Μαυροβούνιο Γιορτές

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Οι χριστιανοί ορθόδοξοι πιστοί πηγαίνουν συνήθως στην εκκλησία τα Χριστούγεννα.

Χριστούγεννα στο Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο ήταν κάποτε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όπου η ορθόδοξη πίστη ασκούνταν πάνω απ' όλα. Παρόλο που και αυτή αποτελεί μέρος του χριστιανισμού, ορισμένες παραδόσεις είναι λίγο διαφορετικές.

Τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, γιορτάζονται μόνο στις 6 και 7 Ιανουαρίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ορθόδοξοι του Μαυροβουνίου ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες), το οποίο μετατοπίζει ελαφρώς το ημερολόγιο. Οι ορθόδοξοι πιστοί γιορτάζουν επίσης τα Χριστούγεννα με πολλά κεριά και χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πριν από τα Χριστούγεννα έρχεται η λεγόμενη νηστεία των 40 ημερών. Αυτή περιλαμβάνει τη νηστεία από το τυρί, το λίπος, το κρέας και το γάλα.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Επειδή πολλοί ορθόδοξοι πιστοί ακολουθούν διαφορετικό ημερολόγιο, δηλαδή το Ιουλιανό ημερολόγιο, η Πρωτοχρονιά αναβάλλεται φυσικά και αυτή. Επομένως, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς γιορτάζεται στις 13 Ιανουαρίου στο ημερολόγιό μας. Την ημέρα αυτή παίζονται πολλά παιχνίδια και λαϊκά έθιμα. Στον πολιτισμό των Σέρβων-Μαυροβούνιων, ο οποίος είναι συχνά παρόμοιος, η τύχη είναι πολύ σημαντική. Υπάρχει  και εκεί το έθιμο  της βασιλόπιτας, κατά το οποίο σε όλους τους εορτάζοντες δίνεται ένα κομμάτι κέικ με ένα νόμισμα ψημένο μέσα σε αυτό. Όποιος βρει αργότερα το νόμισμα πιστεύεται ότι θα έχει οικονομική τύχη για το επόμενο έτος. Τα πυροτεχνήματα αποτελούν επίσης μέρος των ορθόδοξων εορτασμών της παραμονής της Πρωτοχρονιάς!

Χορεύτρια καρναβαλιού στο Μαυροβούνιο

Καρναβάλι

Το καρναβάλι γιορτάζεται επίσης στο Μαυροβούνιο, για παράδειγμα στην πόλη Κότορ. Εδώ πραγματοποιείται το διάσημο καλοκαιρινό καρναβάλι. Μαυροβούνιες και ξένες καρναβαλικές ομάδες λαμβάνουν μέρος στην παρέλαση και στις εορταστικές εκδηλώσεις. Φορούν υπέροχες στολές, χορεύουν και παίζουν μουσική. Ορισμένοι ντόπιοι ντύνονται ως οι αγαπημένοι τους χαρακτήρες από ταινίες ή παραμύθια.

Τα πιο δημοφιλή παιδικά πάρτι

Σε όλους αρέσει να συμμετέχουν στα φεστιβάλ του Μαυροβουνίου! Αλλά ορισμένα φεστιβάλ είναι ακόμη πιο ξεχωριστά για τα παιδιά. Για παράδειγμα, υπάρχει το Φεστιβάλ Μιμόζας στην πόλη Χέρτσεγκ Νόβι. Εκτός από τις γιορτές, το θέμα είναι να ντύνονται όλοι καλά. Παρόμοια με το καρναβάλι, τα παιδιά μπαίνουν στο ρόλο των ηρώων τους, των προτύπων ή των αγαπημένων τους χαρακτήρων.

Την ορθόδοξη Δευτέρα του Πάσχα, τα παιδιά επιτρέπεται να βάψουν αυγά. Αυτά ευλογούνται κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύκτιας λειτουργίας. Μετά τη λειτουργία, τα παιδιά επιτρέπεται να σπάσουν και να φάνε τα αυγά στο σπίτι.

Αφήστε μια απάντηση