Μάλτα Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Οι Mnajdra είναι ναοί αρκετών χιλιάδων ετών στα νοτιοδυτικά της Μάλτας.

Ερείπια από τη Λίθινη Εποχή

Η επίδραση των ανθρώπινων πολιτισμών στην περιοχή της Μεσογείου έχει αφήσει πολλά ίχνη στη Μάλτα. Τα ερείπια πολλών μεγαλιθικών ναών είναι ακόμη και σήμερα ορατά. Χτίστηκαν μεταξύ του 3800 π.Χ. και του 2500 π.Χ. από μεγάλους πέτρινους όγκους, τους μεγάλιθους. Έξι από αυτές τις νεολιθικές τοποθεσίες της Μάλτας έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αρχικά, υπήρχαν πολύ περισσότεροι από αυτούς τους ναούς.

Οι Ρωμαίοι άφησαν στη Μάλτα ψηφιδωτά όπως αυτά

Φοίνικες, Ρωμαίοι και Άραβες στη Μάλτα

Θεωρείται ότι τον 8ο αιώνα π.Χ., οι Φοίνικες, μια σημαντική ναυτική δύναμη, κατέλαβαν τα νησιά και έχτισαν οικισμούς σε ορισμένα μέρη. Λόγω της κεντρικής θέσης της Μάλτας στη Μεσόγειο, το νησί προσέφερε μια στρατηγικά ευνοϊκή θέση. Οι Φοίνικες άρχισαν επίσης να ασκούν τη γεωργία.

Μετά τους Φοίνικες, τα νησιά της Μάλτας πέρασαν στους Καρχηδόνιους και τελικά στους Ρωμαίους. Εκείνη την εποχή, το όνομα Meliti χρησιμοποιούνταν ήδη για το νησί. Το 60 μ.Χ., ο απόστολος Παύλος φέρεται να διέσχισε τα νησιά στο δρόμο του προς τη Ρώμη και να προσηλύτισε τους κατοίκους που ζούσαν εκεί στο χριστιανισμό.

Μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Μάλτα πέρασε στους Βυζαντινούς και το 870 στους Άραβες. Οι Άραβες έφεραν μαζί τους το Ισλάμ και μια νέα γλώσσα. Τον 13ο αιώνα, η Μάλτα έγινε αποικία της Σικελίας.

Αυτή είναι η σημαία του Τάγματος της Μάλτας.

Μάλτα ως κράτος του Τάγματος και μετά

Τον 16ο αιώνα, οι ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη κατέφυγαν από τους Οθωμανούς στη Μάλτα, όπου έχτισαν εκκλησίες και οικισμούς. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέταξε επίθεση στα νησιά το 1565, η οποία όμως αποκρούστηκε. Το Τάγμα ονομαζόταν πλέον και Τάγμα της Μάλτας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χτίστηκε η σημερινή πρωτεύουσα Βαλέτα, η οποία χρησίμευε ως ασφαλές φρούριο για τον πληθυσμό.

Ο πίνακας δείχνει την πολιορκία της Μάλτας από τους Οθωμανούς το 1565

Μόνο όταν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα κατέλαβαν το νησί το 1798, η κυριαρχία του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη έλαβε τέλος. Αρχικά, πολλοί Μαλτέζοι ήταν ευγνώμονες και θεώρησαν την κατοχή από τους Γάλλους ως πραγματική απελευθέρωση. Ωστόσο, τα ναπολεόντεια στρατεύματα άρχισαν σύντομα να λεηλατούν τη χώρα.

Οι Μαλτέζοι στράφηκαν προς την Αγγλία για βοήθεια. Με την υποστήριξη της Αγγλίας, τα νησιά απελευθερώθηκαν από τους Γάλλους και η Μάλτα εντάχθηκε στην Κοινοπολιτεία και στην αγγλική αποικία το 1814.

Η Μάλτα απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις μετά το 1964 και έγινε δημοκρατία το 1974. Η Μάλτα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Μαΐου 2004.

Το κοινοβούλιο της Μάλτας ονομάζεται Βουλή των Αντιπροσώπων και συνεδριάζει τακτικά στο νέο κτίριο του κοινοβουλίου στη Βαλέτα.

Ποια είναι η πολιτική κατάσταση στη Μάλτα;

Η Μάλτα είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία με πρόεδρο ως αρχηγό του κράτους. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και το Κοινοβούλιο εκλέγεται από το λαό κάθε πέντε χρόνια. Ο πρόεδρος είναι κυρίως υπεύθυνος για τα αντιπροσωπευτικά καθήκοντα και διορίζει τον πρωθυπουργό, τον επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας. Τα δύο σημαντικότερα κόμματα της Μάλτας είναι το Εθνικιστικό Κόμμα και το Εργατικό Κόμμα. Κόμμα σημαίνει κόμμα.

Leave a Reply