Βέλγιο Χώρα

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Το Βέλγιο χωρίζεται σε ένα φλαμανδικό και ένα βαλλονικό τμήμα. Το τμήμα της Βαλλονίας είναι σημειωμένο με κόκκινο χρώμα, το φλαμανδικό τμήμα με κίτρινο και η πρωτεύουσα Βρυξέλλες με μπλε χρώμα.

Δύο περιοχές

Το Βέλγιο βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη και συνορεύει με τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Έχει πληθυσμό περίπου έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων σε 30.528 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η χώρα χωρίζεται στο βορρά, όπου ζουν οι Φλαμανδοί, οι οποίοι μιλούν ολλανδικά, και στο νότο με τους Βαλόνους, οι οποίοι μιλούν γαλλικά. Στα ανατολικά, μια μικρή ομάδα ανθρώπων μιλάει την γερμανική γλώσσα.

Το Βέλγιο μοιράζεται σύνορα 167 χιλιομέτρων με τη Γερμανία, 620 χιλιομέτρων με τη Γαλλία, 148 χιλιομέτρων με το Λουξεμβούργο και 450 χιλιομέτρων με τις Κάτω Χώρες.

Πώς είναι το Βέλγιο;

Σε αυτόν τον χάρτη μπορείτε να δείτε ότι το Βέλγιο είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδο. Μόνο στα νοτιοανατολικά, προς τις Αρδέννες, η χώρα γίνεται πιο λοφώδης.

Το Βέλγιο χωρίζεται σε τρία μεγάλα τοπία: τα πεδινά, τα οποία βρίσκονται έως και 100 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, το Κεντρικό Βέλγιο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ 100 και 200 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, και το Υψηλό Βέλγιο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ 200 και πάνω από 500 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι αρκετά επίπεδο. Μόνο στα νοτιοανατολικά, στην περιοχή των Αρδεννών, γίνεται λίγο πιο λοφώδης. Οι Αρδέννες είναι μια ορεινή περιοχή με πολλά δάση, λιβάδια και νερό. Το ψηλότερο βουνό του Βελγίου βρίσκεται στα νότια και είναι το Botrange με ύψος 694 μέτρα. Το βουνό αυτό βρίσκεται σε μια περιοχή με υψηλά ελώδη εδάφη.

Ο μεγαλύτερος ποταμός στο Βέλγιο είναι ο Μόσας, ο οποίος έχει συνολικό μήκος 925 χιλιόμετρα. Τα 183 χιλιόμετρα από αυτόν ρέουν μέσα στο Βέλγιο. Ένας άλλος ποταμός είναι ο Σεν ή Ζέννε. Το Βέλγιο έχει πρόσβαση στη Βόρεια Θάλασσα. Η ακτογραμμή έχει μήκος περίπου 70 χιλιόμετρα.

Η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες.

Η πρωτεύουσα του Βελγίου: Βρυξέλλες

Η πρωτεύουσα του Βελγίου είναι οι Βρυξέλλες. Είναι επίσης η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Βρυξέλλες είναι επίσης η έδρα του ΝΑΤΟ, της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και της EUROCONTROL. Μερικές φορές λέγεται επίσης ότι οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Άλλες μεγάλες πόλεις του Βελγίου είναι η Γάνδη, η Λιέγη και η Μπριζ. Στα βόρεια του Βελγίου βρίσκεται η Αμβέρσα, μια μεγάλη πόλη-λιμάνι που είναι σημαντική για τη βελγική οικονομία. Είναι το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου διαμαντιών. Αν και το Βέλγιο είναι μια μικρή χώρα, αποτελεί σημαντικό οικονομικό κέντρο στην Ευρώπη.

Πώς είναι ο καιρός στο Βέλγιο;

Το κλίμα στο Βέλγιο είναι παρόμοιο με αυτό της Δυτικής Ευρώπης και καθορίζεται από τη θάλασσα. Αν κοιτάξετε το χάρτη (παραπάνω), μπορείτε να δείτε ότι το Βέλγιο βρίσκεται στην ακτή. Αυτό σημαίνει ότι δροσερότερος θαλασσινός αέρας ρέει μερικές φορές στη χώρα. Οι βροχές κατανέμονται ομοιόμορφα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 15 έως 24 βαθμούς το καλοκαίρι και από -2 έως +5 βαθμούς το χειμώνα.

Atomium in Brüssel
Αξίζει οπωσδήποτε να δείτε: το Atomium!

Το Atomium στις Βρυξέλλες

Το Atomium στις Βρυξέλλες είναι μια κατασκευή ύψους 102 μέτρων που αποτελείται από εννέα γιγαντιαίες ατσάλινες σφαίρες. Οι σφαίρες αυτές συμβολίζουν τα άτομα ενός μορίου σιδήρου. Στην κορυφή, μπορείτε ακόμη και να φάτε μια μπουκιά σε ένα εστιατόριο. Το Atomium χτίστηκε για να σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Έκθεση του 1958 στις Βρυξέλλες. Το κτίριο είναι ιδιαίτερα όμορφο να το βλέπετε το βράδυ, όταν είναι φωτισμένο.

 

 

 

 

 

Leave a Reply