Πολωνία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πολωνικό φαγητό

Bigos

Στην Πολωνία, οι άνθρωποι τρώνε πολύ ψάρι και ακόμη περισσότερο κρέας. Είναι μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση κρέατος στον κόσμο. Ειδικά το χοιρινό κρέας είναι ένα από τα αγαπημένα πολωνικά πιάτα, αλλά και οι χήνες είναι επίσης δημοφιλείς εδώ.

Το Bigos παρασκευάζεται επίσης με χοιρινό κρέας. Το Bigos είναι το εθνικό πιάτο των Πολωνών. Περιλαμβάνει κομμάτια από λάχανο τουρσί, φρέσκο λάχανο, διάφορα είδη κρέατος και λαχανικών, αποξηραμένα μανιτάρια, δαμάσκηνα, κρεμμύδια και μπαχαρικά.

Pierogi

Πολωνικό φαγητό: Pierogi

Τα πιεροσκί θεωρούνται επίσης εθνικό πιάτο. Πρόκειται για γεμιστά ζυμαρικά. Παρασκευάζονται μισογυριστά και γεμίζονται με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα με λάχανο και μανιτάρια ή με πατάτες και λευκό τυρί ή ακόμη και γλυκά με βατόμουρα. Βράζονται είτε σε νερό είτε τηγανίζονται σε τηγάνι. Μπορείτε να φάτε πιροσκί ως συνοδευτικό, αλλά και ως αυτόνομο πιάτο. Είναι ένα τυπικό πολωνικό πιάτο.

barsczc

Barsczc και άλλες σούπες: τυπικό πολωνικό φαγητό

Το τρίτο εθνικό πιάτο είναι το barsczc. Πρόκειται για μια σούπα παντζαριού που είναι δημοφιλής σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, ιδίως στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, καθώς και στην Πολωνία. Όπως πολλές σούπες και μαγειρευτά στην πολωνική κουζίνα, το barsczc πρέπει να μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η χαρακτηριστική γεύση. Συχνά προστίθεται Uszka, δηλαδή ζυμαρικά γεμισμένα με μανιτάρια, βότανα ή κρέας.

Gulasz

Gulasz

Αυτό το πιάτο κατάγεται βεβαίως, από την Ουγγαρία, αλλά η πολωνική συνταγή το θέλει λίγο… παραλλαγμένο: πρόκειται για κρέας μαγειρευτό στην κατσαρόλα, το οποίο σερβίρεται με πατάτες και λαχανικά, ενώ γαρνίρεται με τηγανιτό κρεμμύδι και πιπεριές.

Και τι άλλο πολωνικό φαγητό υπάρχει;

Στους ανθρώπους αρέσει επίσης να τρώνε ρολά με λάχανο (σαρμάδες). Εδώ τα λένε gołąbki. Γεμίζονται με κιμά και ρύζι ή φαγόπυρο (Το Φαγόπυρον το εδώδιμον ή κοινώς φαγόπυρο, Πολύγονον ο τριγωνόσπορος, ή μαυροσίταρο, είναι φυτό που καλλιεργείται για τους σπόρους του που ομοιάζουν με των σιτηρών, και επίσης χρησιμοποιείται για την εναλλαγή καλλιεργειών). Συνήθως σερβίρονται με σάλτσα ντομάτας ή μανιταριού. Τα κοψίδια είναι επίσης δημοφιλή. Το Kotlet schabowy σερβίρεται με πουρέ πατάτας και λευκό λάχανο. Συχνά σερβίρεται με μια σαλάτα αγγουριού που ονομάζεται μιζέρια. Τα Zrazy είναι ρολάδες από μοσχαρίσιο κρέας.

Τα πιο σημαντικά συνοδευτικά πιάτα είναι οι πατάτες και το λευκό λάχανο. Ωστόσο, στις συνταγές χρησιμοποιούνται επίσης συχνά λαχανικά όπως μπιζέλια, παντζάρια, φασόλια και ντομάτες. Τα μανιτάρια και τα άγρια μούρα είναι επίσης δημοφιλή. Τα κέικ όλων των ειδών είναι επίσης πολύ δημοφιλή.

 

Leave a Reply