Ιταλία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Ο χάρτης δείχνει τη θέση της Ιταλίας στη νότια Ευρώπη.

Πού βρίσκεται η Ιταλία;

Η Ιταλία βρίσκεται στη νότια Ευρώπη. Αναγνωρίζεται εύκολα από το περίγραμμά της, καθώς έχει σχήμα μπότας.

Η Ιταλία βρίσκεται στη χερσόνησο των Απεννίνων, η οποία εκτείνεται μακρόστενα και μάλλον στενά προς τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στα ανατολικά βρίσκεται η Αδριατική Θάλασσα ως παράπλευρη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία χωρίζει την Ιταλία από τη Βαλκανική Χερσόνησο. Στα δυτικά της Ιταλίας βρίσκονται η Λιγουρική Θάλασσα και η Τυρρηνική Θάλασσα, οι οποίες αποτελούν επίσης μέρος της Μεσογείου. Τα νησιά της Σαρδηνίας και της Σικελίας καθώς και η Κορσική, η οποία ανήκει στη Γαλλία, βρίσκονται στην Τυρρηνική Θάλασσα.

Στα βόρεια βρίσκονται οι γειτονικές χώρες της Ιταλίας: η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Υπάρχουν επίσης εθνικά σύνορα με τον Άγιο Μαρίνο και την Πόλη του Βατικανού, οι οποίες περιβάλλονται πλήρως από την Ιταλία. Ο Άγιος Μαρίνος βρίσκεται στα ανατολικά στην Αδριατική Θάλασσα, το Βατικανό στη Ρώμη.

 

Στο χάρτη της Ιταλίας μπορείτε να δείτε πού βρίσκονται τα βουνά, αλλά και τις μεγαλύτερες πόλεις.

Βουνά στην Ιταλία

Η Ιταλία εκτείνεται από βορρά προς νότο σε μια συνολική έκταση σχεδόν 1200 χιλιομέτρων. Στο βορειότερο τμήμα της, το νότιο τμήμα των Άλπεων ανήκει στην Ιταλία. Οι Άλπεις περιβάλλουν τη βόρεια Ιταλία.

Το ψηλότερο βουνό των Άλπεων, το Λευκό όρος, βρίσκεται στα σύνορα με τη Γαλλία. Τα σύνορα είναι αμφισβητούμενα. Ως εκ τούτου, η Ιταλία θεωρεί ότι το Μοντ Μπλαν (κορυφή του Λευκού όρους) είναι η υψηλότερη κορυφή της χώρας της (4810 μέτρα), ενώ η Γαλλία θεωρεί ότι το Μοντ Μπλαν ντε Κουρμαγιέρ (4748 μέτρα ύψος) είναι λίγο χαμηλότερα.

Τις Άλπεις ακολουθεί στα νότια η κοιλάδα του Πάδου. Πρόκειται για μια εύφορη πεδιάδα που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Πάδος, ο οποίος τη διασχίζει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα.

Η Ιταλία βρίσκεται στη χερσόνησο των Απεννίνων, που πήρε το όνομά της από τα Απέννινα. Πρόκειται για μια οροσειρά που διατρέχει ολόκληρη τη χερσόνησο. Με μήκος 1200 χιλιομέτρων, τα Απέννινα έχουν μεγάλο μήκος. Το υψηλότερο σημείο της είναι η κορυφή Κόρνο Γκράντε ύψους 2912 μέτρων στο Γκραν Σάσσο.

Tα νησιά και οι λίμνες της Ιταλίας

Η Ιταλία διαθέτει επίσης μια σειρά από νησιά. Η Σικελία είναι το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Βρίσκεται στο "άκρο της μπότας" της Ιταλίας στα νοτιοδυτικά. Η οροσειρά των Απεννίνων συνεχίζεται στη Σικελία. Το ηφαίστειο Αίτνα βρίσκεται επίσης εδώ. Με ύψος 3323 μέτρα, είναι το υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης και εξακολουθεί να είναι ενεργό.

Η Σαρδηνία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Βρίσκεται στα δυτικά της ιταλικής ηπειρωτικής χώρας. Πολλά άλλα μικρά νησιά ανήκουν επίσης στην Ιταλία. Η Έλβα, το Κάπρι και η Ίσκια είναι ιδιαίτερα γνωστά ως νησιά διακοπών.

Η Ιταλία διαθέτει επίσης πολλές λίμνες. Στα βόρεια της χώρας βρίσκονται η λίμνη Γκάρντα, η λίμνη Ματζόρε (μέρος της οποίας ανήκει στην Ελβετία) και η λίμνη Κόμο. Η λίμνη Μπολσένα και η λίμνη Τραζιμένο βρίσκονται στην κεντρική Ιταλία.

Η Αίτνα στη Σικελία είναι το ψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης.
Το Gran Paradiso είναι μια κορυφή στις ιταλικές Άλπεις. Έχει ύψος 4061 μέτρα και βρίσκεται στις δυτικές Άλπεις.
Ο Πάδος ρέει εδώ!

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτή είναι επίσης η περιοχή των Απεννίνων.
Το Λίπαρι και η Σαλίνα είναι νησιά στην Τυρρηνική Θάλασσα. Βρίσκονται βόρεια της Σικελίας.
Η πόλη Κόμο βρίσκεται στη λίμνη Κόμο στη βόρεια Ιταλία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, όπως εδώ στη Σικελία, είναι τόσο ζεστά που οι κάκτοι αναπτύσσονται εκεί. Το κλίμα είναι μεσογειακό.

Πώς είναι το κλίμα στην Ιταλία;

Επειδή η Ιταλία εκτείνεται τόσο πολύ από το βορρά προς το νότο, το κλίμα στη χώρα είναι πολύ διαφορετικό. Οι Άλπεις στο βορρά έχουν ορεινό κλίμα, με κρύους χειμώνες και ήπια καλοκαίρια. Η κοιλάδα του Πάδου χαρακτηρίζεται από υψηλή υγρασία. Μπορεί επίσης να κάνει αρκετό κρύο το χειμώνα, αλλά τα καλοκαίρια είναι μακρά, καταπιεστικά και ζεστά. Το χειμώνα υπάρχει συχνά ομίχλη.

Προς τα νότια, η επιρροή της Μεσογείου γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Οι χειμώνες εκεί είναι επίσης ήπιοι, ενώ τα καλοκαίρια είναι ξηρά και ζεστά. Στη νότια Ιταλία δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ παγετός. Το κλίμα εδώ είναι μεσογειακό. Η άνοιξη έρχεται νωρίς, οι χειμώνες είναι υγροί και το καλοκαίρι μερικές φορές δεν βρέχει καθόλου για εβδομάδες. Στη συνέχεια, υπάρχουν ξηρασίες. Είναι πολύ ζεστό, μερικές φορές φτάνει σε θερμοκρασίες 40 βαθμών. Ο ήλιος λάμπει περίπου 2000 ώρες το χρόνο εδώ, σε σύγκριση με μόνο 1250 ώρες στο βορρά.

Ρώμη

Πρωτεύουσα της Ιταλίας

Η πρωτεύουσα της Ιταλίας είναι η Ρώμη. Το όνομά της στα ιταλικά είναι Roma. Η Ρώμη βρίσκεται κοντά στην Τυρρηνική Θάλασσα στην κεντρική Ιταλία. Ο Τίβερης διασχίζει την πόλη. Περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εδώ. Η Ρώμη είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το μεγαλύτερο σιντριβάνι της Ρώμης.

Η Ρώμη φιλοξενεί πολλά αρχαία κτίρια από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το Κολοσσαίο είναι ιδιαίτερα διάσημο. Μέσα στην πόλη βρίσκεται το μικρότερο κράτος στον κόσμο, δηλαδή το Βατικανό με τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Πολλοί τουρίστες έρχονται στη Ρώμη κάθε χρόνο. Τους αρέσει επίσης να επισκέπτονται τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Πάνθεον, το Castel Sant'Angelo ή το Circus Maximus. Κάθονται στα Ισπανικά Σκαλοπάτια, στην Piazza Navona ή στην όμορφη γειτονιά Trastevere.

Ρίχνουν ένα νόμισμα στη Φοντάνα ντι Τρέβι, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στη Ρώμη. Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για το μεγαλύτερο σιντριβάνι της Ρώμης. Έχει ύψος 26 μέτρα και πλάτος 50 μέτρα! Χτίστηκε τον 18ο αιώνα.

 

Cinque Terre είναι το όνομα μιας περιοχής με πέντε υπέροχα χωριά. Βρίσκεται στην ιταλική Ριβιέρα.
Η Φλωρεντία είναι πόλη της Τοσκάνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα Trulli είναι τα τυπικά στρογγυλά σπίτια που βρίσκονται στην Απουλία.
Το Κολοσσαίο είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της Ρώμης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας είναι επίσης γνωστός ως ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο.
Η πόλη της Πομπηίας καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Αιώνες αργότερα, ανασκάφηκε ξανά. Σήμερα μπορείτε να δείτε πώς ζούσαν εδώ οι αρχαίοι Ρωμαίοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση