές φυλές ζούσαν στα βόρεια. Παράλληλα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αναπτύχθηκε από τη Ρώμη και απέκτησε όλο και περισσότερες περιοχές εξουσίας. Εκτεινόταν μέχρι το έδαφος της σημερινής Γερμανίας.
Οι Ρωμαίοι προχώρησαν μέχρι το 15 π.Χ. προς τα νότια και δυτικά. Πόλεις όπως το Τρίερ, η Κολωνία και το Άουγκσμπουργκ ιδρύθηκαν από τους Ρωμαίους. Οι περιοχές δυτικά του Ρήνου και νότια του Δούναβη καθώς και μεγάλες περιοχές της Βάδης-Βυρτεμβέργης ανήκαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Μια περαιτέρω ρωμαϊκή προέλαση στην περιοχή στη δεξιά όχθη του Ρήνου τερματίστηκε με τη νίκη των γερμανικών φυλών στη μάχη του Βάρου το 9 μ.Χ. Με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η περίοδος της ρωμαϊκής κυριαρχίας έληξε και στις κατεχόμενες από τη Ρώμη περιοχές.
Μετανάστευση των λαών
Όταν οι Ούννοι ( νομαδικός λαός που έζησε στην Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και την Ανατολική Ευρώπη μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα μ.Χ.) εισέβαλαν στη Δυτική Ευρώπη το 375, οι φυλές άρχισαν να μετακινούνται. Η μετανάστευση των λαών έφτασε στο αποκορύφωμά της τον 5ο και 6ο αιώνα. Οι γερμανικές φυλές εξαπλώθηκαν περισσότερο προς τα δυτικά και τα νότια. Εκεί κατέλαβαν τα κατεχόμενα από τους Ρωμαίους εδάφη. Στα ανατολικά, από την άλλη πλευρά, οι Σλάβοι προωθήθηκαν και εκτόπισαν και πάλι τις γερμανικές φυλές. Η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε τελικά το 476.
Ο χάρτης δείχνει τη διαίρεση της Φραγκικής Αυτοκρατορίας το 843. Από την πορτοκαλί περιοχή (Ανατολική Φραγκική Αυτοκρατορία) αναπτύχθηκε η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και αργότερα η Γερμανία.
Η αυτοκρατορία των Φράγκων
Οι Φράγκοι ήταν μια γερμανική φυλή. Ο βασιλιάς Κλόβις Α΄, ο οποίος καταγόταν από την οικογένεια των Μεροβιγγέλων, ίδρυσε τη Φραγκική Αυτοκρατορία στα τέλη του 5ου αιώνα. Υπήρξε μέχρι το 911, αν και η εξουσία μεταφέρθηκε στην οικογένεια των Καρολιδών τον 8ο αιώνα. Ο Καρλομάγνος καταγόταν από αυτή τη δυναστεία. Στέφθηκε μάλιστα αυτοκράτορας το 800.
Μετά τον θάνατο του Καρλομάγνου το 814, η αυτοκρατορία του μοιράστηκε μεταξύ των τριών εγγονών του. Το βασίλειο των Δυτικών Φράγκων έγινε η απαρχή αυτού που αργότερα θα γινόταν Γαλλία. Το "Μέσο Βασίλειο" έγινε αργότερα το Δουκάτο της Λωρραίνης και αποτελεί επίσης μέρος της σημερινής Γαλλίας. Η αυτοκρατορία των Ανατολικών Φράγκων έγινε ο πυρήνας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (γερμανικό έθνος).
Ιστορία της Γερμανίας από τον 10ο έως τον 19ο αιώνα
Η Γερμανία στον Μεσαίωνα
Η αυτοκρατορία της Ανατολικής Φραγκονίας δεν μπόρεσε να ανακτήσει την προηγούμενη δύναμή της υπό τους Καρολίνγκους. Τα παλαιά φυλετικά δουκάτα ανέκτησαν την εξουσία. Έτσι ονομάζονταν τα δουκάτα μιας συγκεκριμένης φυλής. Υπήρχαν φυλετικά δουκάτα στη Βαυαρία, τη Σαξονία, τη Φραγκονία και αργότερα τη Σουαβία.
Το 900, ο Λουδοβίκος Δ', ένας επτάχρονος, ανέβηκε στο θρόνο. Πέθανε το έτος 911. Αυτό σήμαινε ότι οι Ανατολικοφρανκικοί Καρολίνγκοι είχαν επίσης εκλείψει. Οι δούκες εξέλεξαν τώρα έναν Φράγκο ως βασιλιά τους: τον Κόνραντ Α΄.
Ωστόσο, μόνο ο διάδοχός του κατάφερε να εγκαθιδρύσει δυναστεία. Ο Ερρίκος Α΄ καταγόταν από τη Σαξονία και έγινε βασιλιάς του ανατολικοφρανκικού βασιλείου το 918. Εδραίωσε την ενότητα της αυτοκρατορίας. Ο Ερρίκος και οι διάδοχοί του προέρχονταν από την οικογένεια Liudolfing και είναι επίσης γνωστοί ως Οθωνοί. Οι επόμενοι τρεις ηγεμόνες ονομάστηκαν όλοι Όθων. Ο Όθωνας Α΄ στέφθηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Πάπα το 962. Αυτό αποτελούσε συνέχεια της παράδοσης της αρχαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Επομένως, η ημερομηνία αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο τελευταίος Σάξονας ηγεμόνας ήταν ο Ερρίκος Β΄.
Πέθανε άτεκνος και έτσι η βασιλεία πέρασε στους Σαλιανούς. Κυβέρνησαν από το 1024 έως το 1125, μετά το οποίο ο Λόταρος της Σαξονίας έγινε βασιλιάς, αλλά δεν μπόρεσε να εγκαθιδρύσει δυναστεία. Από το 1138 και μέχρι το 1273 βασίλεψε η δυναστεία των Χοενστάουφεν. Προέρχονταν από τη Σουαβία. Ένας από τους πιο διάσημους βασιλείς των Χοενστάουφεν είναι ο Φρειδερίκος Α΄ Μπαρμπαρόσα.
Ο ύστερος Μεσαίωνας άρχισε γύρω στο 1250. Οι Αψβούργοι, οι Λουξεμβούργιοι και οι Βίτελσμπαχ εναλλάσσονταν για να αποκτήσουν εξουσία στην αυτοκρατορία. Υπήρχαν λιμοί και η πανούκλα στοίχισε πολλές ζωές, αλλά οι πόλεις μεγάλωσαν και το εμπόριο άνθισε.
Μεταξύ του 11ου και του 14ου αιώνα, η χώρα διασπάστηκε σε πολλές μικρές κυριαρχίες (εδάφη). Μπορείτε να το δείτε αυτό καθαρά αν συγκρίνετε τους χάρτες στα αριστερά (ή παραπάνω). Ο βασιλιάς, από την άλλη πλευρά, έχασε την εξουσία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Παρεμπιπτόντως, οι ηγεμόνες αυτών των μικρότερων εδαφών ανέβαιναν στο θρόνο με εκλογή και όχι κληρονομώντας τον τίτλο. Από τον 13ο αιώνα και μετά, οι εκλέκτορες είχαν το δικαίωμα να επιλέγουν τον βασιλιά. Αυτοί ήταν τρεις εκκλησιαστικοί αρχιεπίσκοποι και τέσσερις κοσμικοί πρίγκιπες (δύο ακόμη προστέθηκαν από τον 17ο αιώνα).
Η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση και ο Τριακονταετής Πόλεμος στη Γερμανία
Το 1517, ο Μαρτίνος Λούθηρος πυροδότησε τη Θρησκευτική Μεταρρύθμιση με την ανάρτηση των θέσεων του. Ο Λούθηρος επέκρινε τις συνθήκες που επικρατούσαν στην (καθολική) εκκλησία. Ο χριστιανισμός διασπάστηκε σε ευαγγελικούς "προτεστάντες" και καθολικούς. Η προτεσταντική εκκλησία, με τη σειρά της, δεν ενοποιήθηκε, αλλά αντίθετα γέννησε διάφορες διαφορετικές σχολές σκέψης. Πόλεμοι διεξήχθησαν για την πίστη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο τριακονταετής πόλεμος ξεκίνησε το 1618. Αφορούσε την κυριαρχία στη ρωμαιογερμανική αυτοκρατορία και στην Ευρώπη, αλλά και την πίστη. Αμέτρητοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες. Ο πληθυσμός υπέφερε από πείνα και επιδημίες. Ολόκληρες περιοχές ερημώθηκαν και καταστράφηκαν. Ο μακρύς πόλεμος έληξε το 1648 με την ειρήνη της Βεστφαλίας.
Η Πρωσία και η Αυστρία γίνονται ισχυρές
Τον 18ο αιώνα, η Αυστρία και η Πρωσία απέκτησαν όλο και περισσότερη δύναμη εντός της αυτοκρατορίας. Και οι δύο ήταν σε θέση να επεκτείνουν τα εδάφη τους. Ωστόσο, αυτό σηματοδότησε επίσης την έναρξη της αντιπαλότητας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή διεξήχθη κυρίως μεταξύ της Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας και του Φρειδερίκου Β' (του Μεγάλου) της Πρωσίας.
Γερμανική Συνομοσπονδία (1815-1866)
Ο Ναπολέων κατέκτησε την Κεντρική Ευρώπη σε πολλούς πολέμους. Αυτό έφερε τελικά το τέλος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους το 1806. Ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο Φραγκίσκος Β', κατέθεσε το αυτοκρατορικό στέμμα. Ωστόσο, διεξήχθησαν και άλλοι πόλεμοι για την απελευθέρωση της Γαλλίας από την κυριαρχία του Ναπολέοντα. Το 1813, η Γαλλία υπέστη αποφασιστική ήττα στη μάχη της Λειψίας.
Το Συνέδριο της Βιέννης αναδιοργάνωσε την Ευρώπη, με κύριο στόχο την αποκατάσταση της παλαιάς κατάστασης πραγμάτων. Ωστόσο, δεν δημιουργήθηκε νέα ενιαία αυτοκρατορία στο έδαφος της πρώην Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά ιδρύθηκε μια χαλαρή συνομοσπονδία κρατών, η Γερμανική Συνομοσπονδία. Η Αυστρία και η Πρωσία συνέχισαν να πρωτοστατούν μεταξύ των 38 κρατών αυτής της συνομοσπονδίας.
Η εξέγερση κατά της ξένης κυριαρχίας και τελικά η νίκη επί του Ναπολέοντα είχαν τροφοδοτήσει ένα εθνικό κίνημα. Για πρώτη φορά προέκυψε στη Γερμανία ένα εθνικό αίσθημα και μαζί του η επιθυμία για ένα ενιαίο γερμανικό κράτος. Το αίτημα για συναπόφαση και ελευθερία γινόταν όλο και μεγαλύτερο.
Η Επανάσταση του Μαρτίου πραγματοποιήθηκε τελικά τον Μάρτιο του 1848. Τα γεγονότα διήρκεσαν μέχρι τον Ιούλιο του 1849, όταν οι επαναστάτες πέτυχαν να συγκληθεί η Εθνοσυνέλευση στη Φρανκφούρτη και να καταρτίσει σύνταγμα ("Paulskirchenverfassung"). Αυτό θα μετέτρεπε τη Γερμανία σε συνταγματική μοναρχία.
Ωστόσο, ο Πρώσος βασιλιάς Φρειδερίκος Γουλιέλμος Δ' το απέρριψε, καθώς και το αυτοκρατορικό στέμμα που του προσφέρθηκε. Οι εξεγέρσεις καταπνίγηκαν με τη βία, κυρίως από πρωσικά και αυστριακά στρατεύματα. Η προσπάθεια δημιουργίας ενός γερμανικού εθνικού κράτους είχε έτσι αποτύχει.
Τον 19ο αιώνα άρχισε επίσης η εκβιομηχάνιση στα γερμανικά κρατίδια. Κατασκευάστηκαν πολλά εργοστάσια και οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων άλλαξαν δραματικά. Οι εργάτες έπρεπε να κοπιάζουν πολλές ώρες την ημέρα και να αμείβονται ελάχιστα. Ζούσαν σε άθλιες συνθήκες.
Βορειογερμανική Συνομοσπονδία (1866-1871)
Το 1866 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ της Πρωσίας και της Αυστρίας. Η Πρωσία κέρδισε και κατέλαβε περαιτέρω εδάφη, μειώνοντας περαιτέρω τον αριθμό των κυριαρχιών. Η Γερμανική Συνομοσπονδία διαλύθηκε.
Αντικαταστάθηκε από τη Βορειογερμανική Συνομοσπονδία. Επικεφαλής της ήταν το μεγαλύτερο από τα γερμανικά κράτη, η Πρωσία. Η Αυστρία δεν ανήκε σε αυτή τη συμμαχία. Η Βορειογερμανική Συνομοσπονδία θεωρείται ο πρόδρομος του γερμανικού εθνικού κράτους, το οποίο σχηματίστηκε το 1871
Ιστορία της Γερμανίας από τη Γερμανική Αυτοκρατορία έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Γερμανική Αυτοκρατορία (1871-1918)
Ο γαλλοπρωσικός πόλεμος ξέσπασε το 1870. Αφορμή στάθηκε το ερώτημα ποιος θα έπρεπε να καταλάβει τον κενό ισπανικό θρόνο. Έληξε με την ήττα της Γαλλίας, η οποία αναγκάστηκε να παραχωρήσει μέρος της Αλσατίας και της Λωρραίνης.
Τον Ιανουάριο του 1871, τα γερμανικά κράτη κατάφεραν να ενωθούν και να σχηματίσουν μια αυτοκρατορία. Ο πρωσικός πρωθυπουργός Όττο φον Μπίσμαρκ είχε δεσμευτεί ιδιαίτερα για την ίδρυση αυτής της αυτοκρατορίας. Ο Πρώσος βασιλιάς, ο οποίος βρισκόταν στο θρόνο από το 1861, έγινε τώρα Γερμανός αυτοκράτορας: ο Βίλχελμ Α. Ο Μπίσμαρκ έγινε ο πρώτος αυτοκρατορικός καγκελάριος.
Η Γερμανική Αυτοκρατορία ήταν μια συνταγματική μοναρχία. Υπήρχε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο, το Ράιχσταγκ. Ωστόσο, η πραγματική εξουσία βρισκόταν στον αυτοκράτορα - και στον καγκελάριό του. Στην εξωτερική πολιτική του, ο Μπίσμαρκ προσπαθούσε τώρα να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ο Μπίσμαρκ δημιούργησε νέους κοινωνικούς νόμους, αλλά και πολέμησε τη σοσιαλδημοκρατία. Το SPD (σοσιαλιστικό κόμμα), που ιδρύθηκε το 1875, εντούτοις δυνάμωσε.
Το 1888 πέθανε ο Γουλιέλμος Α. Ωστόσο, ο διάδοχός του Φρειδερίκος Γ' έζησε μόνο λίγους μήνες, οπότε ο Γουλιέλμος Β' ανέβηκε στο θρόνο. Το έτος 1888 είναι επομένως γνωστό και ως το έτος των τριών αυτοκρατόρων. Το 1890 απέλυσε τον παλιό αυτοκρατορικό καγκελάριο και ξεκίνησε μια διαφορετική εξωτερική πολιτική. Αυτή στόχευε στην κατάκτηση. Ο Γουλιέλμος Β' δημιούργησε έναν στόλο πολεμικών πλοίων και άρχισε να αποκτά αποικίες - οι περισσότερες από τις οποίες, ωστόσο, βρίσκονταν ήδη στα χέρια της Ισπανίας, της Αγγλίας ή των Κάτω Χωρών.
Το 1914 ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, που προκλήθηκε από τη δολοφονία του διαδόχου του αυστριακού θρόνου. Η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία και η Γερμανία προσχώρησε στη Διπλή Μοναρχία. Η Σερβία υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Ο πόλεμος διήρκεσε μέχρι το 1918, κατά τη διάρκεια του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν. Ως ηττημένη του πολέμου, η Γερμανία έπρεπε να παραδώσει τις αποικίες και τα εδάφη της, όπως η Αλσατία-Λωρραίνη, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις.
Δημοκρατία της Βαϊμάρης (1918-1933)
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε το 1918. Αν και η κατάσταση ήταν ήδη απελπιστική, οι Γερμανοί ναυτικοί έπρεπε να αποπλεύσουν για μια τελευταία μάχη στις 9 Νοεμβρίου 1918. Αλλά αρνήθηκαν. Αυτή ήταν η αρχή της Επανάστασης του Νοεμβρίου, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις. Ο Κάιζερ αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η Γερμανία έγινε δημοκρατία.
Επειδή το νέο σύνταγμα καταρτίστηκε στη Βαϊμάρη, η περίοδος αυτή έγινε αργότερα γνωστή ως Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Μετά τα πρώτα δύσκολα χρόνια με τον πληθωρισμό και αρκετές απόπειρες πραξικοπήματος, ακολούθησε η "χρυσή εικοσαετία". Οι άνθρωποι απολάμβαναν και πάλι τη ζωή και συνέρρεαν στο θέατρο και τον κινηματογράφο, όπου το 1926 εισήχθησαν οι ταινίες με ήχο.
Ωστόσο, η φάση αυτή τερματίστηκε και πάλι το 1929. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έφερε φτώχεια και ανεργία και στους Γερμανούς. Από το 1930, οι γερμανικές κυβερνήσεις δεν εξαρτώνταν πλέον από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, αλλά από τον Πρόεδρο του Ράιχ. Αυτός, ο Paul von Hindenburg, εξέδωσε πολυάριθμα διατάγματα έκτακτης ανάγκης.
Προκειμένου να βάλει τέλος σε αυτά τα ασταθή προεδρικά υπουργικά συμβούλια, ο Χίντενμπουργκ συμφώνησε τελικά στο διορισμό του Αδόλφου Χίτλερ ως καγκελάριου του Ράιχ. Ωστόσο, αυτό σήμανε το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, καθώς ο Χίτλερ χρησιμοποίησε τη νέα του εξουσία για να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη του πιο σκοτεινού κεφαλαίου της γερμανικής ιστορίας, της εποχής του εθνικοσοσιαλισμού.
Nationalsozialismus (Ναζισμός) (1933-1945)
Ο Αδόλφος Χίτλερ διορίστηκε καγκελάριος του Ράιχ στις 30 Ιανουαρίου 1933. Πρόκειται για τη λεγόμενη κατάληψη της εξουσίας. Ο Χίτλερ έφερε το κόμμα του, τους Εθνικοσοσιαλιστές (NSDAP), στην εξουσία. Το κόμμα τους είχε ήδη απολαύσει μεγάλη δημοτικότητα στα χρόνια πριν από το 1933.
Οι Εθνικοσοσιαλιστές θεωρούσαν τη "γερμανική φυλή" ανώτερη και υποτιμούσαν ιδιαίτερα τον Ιουδαϊσμό. Οι απόψεις τους ήταν ρατσιστικές και απάνθρωπες. Η πολιτική τους στόχευε στην παγκόσμια κυριαρχία της Γερμανίας. Το σύνταγμα ανεστάλη με διάφορους νόμους.
Συστηματική δράση λαμβανόταν πλέον κατά των Εβραίων. Υπήρχαν διακρίσεις, διώχθηκαν και τελικά οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και δολοφονήθηκαν. Περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι πέθαναν με μαρτυρικό θάνατο. Όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι διώχθηκαν επίσης.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε το 1939 με την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία. Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν τότε τον πόλεμο στο Γερμανικό Ράιχ. Αρχικά, η Βέρμαχτ σημείωσε πολλές στρατιωτικές επιτυχίες. Κατέλαβε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης. Το 1941, ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στη Ρωσία. Το 1943, ανακόπηκε στο Στάλινγκραντ. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ είχαν επίσης εισέλθει στον πόλεμο, αφού οι σύμμαχοι της Γερμανίας από την Ιαπωνία επιτέθηκαν στον αμερικανικό στόλο στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Όλο και περισσότερες μάχες χάνονταν πλέον για τη Γερμανία. Στις 30 Απριλίου 1945, ο Χίτλερ αυτοκτόνησε, ενώ ακολούθησε η παράδοση της Γερμανίας στις 8 Μαΐου 1945.
Ιστορία της Γερμανίας από το 1945 μέχρι σήμερα
Συμμαχική κατοχή (1945-1949)
Η Γερμανία είχε χάσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Νικητές ήταν οι Σύμμαχοι, δηλαδή η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση. Στη συνέχεια χώρισαν τη Γερμανία σε τέσσερις ζώνες κατοχής. Η πρωτεύουσα Βερολίνο χωρίστηκε επίσης σε τέσσερις "τομείς" και ανατέθηκε σε μία από τις τέσσερις χώρες. Τα ανατολικά εδάφη τέθηκαν υπό ρωσική ή πολωνική διοίκηση. Οι περισσότεροι από τους Γερμανούς που ζούσαν εδώ εκδιώχθηκαν.
Ενώ οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία είχαν παρόμοιο πολιτικό σύστημα, η Σοβιετική Ένωση διοικούνταν πολύ διαφορετικά. Οι διαφορές ήταν τόσο μεγάλες που δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς θα προχωρούσε η Γερμανία. Έτσι η χώρα τελικά διαιρέθηκε. Οι τρεις δυτικές ζώνες έγιναν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ενώ η ανατολική ζώνη έγινε η ΓΛΔ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και ΛΔΓ (1949-1990)
Το 1949 ιδρύθηκε πρώτα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και στη συνέχεια η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ). Υπήρχαν πλέον δύο γερμανικά κράτη. Υπήρχε ένα σύνορο μεταξύ των δύο. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία επικαλέστηκε μια δημοκρατική βασική τάξη και εισήγαγε την οικονομία της αγοράς. Η ΓΛΔ ήταν στενά συνδεδεμένη με τη Σοβιετική Ένωση, έγινε σοσιαλιστικό κράτος και λειτούργησε με σχεδιασμένη οικονομία.
Τα σύνορα μεταξύ των δύο γερμανικών κρατών επεκτείνονταν συνεχώς από τη ΛΔΓ, επειδή πολλοί άνθρωποι ήθελαν να φύγουν από τη ΛΔΓ. Δεν τους άρεσε το σύστημα εκεί. Ωστόσο, η έξοδος από τη ΛΔΓ απαγορευόταν και έτσι πολλοί άνθρωποι έφυγαν. Τα σύνορα ασφαλίζονταν με συρματοπλέγματα και φυλάσσονταν όλο το εικοσιτετράωρο. Υπήρχαν ακόμη και συστήματα αυτόματης πυροδότησης. Σύντομα το μόνο μέρος που απέμενε για να διαφύγουν ήταν το Βερολίνο. Αν πήγαινες σε έναν από τους δυτικούς τομείς εκεί, ήσουν ήδη στη Δυτική Γερμανία. Επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι διέφευγαν πλέον μέσω του Βερολίνου, αυτό το παραθυράκι έκλεισε τελικά και το Τείχος του Βερολίνου χτίστηκε στο κέντρο της πόλης τον Αύγουστο του 1961. Τώρα ήταν δυνατόν να διαφύγει κανείς από εδώ μόνο με κίνδυνο θανάτου.
Η Γερμανία ήταν διαιρεμένη για 40 χρόνια. Η ζωή στα δύο γερμανικά κράτη ήταν πολύ διαφορετική. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της ΛΔΓ μπορούσαν να πάνε διακοπές μόνο σε ορισμένες χώρες, δηλαδή σε εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης που είχαν το ίδιο πολιτικό σύστημα, όπως η Ουγγαρία ή η Τσεχοσλοβακία. Υπήρχε επίσης ένα σύστημα παρακολούθησης εντός της ΛΔΓ για να εντοπίζεται όποιος ήταν αντίθετος με το σύστημα. Αυτό ήταν το καθήκον της λεγόμενης Κρατικής Ασφάλειας, ή εν συντομία Στάζι. Όλη η ζωή ήταν επικεντρωμένη στο πολιτικό σύστημα.
Μόνο το 1989 ήρθε η "στροφή". Μετά από 40 χρόνια, τα σύνορα άνοιξαν. Υπήρχαν διάφοροι λόγοι γι' αυτό: Πολιτικά, είχε υπάρξει ένα "ξεπάγωμα" από τότε που ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν στην εξουσία της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτός προώθησε τις καινοτομίες. Αλλά και πολλοί άνθρωποι στη ΛΔΓ βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν. Πολλοί άλλοι εξακολουθούσαν να βρίσκουν δρόμους διαφυγής, για παράδειγμα μέσω των γερμανικών πρεσβειών στο εξωτερικό. Οικονομικά, η ΛΔΓ βρισκόταν στο τέλος της. Αυτό συνέβαλε επίσης στην παρακμή της.
Και τελικά, ένας πολιτικός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα σύνορα ήταν ανοιχτά - και χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν στις συνοριακές διαβάσεις και απαίτησαν να ανοίξουν. Αυτό ακριβώς συνέβη. Αυτό συνέβη στις 9 Νοεμβρίου 1989.
Το 1990, τα δύο γερμανικά κρατίδια επανενώθηκαν τελικά. Η ΛΔΓ εντάχθηκε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και η γερμανική ενότητα οριστικοποιήθηκε. Τα σύνορα και το τείχος γκρεμίστηκαν.
Επανενωμένη Γερμανία (από το 1990)
Με την επανένωση της Γερμανίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 3 Οκτωβρίου 1990, προστέθηκαν πέντε νέα ομόσπονδα κρατίδια στα προηγούμενα έντεκα. Αυτά ήταν το Βρανδεμβούργο, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, η Σαξονία, η Σαξονία-Άνχαλτ και η Θουριγγία. Η Βόννη εγκαταλείφθηκε ως πρωτεύουσα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο μεταφέρθηκαν στο Βερολίνο.
Ο Χέλμουτ Κολ (CDU) ήταν ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1982 και παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 1998. Στη συνέχεια ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, σοσιαλδημοκράτης, έγινε καγκελάριος (μέχρι το 2005). Το 2002, το ευρώ αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο ως νόμισμα. Από τότε η Γερμανία αποτελεί μέρος της ευρωζώνης. Τις εκλογές του 2005 κέρδισε η Άνγκελα Μέρκελ (CDU), η οποία άσκησε τα καθήκοντά της μέχρι το 2021. Από το 2013, ένας μεγάλος συνασπισμός του CDU και του SPD κυβέρνησε τη χώρα. Το 2015/16 σημειώθηκε η προσφυγική κρίση στη Γερμανία, όταν μεγάλος αριθμός ανθρώπων κατέφυγε στη Γερμανία, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 κέρδισε το SPD, το οποίο κυβερνά πλέον με συνασπισμό SPD, Πρασίνων και FDP. Ο Όλαφ Σολτς είναι ομοσπονδιακός καγκελάριος από τις 8 Δεκεμβρίου 2021.
Στις εκλογές του 2017, ένα νέο κόμμα εισήλθε στην Μπούντεσταγκ, το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Ενώ το 12,6% των ψηφοφόρων ψήφισε αυτό το κόμμα, πολλοί το θεωρούν δεξιό και ρατσιστικό. Στις εκλογές του 2021, έλαβε 10,3%.
Η Γερμανία είναι ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΟΣΑ, του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ.