Βοσνία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά   Οικονομία      Ιστορία και Πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινή ζωή    Παιδιά και σχολείο   Ενότητα     Φαγητά

Ο χάρτης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σας δείχνει επίσης τις γειτονικές χώρες και τις πόλεις της χώρας.

Από πού προέρχεται το μακρύ όνομα;

Η χώρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχηματίστηκε από δύο ιστορικά μέρη. Το ένα πήρε το όνομά του από τον ποταμό Bosna, δηλαδή τη Βοσνία, και το άλλο από το δουκάτο στα νότια, την Ερζεγοβίνη. Σήμερα, η Ερζεγοβίνη αποτελεί το νοτιοδυτικό τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Επειδή το έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης περιλαμβάνει ακριβώς αυτές τις δύο περιοχές, η χώρα ονομάστηκε Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως Βοσνία και Ερζεγοβίνη ή απλώς ως Βοσνία.

Εδώ μπορείτε να δείτε πού βρίσκεται η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πού βρίσκεται η Βοσνία-Ερζεγοβίνη;

Η χώρα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη στη Βαλκανική Χερσόνησο. Συνορεύει ανατολικά με τη Σερβία, νοτιοανατολικά με το Μαυροβούνιο και δυτικά και βόρεια με την Κροατία. Η Κροατία αποκόπτει επίσης τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε μεγάλο βαθμό από τη Μεσόγειο.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει μόνο μια στενή πρόσβαση στη Μεσόγειο με ακτογραμμή 20 χιλιομέτρων. Αν κάνετε κλικ στο χάρτη στα δεξιά, μπορείτε να το δείτε αυτό αρκετά καθαρά. Η συνολική έκταση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την έκταση του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.

Αυτή η γέφυρα διασχίζει τον ποταμό Δρίνο στο Višegrad.

Ποια είναι η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη;

Οι Δειναρικές Άλπεις διασχίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Με εξαίρεση τις ακτές της Αδριατικής, ολόκληρο το δυτικό τμήμα της χώρας είναι αρκετά ορεινό. Το υψηλότερο βουνό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Μάγκλιτς με 2386 μέτρα, βρίσκεται επίσης στις Δειναρικές Άλπεις.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν υπάρχει πολύ επίπεδη γη ή πεδιάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αποτελεί μέρος της πεδιάδας της Παννονίας και εκτείνεται κατά μήκος πολλών ποταμών που εκβάλλουν στον Σάβα - έναν μακρύ ποταμό στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο Σάβα αποτελεί επίσης φυσικό σύνορο με την Κροατία στα βόρεια.

Πώς είναι το κλίμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη;

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει ηπειρωτικό κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι οι χειμώνες είναι αρκετά κρύοι και τα καλοκαίρια αρκετά ζεστά. Όπως μπορείτε πιθανώς να φανταστείτε, το καλοκαίρι είναι πιο δροσερό στα βουνά απ' ό,τι στις περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και ο χειμώνας διαρκεί περισσότερο στα βουνά. Από την άλλη πλευρά, στα νότια είναι μόνιμα πιο ζεστά. Δεν υπάρχει πολύ χιόνι εδώ το χειμώνα, αλλά τείνει να βρέχει πιο συχνά.

Το Σαράγεβο είναι η πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Πώς ονομάζεται η πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης;

Η πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ονομάζεται Σεράγεβο. Σας θυμίζει κάτι αυτό το όνομα; Αυτό είναι πολύ πιθανό, επειδή η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από διάφορα γεγονότα. Για παράδειγμα, υπήρξε η δολοφονία στο Σεράγεβο το 1914, η οποία οδήγησε στο ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης φιλοξένησε επίσης μια φορά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984. Τέλος, η πόλη έχει επανειλημμένα γίνει θέατρο συγκρούσεων και διαφορών στην περιοχή των Βαλκανίων. Το Σεράγεβο βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας και στην πόλη ζουν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

 

 

Leave a Reply