Γερμανία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

What is Advent? 2023 Guide to Meaning, History, Traditions
Στεφάνι Adwent.

Χριστούγεννα στη Γερμανία

Πώς γιορτάζουνε τα Χριστούγεννα στη Γερμανία; Υπάρχουν πολλές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις! Ξεκινούν με την Δευτέρα Έλευση (γερμανικά: advent από τη λατινική adventus / έλευση“ δηλ. η έλευση του Κυρίου) σχετίζεται με το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα, κατά το οποίο οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη Γέννηση του Ιησού Χριστού. Το σπίτι στολίζεται για τα Χριστούγεννα. Στα παράθυρα κρεμιούνται αστέρια και τοποθετούνται κεριά. Πολλοί άνθρωποι έχουν αγοράσει ένα στεφάνι Advent ή το έχουν φτιάξει μόνοι τους και τώρα ανάβουν το πρώτο κερί από τα τέσσερα.  Πολλά παιδιά γράφουν τώρα και μια λίστα με τις ευχές τους.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές ανοίγουν τώρα σε πολλά μέρη. Για πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία, η επίσκεψη σε μία από αυτές αποτελεί μέρος της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Οι άνθρωποι τρώνε ψητά αμύγδαλα ή ένα bratwurst και τα παιδιά απολαμβάνουν μια βόλτα με το καρουζέλ. Μερικές φορές υπάρχουν επίσης δραστηριότητες χειροτεχνίας για τα παιδιά.

Adventskalender, κάθε μέρα από 1/12 ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι

Στη συνέχεια, την 1η Δεκεμβρίου ακολουθεί το ημερολόγιο των Χριστουγέννων. Ένα πορτάκι μπορεί να ανοίγει κάθε μέρα μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Πίσω από αυτήν υπάρχει ένα γλυκό ή ένα μικρό δώρο. Ωστόσο, υπάρχουν και ημερολόγια Advent που αποτελούνται από 24 μικρά σακουλάκια ή κάτι παρόμοιο.

Και μετά φτάνει η 6η Δεκεμβρίου: ο Άγιος Νικόλαος. Συνηθίζεται να τοποθετείται μια καθαρή μπότα μπροστά από την πόρτα. Στη συνέχεια, ο Άγιος Νικόλαος τη γεμίζει με ξηρούς καρπούς, μανταρίνια και γλυκά.

Την περίοδο των Χριστουγέννων, σε πολλά νοικοκυριά ψήνονται χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Χριστουγεννιάτικα στολίδια φτιάχνουν οι οικογένειες, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία.

Μμμμμ, νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα! Αποτελούν επίσης μέρος των γερμανικών χριστουγεννιάτικων παραδόσεων.

Και τότε είναι επιτέλους η παραμονή των Χριστουγέννων. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στήνεται και στολίζεται. Ορισμένες οικογένειες τρώνε πατατοσαλάτα και λουκάνικα για δείπνο, ενώ σε άλλες αρέσει η χριστουγεννιάτικη χήνα ή ο χριστουγεννιάτικος κυπρίνος. Κάποιες οικογένειες παρακολουθούν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία της εκκλησίας. Και φυσικά υπάρχουν και τα δώρα! Ίσως τραγουδιούνται επίσης τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Η Ημέρα των Χριστουγέννων και η Ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι επίσημες αργίες στη Γερμανία. Οι άνθρωποι συχνά τις περνούν με τις οικογένειές τους και επισκέπτονται συγγενείς που συνήθως δεν βλέπουν τόσο συχνά.

Leave a Reply