Εσθονία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά    Χριστούγεννα

Τα εργαλεία αυτά κατασκευάστηκαν από τον πολιτισμό Kunda. Ανήκει στην προϊστορία της Εσθονίας.

Πρώτοι κάτοικοι: προϊστορία στην Εσθονία

Οι άνθρωποι πρωτοέζησαν στη σημερινή Εσθονία πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Ο αρχαιότερος οικισμός βρέθηκε στο Pulli στα νοτιοδυτικά της χώρας. Γύρω στο 7400 π.Χ., ο πολιτισμός Kunda εμφανίστηκε γύρω από το ομώνυμο χωριό στη βόρεια ακτή της Βαλτικής.

Ακολούθησε ο πολιτισμός Narva από το 6000 π.Χ. Ο πληθυσμός έγινε τελικά καθιστικός και ασχολήθηκε με τη γεωργία. Κατά τους πρώτους αιώνες μετά την αλλαγή της χιλιετίας, αναπτύχθηκαν πολυάριθμες μικρές ηγεμονίες.

Το Τευτονικό Τάγμα και το κράτος του - το κράτος του Τευτονικού Τάγματος

Εκτός από την Εσθονία, το κράτος του Τευτονικού Τάγματος περιλάμβανε επίσης τη Λετονία και τμήματα της Ανατολικής Πρωσίας

Το 1237, οι ιππότες του Τευτονικού Τάγματος (αποστρατιωτικοποιημένο γερμανικό ιπποτικό τάγμα που ιδρύθηκε από Γερμανούς σταυροφόρους στους Αγίους Τόπους κατά τη διάρκεια της Γ’ Σταυροφορίας) ίδρυσαν το κράτος του Τευτονικού Τάγματος στο έδαφος της Εσθονίας, της Λετονίας και τμημάτων της Πρωσίας. Η γη κατακτήθηκε και αποικίστηκε. Η περιοχή άκμασε οικονομικά. Οι Γερμανοί της Βαλτικής, οι μετανάστες της ανώτερης τάξης από τη Γερμανία, επηρέασαν τον πολιτισμό και τη γλώσσα και διαμόρφωσαν την αριστοκρατία.

Η Εσθονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 23 Φεβρουαρίου 1918. Ήταν η πρώτη ανεξαρτησία της χώρας.

Υπήρξαν επανειλημμένες συγκρούσεις με την Πολωνία και τη Λιθουανία, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους το 1385 και αναδείχθηκαν στην ισχυρότερη αυτοκρατορία στην περιοχή της Βαλτικής. Το κράτος του Τάγματος έφτασε στο τέλος του το 1560.

Σουηδική, ρωσική - ανεξάρτητη!

Το 1629 η χώρα κατακτήθηκε από τη Σουηδία και το 1710 προσαρτήθηκε από τη Ρωσία κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο. Η Εσθονία ήταν έτσι ένα από τα διοικητικά διαμερίσματα της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα.

Η θέση της Εσθονίας στη Σοβιετική Ένωση. Η χώρα παρέμεινε μια από τις δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το 1990.

Με το τέλος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η Εσθονία απέκτησε την πρώτη της ανεξαρτησία το 1918.

Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Εσθονίας (1940-1991)

Το 1940, η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε την Εσθονία και ίδρυσε την Εσθονική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

Το 1941, το Γερμανικό Ράιχ κατέλαβε την Εσθονία. Τα γερμανικά στρατεύματα παρέμειναν μέχρι το 1944 και δολοφόνησαν πολλούς Εβραίους. Ορισμένοι Εσθονοί τάχθηκαν με το μέρος των Γερμανών, άλλοι με τους Ρώσους.

Από εδώ κυβερνάται σήμερα η Εσθονία: από το κοινοβούλιο

Οι Ρώσοι επέστρεψαν το 1944. Πολλοί Εσθονοί εκτοπίστηκαν (εκτοπίστηκαν βίαια) στη Σιβηρία. Ταυτόχρονα, Ρώσοι επανεγκαταστάθηκαν στη χώρα. Πολλοί Εσθονοί κατέφυγαν επίσης, μεταξύ άλλων και στη Γερμανία. Η Εσθονία παρέμεινε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το 1990.

Ανεξαρτησία το 1991

Τον Μάρτιο του 1990, η Εσθονία αυτοανακηρύχθηκε και πάλι δημοκρατία και στις 20 Αυγούστου 1991 έγινε επίσημα ανεξάρτητη. Αυτό επιτεύχθηκε χωρίς βία μέσω της Επανάστασης του Τραγουδιού: το τραγούδι των δημοτικών τους τραγουδιών είχε απαγορευτεί στους Βαλτούς στη Σοβιετική Ένωση - τώρα έδειξαν την επιθυμία τους για ανεξαρτησία τραγουδώντας.

Το 2004, η Εσθονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2011 εισήχθη το ευρώ ως νόμισμα.

Η Kaja Kallas είναι πρωθυπουργός της Εσθονίας από το 2021. Είναι μέλος του φιλοευρωπαϊκού Εσθονικού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος.

Leave a Reply