Νορβηγία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Κοντά στην Άλτα, στο μακρινό βορρά της Νορβηγίας, αυτά τα βραχογραφήματα έγιναν από ανθρώπους που ζούσαν εδώ πριν από 6.000 χρόνια.

Πρώτοι κάτοικοι της Νορβηγίας

Η περιοχή της σημερινής Νορβηγίας αποικίστηκε για πρώτη φορά από ανθρώπους γύρω στο 10.500 π.Χ. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύχθηκαν διάφοροι πολιτισμοί. Οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες της Παλαιολιθικής Εποχής μετατράπηκαν σε γεωργούς από το 4000 π.Χ. περίπου. Η νεολιθική περίοδος ξεκίνησε επίσης στη Νορβηγία. Έχτισαν σπίτια και ασχολήθηκαν με τη γεωργία.

Ο χαλκός χρησιμοποιήθηκε από το 2000 π.Χ. και ο σίδηρος από το 500 π.Χ. Η πρώτη χειρόγραφη γραφή αναπτύχθηκε γύρω στο 200 μ.Χ. Οι ρούνοι είναι οι χαρακτήρες που χρησιμοποιούσαν οι γερμανικές φυλές. Δημιουργήθηκαν μικρά βασίλεια, με επικεφαλής έναν οπλαρχηγό.

Η εικόνα δείχνει τις διαδρομές ταξιδιού (μπλε) και τις αρχικές περιοχές εγκατάστασης (μοβ) των Βίκινγκς.

Εποχή των Βίκινγκς και Χάραλντ Χορφάγκρε

Η εποχή των Βίκινγκς άρχισε γύρω στο 800. Έτσι ονομάζονται οι λαοί της βόρειας Ευρώπης που ταξίδευαν στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα ως έμποροι και πολεμιστές κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα. Γύρω στο 900, ένας άνδρας με το όνομα Χάραλντ Χορφάγκρε κατέλαβε την εξουσία στη νοτιοδυτική ακτή της Νορβηγίας και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Νορβηγίας.

Εκείνη την εποχή, το νοτιοανατολικό τμήμα βρισκόταν ακόμη υπό δανική κυριαρχία, ενώ ολόκληρος ο βορράς αποτελούσε την επικράτεια των Ladejarlen, μιας πριγκιπικής οικογένειας. Μέχρι τον 11ο αιώνα, οι απόγονοι του Hårfagre είχαν κατακτήσει πρώτα το βορρά και στη συνέχεια το νοτιοανατολικό τμήμα. Η Ισλανδία, η Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόε αποικίστηκαν από τη Νορβηγία. Οι Νορβηγοί Βίκινγκς κατέλαβαν επίσης τα (σημερινά σκωτσέζικα) νησιά Όρκνεϊ και Σέτλαντ. Ο τελευταίος βασιλιάς των Βίκινγκς ήταν ο Μάρκους Μπάρφουτ, ο οποίος πέθανε το 1103.

Η Νορβηγία στον ευρύτερο Μεσαίωνα

Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, υπήρξαν επανειλημμένες διαμάχες για τη διαδοχή του θρόνου. Υπήρξαν εξεγέρσεις και πόλεμοι. Ο χριστιανισμός επικράτησε τον 11ο αιώνα. Ο Χάκον Μάγκνουσον ήταν βασιλιάς της Νορβηγίας ως Håkon V από το 1299 έως το 1319. Μεταρρύθμισε τη διοίκηση και διαμόρφωσε τη Νορβηγία σε κράτος.

Το 1348/49 ξέσπασε η πανούκλα στη Νορβηγία. Θεωρείται ότι πέθαναν τα δύο τρίτα του πληθυσμού. Η γεωργία κατέρρευσε. Οι άνθρωποι στράφηκαν από την καλλιέργεια σιτηρών στην κτηνοτροφία, καθώς αυτή απαιτούσε λιγότερους εργάτες. Περαιτέρω κρούσματα πανούκλας έφεραν ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια στη χώρα. Η βασιλική αυλή και η αριστοκρατία στερήθηκαν επίσης τα προς το ζην.

Το 1363, ο Håkon VI, βασιλιάς της Νορβηγίας και της Σουηδίας, παντρεύτηκε την Μαργκερέθ, διάδοχο του θρόνου της Δανίας. Η Σουηδία χάθηκε το 1371. Ο Håkon VI πέθανε το 1380 και η Μαργκερέθ ανέλαβε την αντιβασιλεία για τον γιο του Όλαφ ο οποίος μόλις είχε γεννηθεί.

Το 1397, η βασίλισσα Μαργαρίτα Α' ένωσε τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία στην Ένωση του Κάλμαρ. Ήταν βασίλισσα της Δανίας από το 1387 και έγινε επίσης βασίλισσα της Σουηδίας και της Νορβηγίας μέσω γάμου και κληρονομιάς. Ο ανιψιός της Έρικ Ζ΄ έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ένωσης του Κάλμαρ. Ωστόσο, λειτούργησε μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό λόγω των πάσης φύσεως διαμάχης για την εξουσία. Η Σουηδία αποσύρθηκε από την Ένωση το 1523.

Επικράτεια της προσωπικής ένωσης Δανίας-Νορβηγίας μέχρι το 1814

Ένωση της Νορβηγίας με τη Δανία (1523-1814)

Η Νορβηγία παρέμεινε συνδεδεμένη με τη Δανία. Η ένωση διήρκεσε μέχρι το 1814. Ωστόσο, η Νορβηγία ήταν σε μεγάλο βαθμό χωρίς εξουσία και περισσότερο μια επαρχία της Δανίας. Τα δανικά έγιναν η γλώσσα της λειτουργίας και της διοίκησης. Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν Δανοί. Οικονομικά, ωστόσο, τα πράγματα ήταν και πάλι σε ανοδική πορεία. Η Μεταρρύθμιση εισήχθη στη Νορβηγία το 1536.

Από το 1814 έως το 1905, η Σουηδία και η Νορβηγία συνδέονταν με μια ένωση.

Ένωση της Νορβηγίας με τη Σουηδία (1814-1905)

Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, η Δανία τάχθηκε στο πλευρό της Γαλλίας και αναγκάστηκε να παραχωρήσει τη Νορβηγία στη Σουηδία μετά την ήττα της το 1814. Αυτό έθεσε τέλος στην προσωπική ένωση Δανίας-Νορβηγίας. Η Νορβηγία ανήκε πλέον στη Σουηδία. Ο βασιλιάς της Σουηδίας έλαβε έτσι και το νορβηγικό στέμμα. Ωστόσο, η Ισλανδία, τα Νησιά Φερόε και η Γροιλανδία, που προηγουμένως ήταν νορβηγικές, περιήλθαν τώρα στη Δανία.

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η αυτοπεποίθηση της Νορβηγίας αυξήθηκε και δημιουργήθηκε μια νορβηγική γραπτή γλώσσα παράλληλα με τη γλώσσα που είχε επιρροές από τη Δανία. Η Νορβηγία επεδίωξε την ανεξαρτησία της. Η ένωση με τη Σουηδία διαλύθηκε τελικά ειρηνικά το 1905.

Όλαφ Ε΄ της Νορβηγίας

Ο 20ός και 21ος αιώνας: Σύγχρονη ιστορία στη Νορβηγία

Ο πρίγκιπας Καρλ της Δανίας έγινε ο νέος βασιλιάς της Νορβηγίας ως Χαάκον VII. Έγινε επίσης ο πρόγονος της σημερινής νορβηγικής βασιλικής οικογένειας.

Το 1920, η Νορβηγία κατοχύρωσε τη διεκδίκηση του Σβάλμπαρντ και άλλων νησιών με τη Συνθήκη του Σβάλμπαρντ. Η Σπιτσβέργη ήταν προηγουμένως απάτριδα. Η Νορβηγία διαβεβαίωσε τις άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συνθήκη ότι θα τους επιτρεπόταν να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά εκεί. Οι πολίτες τους επιτρέπεται να εργάζονται εκεί χωρίς περιορισμούς.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Νορβηγία κατελήφθη από τη Γερμανία το 1940. Η βασιλική οικογένεια πήγε στην εξορία στη Μεγάλη Βρετανία. Από εκεί, ο Haakon VII έγινε σύμβολο της εθνικής αντίστασης, για παράδειγμα μεταδίδοντας ομιλίες προς το λαό του από το ραδιόφωνο. Το κίνημα αντίστασης στη χώρα προέβη σε πολυάριθμες πράξεις δολιοφθοράς, για παράδειγμα καταστρέφοντας βίαια στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η κατοχή έληξε το 1945, όταν η Γερμανία παραδόθηκε στις 8 Μαΐου. Ο βασιλιάς και η οικογένειά του επέστρεψαν.

Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 σημειώθηκε οικονομική ανάκαμψη. Η Νορβηγία εξελίχθηκε σε κράτος πρόνοιας. Ο Όλαφ Ε'  έγινε βασιλιάς το 1957. Το 1967 ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα. Έγινε ο σημαντικότερος οικονομικός παράγοντας για τη χώρα. Ο Harald V έγινε ο νέος βασιλιάς το 1991.

Leave a Reply