Ρουμανία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Κάλαντα στη Ρουμανία

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Ρουμανία;

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές στη Ρουμανία και έχουν πολλά έθιμα και παραδόσεις που συνδέονται με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, την αγροτική κουλτούρα και την πολιτιστική κληρονομιά. Οι Ρουμάνοι προετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα με νηστεία 40 ημερών, που ξεκινάει από την 15η Νοεμβρίου και τελειώνει την παραμονή των Χριστουγέννων (Moş Ajun), που είναι η 24η Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή, οι οικογένειες στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο (Pomul de Crăciun), που συνήθως είναι ένα έλατο ή ένα πεύκο, με φωτάκια, στολίδια, καραμέλες και κουλουράκια. Επίσης, σκοτώνουν ένα γουρούνι και το μαγειρεύουν σε διάφορα πιάτα, όπως σουτζουκάκια, σαλάμι, πατέ και σούπα. Το γουρούνι θεωρείται ένα σύμβολο της ευημερίας και της αφθονίας.

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, οι οικογένειες συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι και τρώνε 12 νηστίσιμα πιάτα, που αντιπροσωπεύουν τους 12 αποστόλους. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα πιάτα είναι η σαρμαλέ, που είναι μικρές περιτυλιγμένες πίτες με ρύζι και λάχανο, η κολιβά, που είναι ένα γλυκό από βρασμένο σιτάρι, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς, η κοζονάκ, που είναι ένα είδος ψωμιού με σταφίδες και φουντούκια, και το κρασί. Μετά το δείπνο, οι οικογένειες πηγαίνουν στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν την λειτουργία των Χριστουγέννων και να τραγουδήσουν ύμνους.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι Ρουμάνοι ευχαριστούν τον Θεό για την γέννηση του Χριστού και ανταλλάσσουν δώρα και ευχές με τους φίλους και τους συγγενείς τους. Τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα Colindă  (κάλαντα). Οι μικροί τραγουδιστές ονομάζονται Colindatori. Συνοδεύονται από τον Capra, ένα πρόσωπο ντυμένο κατσίκα που κάνει σκανταλιές. Οι οικοδεσπότες τους δίνουν χρήματα, φρούτα, γλυκά ή άλλα δώρα ως ανταμοιβή. Μερικά από τα πιο γνωστά κάλαντα είναι το Steaua, που σημαίνει ο Αστέρας, το Moș Crăciun, που σημαίνει ο Άγιος Βασίλης, και το Colindul Cerbului, που σημαίνει το Κάλαντο του Ελαφιού.

Τα δώρα δίνονται είτε στις 24 είτε στις 25 Δεκεμβρίου. Στις 25 Δεκεμβρίου οι άνθρωποι εύχονται ο ένας στον άλλο "Crăciun fericit!", δηλαδή Καλά Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα ονομάζονται Crăciun στα ρουμανικά. Προφέρεται όπως το "Kritschun". Σημαίνει κυριολεκτικά "γέννηση του Χριστού".

Τι περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα είναι τα σαρμάλε
Ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο είναι η ciorbă de perisoare

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα είναι τα σαρμάλε, που είναι λαχανοντολμάδες με χοιρινό κρέας και ρύζι, που σερβίρονται με ξινή κρέμα και μαμαλίγκα.. Ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο είναι η ciorbă de perisoare, που είναι μια ξινή σούπα με κεφτέδες, που μοιάζει με τα δικά μας γιουβαρλάκια. Για το γλυκό, οι Ρουμάνοι φτιάχνουν cozonac, που είναι ένα είδος τσουρεκιού με ξηρούς καρπούς, σταφίδες ή σοκολάτα, ή savarina, που είναι ένα κέικ με σιρόπι και κρέμα .Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει sarmale (ρολά με λάχανο), κρέας και λουκάνικο και, φυσικά, mamaliga.

Οι φίλοι και οι συγγενείς επισκέπτονται επίσης και τις δύο ημέρες των Χριστουγέννων. Οι άνθρωποι τρώνε, μιλούν και τραγουδούν μαζί.

Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, ο εορτασμός των Χριστουγέννων αποδοκιμάστηκε. Μετά το τέλος του καθεστώτος Τσαουσέσκου, οι Ρουμάνοι γιορτάζουν όλο και περισσότερο αυτή τη χριστιανική γιορτή.

 

Leave a Reply