Δανία Ιστορία και πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική          Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Σε αυτή την πέτρα, τη Μεγάλη Πέτρα του Γέλινγκ, είναι γραμμένη η ιστορία του πώς η Δανία ενώθηκε υπό τον βασιλιά Γκορμ με ρούνους (αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των βόρειων λαών ).

Ιστορία της Δανίας

Οι Δανοί ήταν ένας λαός που αρχικά ζούσε στην περιοχή της σημερινής Σουηδίας. Έφυγαν από εκεί τον 6ο αιώνα και εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Δανία.

Ένας πίνακας στον καθεδρικό ναό του Roskilde απεικονίζει τον Βίκινγκ Harald Bluetooth. Έπαιξε επίσης ρόλο στην ιστορία της Δανίας

Εκτόπισαν τις γερμανικές φυλές που ζούσαν εκεί ή αναμείχθηκαν μαζί τους. Οι φυλές σχημάτισαν ξεχωριστά βασίλεια. Ο Γκορμ ο Παλαιός τις ένωσε τελικά σε ένα βασίλειο υπό το στέμμα του. Ως εκ τούτου, ο Γκορμ θεωρείται ο πρώτος βασιλιάς της Δανίας.

Harald Bluetooth και οι Βίκινγκς στη Δανία

Το 958, ο γιος του Γκορμ, Χάραλντ Μπλούτ (Harald Bluetooth) (910-987), διαδέχθηκε τον θρόνο της Δανίας. Ο Χάραλντ βαφτίστηκε Χριστιανός το 960. Η Βόρεια Ευρώπη είχε πλέον εκχριστιανιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ειδωλολάτρες έγιναν χριστιανοί. Προέκυψαν διαμάχες με τους Γερμανορωμαίους βασιλείς για το Σλέσβιχ, δηλαδή την περιοχή που συνορεύει με τη Δανία στα νότια (η οποία σήμερα ανήκει στη Γερμανία). Ο Χάραλντ κατέκτησε την περιοχή μέχρι τους ποταμούς Άιντερ και Σλάι, αλλά την έχασε ξανά το 974.

Από το 800 περίπου, οι λαοί που ζούσαν στη σημερινή Δανία και τη νότια Νορβηγία ονομάζονταν Βίκινγκς. Έκαναν εμπόριο και ήταν γνωστοί για τις επιδρομές τους σε όλη την Ευρώπη. Ως ναυτικός λαός, ταξίδεψαν μέχρι τη Μεσόγειο και μέχρι τη Βόρεια Αμερική γύρω στο 1000. Η εποχή τους έληξε το 1066.

Μέχρι το 1035, οι Δανοί είχαν κατακτήσει μεγάλα τμήματα της βόρειας Ευρώπης. Αυτό περιελάμβανε επίσης τμήματα της Νορβηγίας και των Βρετανικών Νήσων. Ωστόσο, μετά το θάνατο του βασιλιά Κνουτ του Μεγάλου (γύρω στο 995-1035), το βασίλειο έπεσε και πάλι σε παρακμή. Τις επόμενες δεκαετίες προστέθηκαν νέες κτήσεις και στη συνέχεια χάθηκαν ξανά.

Το φέρετρο της Μαργαρίτας Α' στον καθεδρικό ναό του Ρόσκιλντε

Η Μαργαρίτα Α΄ και η Ένωση του Κάλμαρ

Η πολιτική των κατακτήσεων συνεχίστηκε υπό τον βασιλιά Βάλντεμαρ Δ΄ (1321-1375). Μετά τον θάνατό του, τη βασιλεία ανέλαβε ο εγγονός του Όλαβ, αλλά η μητέρα του κυβέρνησε στην πραγματικότητα ως Μαργαρίτα Α΄ για τον γιο της, ο οποίος ήταν ακόμη ανήλικος και πέθανε το 1387.

Υπό τη βασιλεία της Μαργαρίτας, τα βασίλεια της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας ενώθηκαν στην Ένωση του Κάλμαρ το 1397. Η ένωση διήρκεσε μέχρι το 1523, όταν η Σουηδία εξέλεξε δικό της βασιλιά και αποχώρησε από την ένωση.

Η Σουηδία διέσχισε την παγωμένη ζώνη και νίκησε τη Δανία το 1658. Η Δανία έχασε τη μάχη για την κυριαρχία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η ιστορία της Δανίας τον 17ο αιώνα

Η Δανία έγινε προτεσταντική με τη Μεταρρύθμιση το 1537. Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, η χώρα προσπάθησε να προστατεύσει τον Προτεσταντισμό στο Δανικό Πόλεμο (1623-1629) και να αποτρέψει την περαιτέρω προέλαση των αυτοκρατορικών καθολικών στρατών. Αυτό δεν στέφθηκε με επιτυχία και η Δανία αποσύρθηκε από τον πόλεμο με τη Συνθήκη του Λούμπεκ.

Η Δανία πολέμησε με τη Σουηδία για την κυριαρχία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας μέχρι τον 17ο αιώνα. Οι Σουηδοί κατάφεραν τελικά να κερδίσουν αυτή τη μάχη. Το 1658, η Δανία αναγκάστηκε να παραχωρήσει το ένα τρίτο των εδαφών της στη Σουηδία μετά τον Δεύτερο Βόρειο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των (τότε) σουηδικών επαρχιών Σκάνια, Μπλέκινγκε και Χάλαντ.

Ο Φρειδερίκος Ζ΄ (επίσης Φρειδερίκος Ζ΄) ήταν βασιλιάς της Δανίας από το 1848. Υπό την ηγεσία του, η χώρα έγινε συνταγματική μοναρχία.

Η ιστορία της Δανίας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα

Στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1720), η Δανία δεν μπόρεσε να ανακαταλάβει τα εδάφη της, αλλά η Σουηδία έχασε την κυριαρχία της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ η Ρωσία κέρδισε δύναμη. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος ειρήνης.

Στους Ναπολεόντειους Πολέμους, η Δανία υποστήριξε τελικά τη Γαλλία. Το 1814, η Δανία ηττήθηκε από τη Σουηδία και την Αγγλία και στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραχωρήσει τη Νορβηγία στη Σουηδία. Αυτό έθεσε τέλος στην προσωπική ένωση Δανίας-Νορβηγίας. Η Heligoland έπεσε στη Μεγάλη Βρετανία. Η Ισλανδία, από την άλλη πλευρά, παρέμεινε υπό δανική κυριαρχία μέχρι το 1918.

Το 1848, η Δανία μετατράπηκε από απολυταρχική σε συνταγματική μοναρχία υπό τον Φρειδερίκο Ζ΄. Ο βασιλιάς δεν κυβερνούσε πλέον αποκλειστικά με δική του εξουσία και με όλη την εξουσία στα χέρια του, αλλά πλέον δεσμευόταν από ένα σύνταγμα.

 

Η εικόνα δείχνει τον βασιλιά Κρίστιαν Θ' και την οικογένειά του το 1862. Κυβέρνησε τη Δανία από το 1863 έως το 1906

Πόλεμοι
Ο Κρίστιαν ΙΧ (1818-1906) ανέβηκε στον θρόνο το 1863. Η Δανία έχασε το Σλέσβιχ, το Χόλσταϊν και το Λάουενμπουργκ κατά τη διάρκεια του γερμανο-δανικού πολέμου το 1864.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο η Δανία παρέμεινε ουδέτερη, το Βόρειο Σλέσβιχ επιστράφηκε στη Δανία μετά από δημοψήφισμα το 1920.

Η χώρα παρέμεινε επίσης ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο προσαρτήθηκε στη Δανία το 1940.

Δανία σήμερα

Η Δανία έχει βασίλισσα από το 1972, το όνομά της είναι Μαργαρίτα Β΄. Ο σύζυγός της είναι ο πρίγκιπας Χένρικ, ενώ ο διάδοχος του θρόνου ονομάζεται Φρέντερικ.

Η Δανία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1973. Η Δανία δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, η πλειονότητα των Δανών αποφάσισε εναντίον της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Δανία δεν χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά πληρώνει σε κορώνες.

Leave a Reply