Ιταλία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

 Η Ιταλία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ευρώπης. Το σχήμα της χώρας θυμίζει μπότα. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας περιβάλλεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Ιταλία έχει χερσαία σύνορα με τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία και τη Σλοβενία. Ο Άγιος Μαρίνος και το Βατικανό περιβάλλονται πλήρως από την Ιταλία.

Οι Άλπεις βρίσκονται στα βόρεια της Ιταλίας. Τα Απέννινα Όρη βρίσκονται στη χερσόνησο που προεξέχει στη Μεσόγειο. Η Σικελία και η Σαρδηνία είναι τα μεγαλύτερα νησιά της Ιταλίας. Η μεγαλύτερη λίμνη είναι η λίμνη Γκάρντα. Η περιοχή των Άλπεων τείνει να είναι πιο δροσερή, ενώ μεγάλα τμήματα της Ιταλίας έχουν θερμότερο κλίμα. Τα πεύκα, οι φελλώδεις βελανιδιές, τα κυπαρίσσια και οι ελιές αναπτύσσονται καλά εδώ. Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της χώρας.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ιδρύθηκε από τη Ρώμη στην αρχαιότητα. Οι Ρωμαίοι κυβερνούσαν τότε τη μισή Ευρώπη. Μετά το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, υπήρχαν πολλά μικρά βασίλεια και πόλεις. Στη συνέχεια, η Ιταλία ενώθηκε σε ένα βασίλειο το 1861. Από το 1922, ένας δικτάτορας με το όνομα Μουσολίνι κυβέρνησε την Ιταλία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιταλία έγινε δημοκρατία.

Οι Ιταλοί μιλούν ιταλικά, τα οποία εξελίχθηκαν από τα λατινικά, τη γλώσσα των αρχαίων Ρωμαίων. Οι περισσότεροι Ιταλοί είναι καθολικοί.

Έκταση 302.073 τ.χμ.
Κάτοικοι 59,04 εκατ
Γλώσσα ιταλικός
Πρωτεύουσα Ρώμη
Ο μεγαλύτερος ποταμός Πάδος (652 χμ)
Το ψηλότερο βουνό Λευκό όρος (4748 μ)
νόμισμα Ευρώ
Ένταξη στην ΕΕ 1 Ιανουαρίου 1958

Italien UmrissΣημαία Ιταλίας

Η σημαία της Ιταλίας έχει κάθετες ρίγες στα χρώματα πράσινο, λευκό και κόκκινο. Το πράσινο συμβολίζει τη φύση, το λευκό το χιόνι στις Άλπεις και το κόκκινο το αίμα που κύλησε στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Η ιταλική σημαία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1797. Είχε ως πρότυπο το γαλλικό τρίχρωμο, αλλά με πράσινη λωρίδα αντί για μπλε. Εκείνη την εποχή, η Ιταλία βρισκόταν υπό την κυριαρχία του Ναπολέοντα. Τα ακριβή χρώματα επαναπροσδιορίστηκαν μόλις το 2006.

Εθνικός Ύμνος

Αδέλφια της Ιταλίας
Η Ιταλία έχει ξυπνήσει
Με το κράνος του Σκιπίωνα
Έζωσε το κεφάλι της.
Που είναι η Νίκη;
Ας προσφέρει τα μαλλιά της
Γιατί σκλάβα της Ρώμης
Την έπλασε ο Θεός.

Αδέλφια της Ιταλίας
Η Ιταλία έχει ξυπνήσει
Με το κράνος του Σκιπίωνα
Έζωσε το κεφάλι της
Που είναι η Νίκη;
Ας προσφέρει τα μαλλιά της
Γιατί σκλάβα της Ρώμης
Την έπλασε ο Θεός.

Ας σφιχτούμε σε ένα σώμα
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε
Η Ιταλία μας κάλεσε
Ας σφιχτούμε σε ένα σώμα
Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε
Η Ιταλία μας κάλεσε.
Ναί!

Αφήστε μια απάντηση