Αλβανία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Χαρακτηριστικά      Καθημερινότητα    Προβλήματα    Παιδιά και σχολείο    Φαγητά

Επιρροές στην αλβανική κουζίνα

Το Börek (Byrek στην Αλβανία) κατάγεται αρχικά από την Τουρκία.

Αν έχετε ήδη διαβάσει την ενότητα για την ιστορία της Αλβανίας, μάλλον δεν θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι η αλβανική κουζίνα σχετίζεται με τις κουζίνες της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Συνολικά, αναφέρεται ως μεσογειακή κουζίνα, που σημαίνει ότι ανήκει στη μεσογειακή κουζίνα. Έχει επίσης πολλές ομοιότητες με την κουζίνα του Κοσσυφοπεδίου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

 

Τι είναι χαρακτηριστικό της αλβανικής κουζίνας;

Το πιλάφι είναι ένα ανατολίτικο πιάτο με ρύζι. Ό,τι υπάρχει μπαίνει!

Στην Αλβανία, συνηθίζεται να μαγειρεύετε με ό,τι υπάρχει στην περιοχή ή ίσως και στο χωράφι σας. Πολλά είδη λαχανικών είναι συνηθισμένα, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, σπανάκι και πιπεριές. Εκτός από τα λαχανικά, το ρύζι και οι πατάτες είναι σημαντικά βασικά τρόφιμα. Υπάρχει επίσης ψωμί και άλλα φαγητά που παρασκευάζονται από δημητριακά όπως το σιτάρι ή η σίκαλη.

Τα πιάτα με κρέας σερβίρονται κυρίως σε ειδικές περιστάσεις. Πρόκειται συνήθως για αρνί, κατσίκι ή μοσχάρι. Πολλά νοικοκυριά διατηρούν επίσης τα δικά τους κοτόπουλα, τα οποία περιστασιακά καταλήγουν στο πιάτο. Η φτώχεια σε μέρη της Αλβανίας έχει επίσης οδηγήσει στην παράδοση της χρήσης όλων των τμημάτων ενός ζώου. Συνεπώς, τα εντόσθια χρησιμοποιούνται επίσης και δεν πετιούνται. Τα ψάρια τρώγονται όπου υπάρχουν υδάτινες πηγές.

Η παράδοση του φαγητού στην Αλβανία

Όταν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε απλά να βάλετε το τραπέζι έξω: "Për të mirë!"

Στην Αλβανία, το μεσημεριανό γεύμα είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το γεύμα αυτό τρώγεται συνήθως μαζί με όλη την οικογένεια. Μερικές φορές οι άνθρωποι κάθονται σε ένα χαμηλό τραπέζι στο πάτωμα. Πριν αρχίσετε να τρώτε, εύχεστε ο ένας στον άλλον καλή όρεξη: Për të mirë! Μπορεί να το ξέρετε αυτό από το σπίτι σας. Στο τέλος του γεύματος, στη συνέχεια, όλοι εύχονται ο ένας στον άλλον να πολλαπλασιάσει ο Θεός το φαγητό: Zoti e shtoftë!

 

 

Ένας επισκέπτης στην Αλβανία!

Το Fasul είναι μια φασολάδα και κατάγεται από τη Σερβία.

Αν ποτέ βρεθείτε φιλοξενούμενοι στην Αλβανία, μπορεί να σας προσκαλέσουν καλοί Αλβανοί. Η φιλοξενία αποτελεί παράδοση στη χώρα και είναι ευρέως διαδεδομένη.

Ίσως θα θέλατε μια σούπα ως ορεκτικό, για παράδειγμα fasul. Πρόκειται για μια φασολάδα με κρέας και λαχανικά. Ανάλογα με την περιοχή και τον μάγειρα, μπορεί να έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση.Πιθανότατα σερβίρεται με βουτυρόγαλα ή τσάι και κρασί ή ρακί μανί (ένα σναπς από μούρα) για τους ενήλικες.

Έτσι μοιάζει το πιάτο «Dollma»(Ντολμαδάκια).

Το κυρίως πιάτο μπορεί να σερβίρεται με αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι και κρέας, που ονομάζονται dollma. Αυτά θυμίζουν πολύ το ελληνικό φαγητό. Ωστόσο, δεν θα ήταν επίσης περίεργο αν σερβιριζόταν μπαϊρέκ, ένα ζυμαρικό γεμιστό με κιμά, πρόβειο τυρί ή σπανάκι. Πρόκειται για απομεινάρι της τουρκικής ιστορίας της Αλβανίας.

Ως συνοδευτικό πιάτο, μπορεί να υπάρχει πλατύ ψωμί ή διάφορα είδη τυριών. Αν αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε ότι έχετε χορτάσει, θα πρέπει να τους το πείτε με φιλικό αλλά αποφασιστικό τρόπο, διαφορετικά το πιάτο σας θα ξαναγεμίζει ξανά και ξανά.

Εδώ μπορείτε να δείτε διάφορα είδη μπακλαβά.

Ο μπακλαβάς (σφολιάτα με σιρόπι και ζαχαρόνερο), το muhaleb (πουτίγκα γάλακτος) και τα ζαχαρωμένα φρούτα θα μπορούσαν να σερβιριστούν για επιδόρπιο κατά την επίσκεψή σας στην Αλβανία. Ό,τι κι αν σερβίρει ο Αλβανός οικοδεσπότης σας - πιθανότατα θα χορτάσετε!

Αφήστε μια απάντηση