Δανία προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική          Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

 Η Δανία είναι χώρα της Βόρειας Ευρώπης. Η χώρα έχει μόνο ένα χερσαίο σύνορο, με τη Γερμανία. Η Δανία περιβάλλεται από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα. Στη Δανία ανήκουν 1400 νησιά. Η Ζηλανδία είναι το μεγαλύτερο από αυτά τα πολλά νησιά. Εκεί βρίσκεται επίσης η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη. Μια γέφυρα οδηγεί από εκεί στο Μάλμε της Σουηδίας.

Η μόνη ηπειρωτική χώρα είναι η χερσόνησος της Γιουτλάνδης. Τα Νησιά Φερόε και η Γροιλανδία ανήκουν επίσης στη Δανία, αλλά έχουν δική τους κυβέρνηση. Αν και η ίδια η Δανία είναι μια μικρή χώρα, μαζί με αυτά τα εδάφη είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης.

Με έκταση περίπου 43.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η ενδοχώρα της Δανίας είναι λίγο μεγαλύτερη από τις Κάτω Χώρες και λίγο μικρότερη από την Εσθονία.

Η Δανία είναι ένα βασίλειο. Ωστόσο, η βασίλισσα Μαργαρίτα Β' δεν έχει μεγάλο πολιτικό λόγο- αυτό είναι αρμοδιότητα του κοινοβουλίου. Οι Δανοί μιλούν δανικά και η πλειοψηφία τους είναι προτεστάντες.

Η χώρα είναι επίπεδη, υπάρχουν πολλά έλη και αμμόλοφοι, αλλά πολύ λίγα δάση. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως από την αιολική ενέργεια. Το ψηλότερο βουνό της Δανίας είναι το Møllehøj, αλλά έχει ύψος μόλις 170 μέτρα. Βρίσκεται στα ανατολικά της Γιουτλάνδης.

Η Δανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ ως μέσο πληρωμής. Εδώ πληρώνετε σε δανικές κορώνες - το νόμισμα της Δανίας. Μια κορώνα διαιρείται σε 100 öre.

 

Έκταση 43.094 τ.χμ. (μόνο στη Δανία), με τις Νήσους Φερόες και τη Γροιλανδία 2.210.403 km²
Κάτοικοι 5,94 εκατ
Γλώσσα δανικά
Πρωτεύουσα Κοπεγχάγη
Ο μεγαλύτερος ποταμός Gudenå (μήκος 176 χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Μιόλεχιοϊ (170,86 μ.)
νόμισμα Δανέζικο στέμμα
Ένταξη στην ΕΕ 1 Ιανουαρίου 1973

Dänemark UmrissΣημαία Δανία

Η σημαία της Δανίας ονομάζεται Dannebrog, που σημαίνει "δανέζικο ύφασμα". Το βασικό της χρώμα είναι το κόκκινο. Πάνω της υπάρχει ένας λευκός σταυρός που εκτείνεται προς τα δεξιά. Όλες οι σκανδιναβικές χώρες έχουν αυτόν τον "σκανδιναβικό σταυρό" στη σημαία τους. Είναι ένα σημάδι της συγγένειάς τους. Η Dannebrog θεωρείται η παλαιότερη σημαία στον κόσμο.

Το κόκκινο χρώμα στη σημαία της Δανίας υπήρχε ήδη στο οικόσημο της βασιλικής οικογένειας της Δανίας και πιθανόν να ανάγεται στους Βίκινγκς. Λέγεται ότι το Dannebrog έπεσε από τον ουρανό όταν ο Δανός βασιλιάς Ο Βάλντεμαρ Β΄ της Δανίας ή Βάλντεμαρ ο Νικητής ή Βάλντεμαρ ο Κατακτητής πολέμησε εναντίον των Εσθονών το 1219. Οι Εσθονοί έχασαν τότε τη μάχη.

Εθνικός Ύμνος

Υπάρχει μια όμορφη χώρα βρίσκεται με πλατιές οξιές κοντά στην αλμυρή ανατολική ακτή

Ο άνεμος τη βρίσκει από λόφους και κοιλάδες ονομάζεται παλαιά Δανία και είναι το δώμα της Φρέγια

Εκεί σε παλαιούς καιρούς κάθονταν οι αρματωμένοι πολεμιστές, αποκάμωναν από τις συγκρούσεις

κι έπειτα προχωρούσαν για τη συντριβή των εχθρών τους, τώρα τα κόκαλά τους αναπαύονται πίσω από τα μενίρ των τύμβων

Αυτή η χώρα είναι ακόμη όμορφη, γιατί η θάλασσα κυματίζει τόσο γαλάζια και χαρούμενα, κι οι φυλλωσιές στέκουν τόσο πράσινες

Κι ευγενείς γυναίκες, όμορφες νέες, και άνδρες και ζωηρά παλικάρια κατοικούν στα νησιά των Δανών

Χαίρε βασιλιά και γενέθλια χώρα! Χαίρε κάθε πολίτη της Δανίας που δουλεύει, όσο μπορεί η παλιά μας

Δανία θα κρατήσει κι άλλο, όσο η οξιά αντανακλά την κορυφή της πάνω στα γαλάζια κύματα.

Αφήστε μια απάντηση