Β. Μακεδονία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί στη Μακεδονία.

Ο πολιτισμός της Βόρειας Μακεδονίας

Είναι δύσκολο να πει κανείς τι είναι πραγματικά βορειομακεδονικός πολιτισμός στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές εθνοτικές ομάδες στη χώρα, η καθεμία με το δικό της πολιτισμό. Οι Αλβανοί και οι Τούρκοι, για παράδειγμα, έχουν τη δική τους γλώσσα και θρησκεία. Ορισμένες κουλτούρες έχουν αναμειχθεί, για παράδειγμα πολλοί Βορειομακεδόνες ασπάστηκαν το Ισλάμ όταν η χώρα κυβερνήθηκε από μουσουλμάνους. Αυτοί οι Τόρβες σχηματίζουν στη συνέχεια τη δική τους μικρή πολιτιστική ομάδα. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει "ο μακεδονικός πολιτισμός", αλλά πολλοί ξεχωριστοί και εν μέρει αναμεμειγμένοι πολιτισμοί σε μια χώρα.

nordmazedonische Volkstracht
Πρόκειται για μια παραλλαγή της εθνικής φορεσιάς της Βόρειας Μακεδονίας.

Βορειομακεδονική εθνική ενδυμασία

Τα πολύχρωμα μοτίβα κεντήματος είναι χαρακτηριστικά της βορειομακεδονικής λαϊκής φορεσιάς. Μια παραδοσιακή μακεδονική λαϊκή φορεσιά περιλαμβάνει οπωσδήποτε μια κεντημένη ποδιά. Οι ποδιές κεντιούνται συνήθως με το χέρι και κάθε μακεδονική περιοχή έχει τα δικά της μοτίβα. Συχνά φοριούνται με ένα μαντήλι πάνω από το κεφάλι, το οποίο είναι συχνά διακοσμημένο με λουλούδια ή άλλα μοτίβα. Όσοι μπορούν, φορούν επίσης χρυσά κοσμήματα, όπως βραχιόλια, σκουλαρίκια και περιδέραια. Κάτω από την ποδιά φοριέται μια λευκή μπλούζα και μια μακριά φούστα.

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, φορούν μαύρο παντελόνι που ονομάζεται benevrek και ένα λευκό βαμβακερό πουκάμισο που ονομάζεται riza. Η λαιμόκοψη και τα μανίκια είναι συχνά κεντημένα και πολύχρωμα διακοσμημένα. Μερικές φορές φοριέται επίσης ένα μακρύ ρούχο που μοιάζει με φούστα και ονομάζεται fastanela και μια φαρδιά πολύχρωμη ζώνη που ονομάζεται poja. Οι άνδρες φορούν ένα αμάνικο γιλέκο (elek) πάνω από το πουκάμισο. Ένα μαύρο καπέλο φοριέται στο κεφάλι και ένα kaltsi, ένα πολύχρωμο υφασμάτινο μαντήλι, δένεται γύρω από το λαιμό.

Παραδοσιακά βορειομακεδονικά όργανα.

Μουσική στη Β.Μακεδονία

Η παραδοσιακή λαϊκή μουσική της Β.Μακεδονίας επηρεάστηκε κυρίως από τους διάφορους ηγεμόνες της περιοχής. Για παράδειγμα, σε αυτήν εντοπίζονται τουρκικά στοιχεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σημερινή Βόρεια Μακεδονία ήταν κάποτε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η μουσική επηρεάστηκε επίσης από τη βυζαντινή μουσική. Μπορείτε να χορέψετε τα περισσότερα τραγούδια, καθώς η μακεδονική μουσική είναι συχνά χαρούμενη και ρυθμική. Τα παραδοσιακά όργανα είναι το τάπαν (τύμπανα), το καβάλ (φλάουτα) και η ταμπούρα.

Leave a Reply