Ιρλανδία γιορτές

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Γιορτές

Οι δρόμοι στο Δουβλίνο είναι επίσης στολισμένοι με φώτα και μια πινακίδα εύχεται Καλά Χριστούγεννα στα ιρλανδικά.

Χριστούγεννα στην Ιρλανδία

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται και στην Ιρλανδία! Άλλωστε, περίπου το 90 τοις εκατό των ανθρώπων εδώ είναι χριστιανοί. Οι Ιρλανδοί στήνουν επίσης ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά αυτό γίνεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι δρόμοι είναι επίσης στολισμένοι με φωτάκια.

Τα ιρλανδικά παιδιά λαμβάνουν τα δώρα τους μόνο το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου. Παραδοσιακά, το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, όλα τα μέλη της οικογένειας κρεμούν κάλτσες δίπλα στο τζάκι ή στις σκάλες για να τις γεμίσει ο Άγιος Βασίλης. Παρεμπιπτόντως, εδώ ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται Santy. Οι οικογένειες βάζουν επίσης κεριά στο παράθυρο - ένα κερί για κάθε μέλος της οικογένειας.

Το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δείπνο πραγματοποιείται επίσης στις 25 Δεκεμβρίου. Συνήθως σερβίρεται γαλοπούλα. Αυτή συχνά συνοδεύεται από πουτίγκα δαμάσκηνου, η οποία εδώ ονομάζεται επίσης χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.

Η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων είναι η ημέρα του Αγίου Στεφάνου. Την ημέρα αυτή, τα παιδιά ντύνονται ως "αγόρια του Στέφανου". Φορούν αχυρένιες μάσκες και κοστούμια πάνω από πολύχρωμα ρούχα. Πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν γλυκά ή χρήματα.

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές στην Ιρλανδία.

Τα Καλά Χριστούγεννα ονομάζονται Happy Christmas στα αγγλικά και Nollaig Shona Duit στα ιρλανδικά!

Γιορτές στην Ιρλανδία

Ποιες άλλες αργίες υπάρχουν στην Ιρλανδία; Όπως και σε εμάς, η 1η Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά) και η Δευτέρα του Πάσχα είναι επίσημες αργίες στην Ιρλανδία, όπως και η Ημέρα των Χριστουγέννων και η Boxing Day (25 και 26 Δεκεμβρίου, η 26η Δεκεμβρίου είναι η Ημέρα του Αγίου Στεφάνου). Υπάρχουν επίσης αρκετές Δευτέρες, οι οποίες είναι επίσης αργίες. Αυτές είναι η πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, του Ιουνίου και του Αυγούστου και η τελευταία Δευτέρα του Οκτωβρίου (October Bank Holiday). Και φυσικά η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, η τραπεζική αργία στις 17 Μαρτίου. Η Ημέρα της Αγίας Μπρίτζιντ προστέθηκε ως δημόσια αργία το 2023. Γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου.

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου

Μια κολοκύθα που ανοίγεται για το Χάλοουιν λάμπει τη νύχτα.

 

Στο Δουβλίνο, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται με μια μεγάλη παρέλαση

Μια από τις πιο σημαντικές αργίες στην Ιρλανδία είναι η 17η Μαρτίου. Πρόκειται για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Θεωρείται ο προστάτης άγιος της Ιρλανδίας. Επειδή το χρώμα του είναι το πράσινο και το σύμβολό του είναι το τριφύλλι, πολλοί Ιρλανδοί ντύνονται με πράσινα ρούχα ή στολίζονται με τριφύλλια. Παρελάσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Δουβλίνου.

Halloween

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το έθιμο προέρχεται από την Αμερική, αλλά στην πραγματικότητα προέρχεται από την Ιρλανδία. Ιρλανδοί μετανάστες το έφεραν στις ΗΠΑ, απ' όπου στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ευρώπη.

Η λέξη Halloween προέρχεται από το All Hallows' Eve, που σημαίνει το βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Το Halloween γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, ενώ η Καθολική γιορτή των Αγίων Πάντων γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου.

Το έθιμο της τοποθέτησης κούφιων κολοκύθων με ένα κερί στο εσωτερικό τους προέρχεται επίσης από την Ιρλανδία. Το έθιμο να πηγαίνουν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι ζητώντας φαγητό είναι επίσης παλιό και εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία ήδη από τον 16ο αιώνα. Ωστόσο, το έθιμο της συλλογής γλυκών και των φάρσων προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση