Ηνωμένο Βασίλειο Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Τυπικά    Χριστούγεννα

Πού βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο και τι περιλαμβάνει;

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη. Επισήμως, η χώρα ονομάζεται Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, συντομογραφία UK. Το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Αγγλία, η Ουαλία και η Σκωτία βρίσκονται σε ένα μεγάλο νησί που περιβάλλεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Μάγχη. Η Μάγχη είναι ένας βραχίονας του Ατλαντικού Ωκεανού που χωρίζει την Αγγλία από τη Γαλλία. Η Βόρεια Ιρλανδία σχηματίζει ένα δεύτερο νησί στα δυτικά με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Και τα δύο νησιά (καθώς και άλλα μικρότερα) αποτελούν τις "Βρετανικές Νήσους".

Η "Μεγάλη Βρετανία" αναφέρεται στην πραγματικότητα μόνο στη μεγαλύτερη από τις Βρετανικές Νήσους, αλλά το όνομα χρησιμοποιείται συχνά και για ολόκληρη τη χώρα. Το όνομα Αγγλία χρησιμοποιείται επίσης συνήθως, αν και η Αγγλία είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα μέρος της χώρας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος. Οι κάτοικοι ονομάζονται Βρετανοί. Ανάλογα με το πού ζουν, ονομάζονται επίσης Άγγλοι, Σκωτσέζοι, Ουαλοί ή Βορειοϊρλανδοί.

Ηνωμένο Βασίλειο - Μεγάλη Βρετανία - Αγγλία

Συχνά οι περισσότεροι από εμάς, συγχέουμε τις ονομασίες «Αγγλία», «Μεγάλη Βρετανία» και «Ηνωμένο Βασίλειο» και τις τοποθετούμε κάτω από μια ενιαία εδαφική στέγη. Ειδικά μετά από το Brexit και τη δημοσιότητα που έλαβε η πρώην χώρα της Ε.Ε., πολλοί αναρωτιούνται ποια ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ τους.

Η Αγγλία λοιπόν είναι χώρα και αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το κεντρικό και νότιο τμήμα, και έχει πρωτεύουσα το Λονδίνο. Στη χώρα επίσης ανήκουν 100 μικρότερα νησιά, όπως τα Νησιά Σκίλλυ και η Νήσος Γουάιτ.

 

Η Μεγάλη Βρετανία είναι στην πραγματικότητα το κύριο νησί. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλά μικρά νησιωτικά σύνολα γύρω της. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι τα νησιά Σέτλαντ και τα νησιά Όρκνεϊ στον μακρινό βορρά. Στα βορειοδυτικά βρίσκονται οι Εξωτερικές και οι Εσωτερικές Εβρίδες. Στα νοτιοδυτικά βρίσκονται οι Νήσοι Scilly. Στη Μάγχη βρίσκεται η Νήσος Γουάιτ.

Η Νήσος Μαν στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και τα Νησιά της Μάγχης (π.χ. Τζέρσεϊ και Γκέρνσεϊ) στη Μάγχη στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Γαλλίας δεν αποτελούν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, υπάγονται στο βρετανικό στέμμα. Πρόκειται για μια ειδική περίπτωση.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ο επίσημος τίτλος είναι Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας) περιλαμβάνει το σύνολο της Μεγάλης Βρετανίας και τη βόρεια Ιρλανδία.

 

Karte Großbritannien mit Städten

 

 

Σήραγγα της Μάγχης - ΒικιπαίδειαΤο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μόνο ένα χερσαίο σύνορο, από τη Βόρεια Ιρλανδία προς τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το κύριο νησί της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχει καθόλου χερσαία σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αρέσκονται να μιλούν για την "ήπειρο" όταν αναφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μια σήραγγα συνδέει το νησί με τη Γαλλία από το 1993. Μπορείτε να ταξιδέψετε μέσω αυτής με τρένο. Στο χάρτη στα δεξιά μπορείτε επίσης να δείτε τις πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας.
Τοπίο στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία

Ως ένα μεγάλο νησί, η Μεγάλη Βρετανία έχει μια μεγάλη, μακρά ακτογραμμή. Έχει μήκος περίπου 12.500 χιλιόμετρα. Υπάρχουν πολλά μικρά νησιά και πολλοί κόλποι. Στα νοτιοανατολικά, η ακτή πέφτει απότομα και σχηματίζει τους περίφημους βράχους κιμωλίας. Το τοπίο εδώ είναι λοφώδες, ενώ στα νοτιοδυτικά η ακτογραμμή είναι τραχιά και αποτελείται από γρανιτένιους βράχους. Προς τα δυτικά και τα βόρεια, κυριαρχούν οι χαμηλές οροσειρές. Η Σκωτία φιλοξενεί επίσης τα δέκα ψηλότερα βουνά.

Ολόκληρη η χώρα καλύπτονταν παλαιότερα από δάση. Κατά τη διάρκεια της εκβιομηχάνισης, ωστόσο, πολλά δέντρα κόπηκαν: άλλωστε, χρειάζονταν καύσιμα. Υπάρχουν όμως ακόμα μερικά δάση, καθώς και βάλτοι, λιβάδια και ποτάμια.

Ο μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Severn στα δυτικά, αλλά ο πιο διάσημος είναι ίσως ο Τάμεσης, ο οποίος διασχίζει την πρωτεύουσα, το Λονδίνο. Υπάρχουν επίσης πολλές λίμνες. Στη Σκωτία ονομάζονται "lochs". Υπάρχουν επίσης πολλά κανάλια, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης. Από άποψη έκτασης, η Αγγλία καταλαμβάνει μακράν το μεγαλύτερο μέρος, ακολουθούμενη από τη Σκωτία, την Ουαλία και τέλος τη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των κατοίκων.

Πρόκειται για ένα τοπίο στη Σκωτία.
Σκωτία για άλλη μια φορά!
Durdle Door είναι το όνομα αυτής της βραχώδους γέφυρας στη νότια αγγλική ακτή στο Ντόρσετ.

 

 

 

 

 

 

 

Πώς είναι ο καιρός στη Μεγάλη Βρετανία;

Το κλίμα στη Μεγάλη Βρετανία ονομάζεται "εύκρατο". Η χώρα βρίσκεται στην εύκρατη κλιματική ζώνη, συγκεκριμένα στη "θερμή εύκρατη κλιματική ζώνη". Τα καλοκαίρια είναι μέτρια θερμά και οι χειμώνες μέτρια δροσεροί. Είναι αρκετά υγρό, πράγμα που σημαίνει ότι βρέχει πολύ. Τα δυτικά είναι θερμότερα από τα ανατολικά της χώρας λόγω της επιρροής του ρεύματος του Κόλπου, και εδώ φυτρώνουν ακόμη και φοίνικες.

Είναι πιο ήπια, αλλά επίσης πιο υγρή και πιο θυελλώδης. Προς τα βόρεια, το κλίμα γίνεται ψυχρότερο και υγρότερο. Ο καιρός είναι συχνά πολύ ευμετάβλητος. Μετά από μια δυνατή βροχή, ο ήλιος μπορεί γρήγορα να λάμψει ξανά. Στα νότια πέφτει πολύ λιγότερη βροχή από ό,τι στα βόρεια. Παραδόξως, στο Λονδίνο βρέχει λιγότερο απ' ό,τι στη Ρώμη!

Πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου: Λονδίνο - ένα προφίλ

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Μεγάλης Βρετανίας. Στο Λονδίνο ζουν 9 εκατομμύρια άνθρωποι. Το Λονδίνο θεωρείται κοσμοπολίτικη πόλη και το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Είναι η πόλη με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη. Το επισκέπτονται 14 έως 17 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Τα πιο διάσημα αξιοθέατα είναι η Γέφυρα του Πύργου, ο Πύργος, η ρόδα λούνα παρκ London Eye, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Madame Tussauds, το Big Ben, το παλάτι του Μπάκιγχαμ και η πλατεία Τραφάλγκαρ. Το αβαείο του Ουέστμινστερ, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου και το Χάιντ Παρκ είναι επίσης πολύ επισκέψιμα. Το Globe Theatre είναι ένα αντίγραφο του θεάτρου όπου κάποτε παίζονταν τα έργα του Σαλέσπιρ - και παίζονται και σήμερα.

Ο πρώτος μεσημβρινός (το μηδενικό γεωγραφικό μήκος ) διέρχεται από την περιοχή του Γκρίνουιτς. Στο Γκρίνουιτς μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το ιστιοφόρο Cutty Sark και να μάθετε για τη ναυτιλία και την ιστορία της στο Ναυτικό Μουσείο.

Ένα πιο πρόσφατο αξιοθέατο είναι ο ουρανοξύστης The Shard. Τα παιδιά λατρεύουν το κατάστημα παιχνιδιών Hamleys. Το Λονδίνο είναι επίσης η πατρίδα των διάσημων κόκκινων διώροφων λεωφορείων. Υπάρχουν πολλά μουσεία και θέατρα. Ο Τάμεσης διασχίζει το Λονδίνο.

London Eye
Tower Bridge in London
Μπικ Μπεν, κόκκινο λεωφορείο και χαρακτηριστικό ταξί

 

 

 

 

 

 

 

Το Shard είναι το ψηλότερο κτίριο του Λονδίνου

 Προφίλ Λονδίνου

Πληθυσμός: 9 εκατομμύρια
Πυκνότητα πληθυσμού: 5,7 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο
Έκταση: 1572 τχμ
Τοποθεσία: 51° 31′ Β, 0° 7′ Δ
Τηλεφωνικός κωδικός: 020
Ψηλότερο κτίριο: The Shard (310 μ.)

 

 

 

 

Buckingham Palace Steckbrief

Παλάτι του Μπάκιγχαμ - Προφίλ

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ είναι το κάστρο του Βρετανού βασιλιά. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' έζησε εκεί για πολλές δεκαετίες και από το 2022 το παλάτι είναι η κατοικία του βασιλιά Καρόλου Γ'. Πολλοί τουρίστες έρχονται εδώ καθημερινά για να δουν το παλάτι από έξω. Μπορείτε να μπείτε στο εσωτερικό μόνο σε ορισμένες ημέρες.

Buckingham Palace από ψηλά

Ωστόσο, εδώ γίνονται δεκτοί και άλλοι αρχηγοί κρατών και ο βασιλιάς απονέμει τιμές σε Βρετανούς που έχουν πετύχει κάτι ξεχωριστό. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έρχεται επίσης τακτικά εδώ για να συζητήσει σημαντικά θέματα με τον βασιλιά.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ χτίστηκε το 1703 για τον δούκα του Μπάκιγχαμ. Το Μπάκιγχαμσαϊρ είναι μια κομητεία στα βορειοδυτικά του Λονδίνου. Ο δούκας Τζον Σέφιλντ το έχτισε ως αστικό του σπίτι. Στη συνέχεια, ο βρετανός βασιλιάς Γεώργιος Γ΄ το αγόρασε από αυτόν το 1761. Επεκτεινόταν συνεχώς. Επί βασίλισσας Βικτωρίας, το παλάτι έγινε τελικά η επίσημη κατοικία του Βρετανού μονάρχη το 1837.

Απολαύστε μια ολοκληρωμένη virtual περιήγηση στο Παλάτι του ΜπάκιγχαμΠαλάτι του Μπάκιγχαμ: δωμάτια και μέγεθος

Αριθμός δωματίων: 775

Αριθμός υπνοδωματίων: 52 για την οικογένεια και τους επισκέπτες, 188 για το προσωπικό

Αριθμός λουτρών: 78

Επιφάνεια: 77.000 τ.μ.

Μήκος του κτιρίου στην πρόσοψη: 108 μ.

Μήκος του κτιρίου στο πλάι: 120 μ.

Ύψος του κτιρίου: 24 m

Αξία: μεταξύ 1 και 5,5 δισεκατομμυρίων λιρών

Για μια 3D περιήγηση στο παλάτι πατήστε ΕΔΩ

 

 

 

 

Leave a Reply