Ιταλία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Η Befana έρχεται στην Ιταλία για τα Χριστούγεννα πάνω στη σκούπα της! [ © ho visto nina volare
Πώς γιορτάζετε τα Χριστούγεννα στην Ιταλία;
Μαζί με το Πάσχα, τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική χριστιανική γιορτή στην Ιταλία, όπου όλη η οικογένεια έρχεται μαζί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ιταλών ανήκει στην Καθολική Εκκλησία και είναι αφοσιωμένοι πιστοί. Στα ιταλικά, τα Χριστούγεννα ονομάζονται Natale.

Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας Έλευσης (το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα, κατά το οποίο οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη Γέννηση του Ιησού Χριστού), οι δρόμοι και τα σπίτια είναι στολισμένα για τα Χριστούγεννα και τα φώτα φωτίζουν τα βράδια. Μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα με φωτάκια στήνονται σε μεγάλες πλατείες.

Οι περισσότερες οικογένειες στην Ιταλία στήνουν μια φάτνη τα Χριστούγεννα. Συχνά τοποθετείται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι. Η φάτνη αναπαριστά τη γέννηση του Ιησού. Υπάρχει ένα μικρό μωρό Ιησούς και, φυσικά, η Μαρία και ο Ιωσήφ. Συνήθως περιλαμβάνονται επίσης το βόδι και ο γάιδαρος και οι τρεις βασιλιάδες. Πολλές οικογένειες προσθέτουν στη σκηνή της φάτνης τους με την πάροδο των ετών, κάνοντάς την όλο και μεγαλύτερη.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι είτε τεχνητό είτε στήνεται μαζί με ένα δεμάτι. Παρεμπιπτόντως, η φάτνη και το δέντρο στήνονται στις 8 Δεκεμβρίου, την καθολική γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Έτσι μοιάζει το panettone. Είναι ένα βασικό μέρος των ιταλικών Χριστουγέννων.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και τρώει μαζί. Το τυπικό χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει panettone, ένα κέικ με σουλτανίνα. Το Pandoro είναι επίσης ένα τυπικό χριστουγεννιάτικο κέικ. Το κρέας δεν επιτρέπεται να καταναλωθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά μόνο την επόμενη ημέρα. Μια κρέμα μασκαρπόνε είναι νόστιμη για επιδόρπιο.

Τα χριστουγεννιάτικα δώρα φέρνει είτε ο μικρός Ιησούς την παραμονή των Χριστουγέννων είτε η μάγισσα Befana, η οποία έρχεται μόνο στις 6 Ιανουαρίου. Τρέχει στο σπίτι από την καμινάδα και φέρνει δώρα στα καλά παιδιά - όλοι οι άλλοι βρίσκουν μικρά κομμάτια κάρβουνου στο παπούτσι ή στην κάλτσα τους! Ωστόσο, δεν πρόκειται για πραγματικό κάρβουνο, αλλά για ζαχαρόπαστα μαύρου χρώματος.

Leave a Reply