Γαλλία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Weihnachtsmann in Frankreich
Αυτός είναι ο Père Noël, ο Γάλλος Άγιος Βασίλης.

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Γαλλία;

Τα Χριστούγεννα ονομάζονται Noël στα γαλλικά. Γι' αυτό και ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται εδώ Père Noël, όπου Père σημαίνει πατέρας. Και η παραμονή των Χριστουγέννων ονομάζεται εδώ le réveillon de Noël. Αλλά πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Γαλλία;

Το σπίτι είναι επίσης στολισμένο για τα Χριστούγεννα, με τα πολύχρωμα στολίδια να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Το γκι και τα φύλλα πουρναριού είναι επίσης δημοφιλή.

Όπως σε μας, όλη η οικογένεια μαζεύεται την παραμονή των Χριστουγέννων. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αγοράζεται, στήνεται και στολίζεται εκ των προτέρων. Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό την παραμονή των Χριστουγέννων. Γιορτάζουμε! Αυτό μπορεί να διαρκέσει ώρες. Στρείδια, μύδια, αστακός, σαλιγκάρια ή γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα βρίσκονται συχνά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Γάλλων.

Η εκκλησία Sacre Coeur στο Παρίσι διακρίνεται εδώ στο φόντο μέσα από λαμπερά αστέρια.
Bûche de Noël

Το Bûche de Noël τρώγεται παραδοσιακά για επιδόρπιο. Αυτό μεταφράζεται ως "κορμός χριστουγεννιάτικου δέντρου". Ωστόσο, πρόκειται για ένα παντεσπάνι που τυλίγεται σε ρολό και διακοσμείται με κρέμα σαντιγί σοκολάτας. Διακοσμείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει πραγματικά με κορμό δέντρου. Στο παρελθόν, συνηθιζόταν να καίγεται ένα κούτσουρο στο τζάκι τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για ένα καθαγιασμένο κούτσουρο. Το νόστιμο κέικ εξακολουθεί να το θυμίζει αυτό και σήμερα.

Σε ορισμένες οικογένειες, τα δώρα δίνονται στις 24 Δεκεμβρίου, ενώ σε άλλες όχι πριν από το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου. Παρεμπιπτόντως, οι Γάλλοι δεν έχουν δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Οι άνθρωποι εργάζονται κανονικά στις 26 Δεκεμβρίου. Η περίοδος των Χριστουγέννων ολοκληρώνεται με τα Θεοφάνεια, τα οποία δεν γιορτάζονται απαραίτητα στις 6 Ιανουαρίου, αλλά πάντα την πρώτη Κυριακή του νέου έτους.

Joyeux Noël! Αυτό σημαίνει Καλά Χριστούγεννα!

Leave a Reply