Βοσνία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά       Οικονομία   Ιστορία και Πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινή ζωή    Παιδιά και σχολείο   Ενότητα     Φαγητά

Το βοσνιακό στιφάδο ονομάζεται lonac

Τυπικό φαγητό στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Το εθνικό πιάτο της Βοσνίας ονομάζεται Bosanski Lonac. Σε μετάφραση, αυτό σημαίνει απλώς "βοσνιακό στιφάδο". Αυτό το πιάτο έχει μακρά παράδοση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τρώγεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Το στιφάδο παρασκευάζεται κυρίως από κρέας και λαχανικά. Οι έχοντες περισσότερα χρήματα τείνουν να χρησιμοποιούν πιο ακριβά υλικά, ενώ οι φτωχότεροι χρησιμοποιούν ό,τι έχουν διαθέσιμο. Μέχρι σήμερα, το πιάτο έχει λίγο διαφορετική γεύση παντού.

Τα σουτζουκάκια είναι πολύ δημοφιλή σε πολλές βαλκανικές χώρες.

Ένα άλλο δημοφιλές γεύμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και σε άλλες βαλκανικές χώρες, είναι το λουκάνικο Ćevapčići από κιμά και μοιάζουν πολύ με τα δικά μας σουτζουκάκια.

Επιρροές στην κουζίνα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Η κλασική κουζίνα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αντανακλά την ιστορία της χώρας. Η μακροχρόνια οθωμανική κυριαρχία έφερε στη χώρα ανατολίτικα πιάτα, τα οποία βρίσκονται ακόμη και σήμερα στο μενού. Αυτά περιλαμβάνουν διάφορα γλυκά, μπαχαρικά και επιδόρπια. Η βοσνιακή κουζίνα μοιάζει επομένως πολύ με την κουζίνα της Τουρκίας.

Το λουκούμι είναι γνωστό σε πολλές χώρες. Το γλυκό υπήρχε ήδη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Αργότερα, οι Αψβούργοι έφεραν στη χώρα λαχανικά όπως η πατάτα, καθώς και δημητριακά όπως το αλεύρι και η σίκαλη. Φυσικά, η περιοχή των Βαλκανίων έχει επίσης τα δικά της πιάτα, τα οποία μπορείτε επίσης να βρείτε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτά περιλαμβάνουν, πάνω απ' όλα, πολύ κρέας.

Βοσνιακά γλυκά

Πεπόνια, αγγούρια και ντομάτες περιμένουν τους αγοραστές σε μια αγορά στο Σεράγεβο.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι άνθρωποι αρέσκονται να ολοκληρώνουν ένα νόστιμο γεύμα με έναν καφέ, ο οποίος σερβίρεται με διάφορα γλυκά. Τα περισσότερα από αυτά χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συχνά υπάρχουν γλυκά από σφολιάτα, τα οποία γλυκαίνονται με παχύ σιρόπι. Τα βοσνιακά κέικ δεν υστερούν σε καμία περίπτωση ούτε σε γλυκιά γεύση. Το Rahat lokum (λουκούμι)  είναι επίσης χαρακτηριστικό. Πρόκειται για μικρά τετράγωνα ζυμαρικά ζελέ που είναι τυλιγμένα σε αμύγδαλα ή ζάχαρη άχνη και έχουν πολύ γλυκιά γεύση.

Οικιακή παραγωγή

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι άνθρωποι μαγειρεύουν πολύ με λαχανικά από την περιοχή τους. Συχνά τα καλλιεργούν και τα καλλιεργούν στους δικούς τους κήπους. Αν λείπει κάτι από τον δικό σας κήπο και πάτε για ψώνια στην αγορά, τρόφιμα όπως λουκάνικα ή τυρί συχνά προέρχονται επίσης από την άμεση γειτονιά.

Αφήστε μια απάντηση