Βέλγιο Προφίλ

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Βέλγιο - Προφίλ

Belgien auf GlobusΤο Βέλγιο είναι μια χώρα της Δυτικής Ευρώπης που συνορεύει επίσης με τη Γερμανία. Το Βέλγιο είναι η πατρίδα των Φλαμανδών στο βορρά και των Βαλλόνων στο νότο. Το Βέλγιο είναι επίσης γνωστό για τις νόστιμες γλυκές λιχουδιές του.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι αρκετά επίπεδο, αλλά όταν μιλάμε για το "Υψηλό Βέλγιο", μιλάμε για υψόμετρα μεταξύ 200 και 500 μέτρων. Το υψηλότερο βουνό έχει ύψος μόλις 694 μέτρα. Το Βέλγιο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, ακριβέστερα στη Βόρεια Θάλασσα, και η ακτογραμμή του έχει μήκος 70 χιλιόμετρα.

Η πρωτεύουσα του Βελγίου, οι Βρυξέλλες, είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΝΑΤΟ έχει επίσης την έδρα του εδώ. Έτσι, αν και το Βέλγιο είναι μια μικρή χώρα από άποψη μεγέθους, δεν είναι εντελώς ασήμαντη για την Ευρώπη και την οικονομία της.

Αν θέλετε να μάθετε πώς είναι ο καιρός στο Βέλγιο, είναι παρόμοιος με το κλίμα που επικρατεί στη Δυτική Ευρώπη. Στις παραθαλάσσιες περιοχές, ο πιο δροσερός θαλασσινός αέρας καθορίζει επίσης τον καιρό.

Παρεμπιπτόντως, οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στο βόρειο τμήμα του Βελγίου. Εκεί ζουν και οι Φλαμανδοί, οι οποίοι μιλούν ολλανδικά, ενώ νοτιότερα οι Βαλόνοι μιλούν γαλλικά. Η άγρια φύση του Βελγίου είναι παρόμοια με αυτή των γειτονικών της χωρών. Εντυπωσιακό είναι το υψηλό ποσοστό δασικών εκτάσεων, καθώς το ένα τρίτο της χώρας καλύπτεται από δάση.

Παρεμπιπτόντως, το Βέλγιο είναι διάσημο για το εμπόριο διαμαντιών. Η πόλη Anwerpen είναι ιδιαίτερα σημαντική εδώ, καθώς εκεί διακινούνται τα περισσότερα από τα βιομηχανικά διαμάντια του κόσμου. Το Βέλγιο ήταν αρχικά μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη συνέχεια μέρος της Φραγκικής Αυτοκρατορίας και από το 1477 οι Αψβούργοι κυβέρνησαν επίσης το Βέλγιο. Μετά την ήττα του Ναπολέοντα, το Βέλγιο έγινε βασίλειο το 1815. Ακόμη και τότε, υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ των Φλαμανδών και των Βαλλόνων.

Υπάρχει ακόμη και σήμερα βασιλιάς στο Βέλγιο, αλλά δεν έχει μεγάλη δύναμη. Το κοινοβούλιο αποφασίζει για την κυβέρνηση. Αλλά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στο Βέλγιο. Εδώ δεν υπάρχουν κόμματα που εκπροσωπούν τη χώρα στο σύνολό της, αλλά μόνο κόμματα στις επιμέρους περιφέρειες, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν το δικό τους κοινοβούλιο. Ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι τόσο εύκολος στο Βέλγιο, οπότε μπορεί μερικές φορές να παραμείνει χωρίς κυβέρνηση για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Έκταση 30.520 τ.χμ
Κάτοικοι 11,5 εκατ
Γλώσσα Γαλλικά, Φλαμανδικά (Ολλανδικά), Γερμανικά
Πρωτεύουσα Βρυξέλλες (Βρυξέλλες)
Ο μεγαλύτερος ποταμός Μόσας (183 χλμ. στο Βέλγιο)
Το ψηλότερο βουνό Σινιάλ ντε Μποτράνζ (694 m)
νόμισμα Ευρώ
Προσχώρηση στην ΕΕ 1 Ιανουαρίου 1958

Σημαία Βελγίου

Περίγραμμα ΒελγίουΗ αρχική βελγική σημαία είναι σχεδόν τετράγωνη. Τα χρώματά της είναι παρόμοια με της γερμανικής σημαίας, δηλαδή μαύρο, κίτρινο και κόκκινο. Δεν είναι γνωστό γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, ίσως πρόκειται απλώς για σύμπτωση. Τα χρώματα είναι τοποθετημένα κάθετα και αντιστοιχούν στα χρώματα του Δουκάτου του Μπράμπαντ.

Εθνικός Ύμνος

Μεγαλοπρεπές Βέλγιο, αγαπημένη γη για πάντα,
Σου προσφέρουμε τις καρδιές μας και την ανδρεία μας.
Στο αγνό αίμα που χύσαμε για σένα, γη των προγόνων μας,
Ορκιζόμαστε με μία κραυγή ότι θα ζήσεις!
Θα ζεις για πάντα σπουδαίο και όμορφο
Και η αήττητη ενότητά σου
θα έχει σαν την αήττητη ενότητά σου
θα έχει σαν αθάνατο έμβλημα
Για το Βασιλιά, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία!
θα έχει σαν αθάνατο έμβλημα
Για το Βασιλιά, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία!
Για το Βασιλιά, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία!
Για το Βασιλιά, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία!

 

Αφήστε μια απάντηση