Βέλγιο Φαγητά

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Ποιο θα δοκιμάζατε;
Μια σοκολατερί (κατάστημα σοκολάτας) στις Βρυξέλλες

Βελγικές σοκολάτες

Γνωρίζατε ότι το Βέλγιο φημίζεται για την υπέροχη σοκολάτα του; Και για τη σοκολάτα με τη μορφή πραλίνας. Αν κάνετε μια βόλτα στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, θα βρείτε μαγαζιά με σοκολάτες χωρίς τέλος. Η παραγωγή πραλίνας έχει μακρά παράδοση στο Βέλγιο. Οι βελγικές σοκολάτες είναι από τις καλύτερες σοκολάτες στον κόσμο.

Παρεμπιπτόντως, οι βελγικές σοκολάτες είναι επίσης εύκολο να τις φτιάξετε μόνοι σας. Ανακατεύετε διάφορα είδη σοκολάτας - ανάλογα με την αγαπημένη σας γεύση - μεταξύ τους, ζεσταίνετε τη σοκολάτα και στη συνέχεια ρίχνετε την υγρή σοκολάτα σε ένα ειδικό καλούπι. Στο τέλος, χρησιμοποιείτε μια σπάτουλα για να απλώσετε τη σοκολάτα ώστε οι πραλίνες να είναι ωραίες και λείες. Μόλις η σοκολάτα στερεοποιηθεί, ξεκολλάει από τη φόρμα σαν παγάκια. Παρεμπιπτόντως, οι πραλίνες δεν είναι μόνο για σοκολάτα, μπορούν επίσης να περιέχουν ξηρούς καρπούς ή νουγκά ή τρούφες, για παράδειγμα. Οι πραλίνες μπορούν να γίνουν εξίσου ευφάνταστες και ποικίλες με αμύγδαλα ή μπισκότα.

Βάφλες και πατάτες τηγανιτές

Οι βελγικές βάφλες είναι επίσης μια δημοφιλής σπεσιαλιτέ. Οι Βέλγοι φημίζονται για τα γλυκά τους. Εκτός από τις βάφλες, υπάρχει επίσης ένα πολύ ιδιαίτερο άλειμμα από μήλα, αχλάδια και χουρμάδες.

Και το αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών βρίσκεται παντού στο Βέλγιο: οι τηγανητές πατάτες. Συνήθως τηγανίζονται σε καυτό λίπος βοδινού κρέατος. Ωστόσο, αυτό δεν είναι για χορτοφάγους. Στο Βέλγιο, υπάρχει ένα σνακ μπαρ που προσφέρει πατάτες σχεδόν σε κάθε γωνία και δεν έρχονται μόνο με κέτσαπ, αλλά συνήθως υπάρχουν πάνω από 15 σάλτσες για να διαλέξετε. Στους Βέλγους αρέσει επίσης να τρώνε πατάτες τηγανιτές με μύδια. Παρεμπιπτόντως, δεν είναι τόσο εύκολο για έναν αμερικανικό όμιλο μπιφτεκιών να εδραιωθεί στο Βέλγιο, καθώς σε κάθε γωνία θα βρείτε ένα κατάστημα με πατάτες τηγανιτές σε κάθε γωνία.

Χμμ... Βελγικές βάφλες με παγωτό
Ή μήπως προτιμάτε με σαντιγί και φρούτα;
Ο κόσμος εδώ τρώει πατατάκια με μύδια!

 

 

 

 

 

 

 

Το πιάτο Mitraillette προέρχεται αρχικά από την πόλη των Βρυξελλών.

Βελγικές σάλτσες και ένα πολυβόλο;!

Οι σάλτσες που σερβίρονται με τις πατάτες τηγανιτές ποικίλλουν στο Βέλγιο. Κυμαίνονται από τη σάλτσα ταρτάρ με σκόρδο, τη σάλτσα Andalouse, τη σάλτσα Brazil ή τη σάλτσα Samurei μέχρι τη σάλτσα Bernaise ή ακόμη και την απλή σάλτσα chasseur.

Μια σπεσιαλιτέ είναι η βελγική mitraillette - που σημαίνει πολυβόλο - αλλά ευτυχώς δεν έχει καμία σχέση με όπλα. Το πολύ-πολύ, θα μπορούσε να περάσει για θερμιδική βόμβα. Βασίζεται σε μια μπαγκέτα, η οποία κόβεται, αλλά όχι τελείως . Στη συνέχεια, τοποθετούνται στο κέντρο κρέας και πατατάκια, ενδεχομένως επίσης τυρί και σαλάτα, καθώς και μία από τις δημοφιλείς σάλτσες. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορείτε να το φάτε ζεστό ή κρύο.

Οι Βέλγοι λατρεύουν επίσης τις πατάτες με τη μορφή πατατάκια, τα οποία διατίθενται σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στο Βέλγιο απ' ό,τι εδώ.

 

Αυτό το πιάτο ονομάζεται "Waterzooi", που σημαίνει "πολύχρωμο στιφάδο".

Η κουζίνα της Φλάνδρας

Βάφλες, πραλίνες και πατάτες τηγανιτές βρίσκονται σε όλες τις περιοχές του Βελγίου. Εκτός από αυτό, η κουζίνα μπορεί να χωριστεί σε κουζίνα της Φλάνδρας, κουζίνα της Βαλλονίας και περισσότερο σε γερμανική κουζίνα. Χαρακτηριστικό για τη Φλάνδρα είναι ότι υπάρχει πολύ ψάρι καθώς και κρέας. Η χωματίδα, η γλώσσα και οι γαρίδες αλιεύονται τοπικά και άλλα είδη ψαριών προέρχονται από τη Βόρεια Θάλασσα. Τα μύδια προέρχονται επίσης από τη Γαλλία.

Πιθανότατα έχετε ήδη δοκιμάσει το "Rijstpap" ή πουτίγκα ρυζιού.

Το μενού περιλαμβάνει επίσης μοσχάρι, χοιρινό, άλογο, κουνέλι και κοτόπουλο, τα οποία συχνά μαρινάρονται στη δημοφιλή βελγική μπύρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά καλλιεργούνται στη Φλάνδρα, αλλά δεν τρώγονται τόσο πολύ στην ίδια τη χώρα. Στη Φλάνδρα πιστεύεται ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο κατάλληλα για τη διατροφή των κατσικιών. Ωστόσο, τα σπαράγγια και το ραδίκι είναι δημοφιλή.

Τα δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν το hutsepot, ένα στιφάδο με διάφορα είδη κρέατος και λαχανικών, το mosselen met frietjes, τα γνωστά μύδια με πατάτες, ή το pens, που είναι μαύρη πουτίγκα ή λευκό λουκάνικο που σερβίρεται με βραστά μήλα ή πουρέ πατάτας. Τα παιδιά προτιμούν το rijstpap. Πρόκειται για ρυζόγαλο αρωματισμένο με βανίλια και συχνά σερβίρεται με σουλτανίνα.

Έτσι μοιάζει η σαλάτα Liègeoise.

Κουζίνα της Βαλωνίας

Η κουζίνα της Βαλωνίας είναι έντονα επηρεασμένη από τη γαλλική κουζίνα. Τα τυπικά πιάτα περιλαμβάνουν κουνέλι βραστό σε μπύρα και φρικασέ κοτόπουλο με σφολιάτα. Η σαλάτα Salade Liègeoise πήρε το όνομά της από τη βελγική πόλη της Λιέγης. Τα Moules-frites, δηλαδή οι πατάτες με μύδια, είναι επίσης πολύ δημοφιλή εδώ. Το τυρί είναι επίσης αγαπημένο μετά το γεύμα.

 

Leave a Reply