Μάλτα Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Τα παιδιά της Μάλτας γιορτάζουν τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ποιος ζει στη Μάλτα;

Με συνολική έκταση μόλις 316 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το κράτος της Μάλτας έχει αρκετούς κατοίκους. Ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 520.000, γεγονός που καθιστά τη Μάλτα την πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Από κάθε 100 κατοίκους που ζουν στη Μάλτα, οι 96 έχουν μαλτέζικη υπηκοότητα. Οι μισοί από τους μη Μαλτέζους, δηλαδή δύο στους τέσσερις, είναι Βρετανοί. Οι σημερινοί Μαλτέζοι είναι ως επί το πλείστον απόγονοι των Φοινίκων, των Αράβων, των Ιταλών ή των Νορμανδών.

Μια μαλτέζικη οικογένεια παρακολουθεί την τελετή.

Σε τι πιστεύουν οι Μαλτέζοι;

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι ρωμαιοκαθολικοί, συγκεκριμένα το 98%. Οι προτεστάντες, οι ορθόδοξοι, οι εβραίοι και οι μουσουλμάνοι αποτελούν θρησκευτικές μειονότητες. Υπάρχουν πολλές καθολικές εκκλησίες στη Μάλτα. Πολλοί κάτοικοι διακοσμούν τα σπίτια τους με εικόνες αγίων, επισκόπων ή ιερέων για να εκφράσουν την πίστη τους. Λέγεται ότι υπάρχουν 365 καθολικές εκκλησίες στη Μάλτα - μία για κάθε ημέρα του έτους!

Τι μιλούν οι Μαλτέζοι;

Από τότε που η Μάλτα εντάχθηκε στην Κοινοπολιτεία το 1814, η αγγλική γλώσσα αποτελεί μέρος της χώρας. Παρ' όλα αυτά, οι Μαλτέζοι προσπαθούν να διατηρήσουν τη δική τους γλώσσα, τα μαλτέζικα. Τα αγγλικά και τα μαλτέζικα αναγνωρίζονται ως εθνικές γλώσσες. Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν μιλώντας μαλτέζικα και μαθαίνουν αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα.

Οι γλώσσες της Μάλτας αντικατοπτρίζουν την ιστορία της χώρας. Όταν η Μάλτα έγινε μέρος της Σικελίας τον 11ο αιώνα, μιλούσαν ιταλικά, ιδίως μεταξύ των μορφωμένων ανθρώπων. Σήμερα, ομιλείται κυρίως λόγω της γειτνίασής της με τη Σικελία και των οικονομικών δεσμών της με την Ιταλία.

Οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη εισήγαγαν τα γαλλικά. Αυτές οι γλώσσες συνέβαλαν επίσης στη διαμόρφωση της σημερινής μαλτέζικης γλώσσας. Τα μαλτέζικα είναι μια σημιτική γλώσσα που προέρχεται από μια αραβική διάλεκτο, αλλά έχει επίσης λεξιλογικά στοιχεία από τα ιταλικά. Η ισπανική, η γαλλική και η αγγλική γλώσσα είχαν επίσης επιρροή, αν και σε μικρότερο βαθμό. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύχρωμο μείγμα!

Leave a Reply