Γερμανία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Wer wohnt in DeutschlandΠόσους κατοίκους έχει η Γερμανία;

84,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Γερμανία. Αυτό καθιστά τη Γερμανία τη χώρα της Ευρώπης με το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό μετά τη Ρωσία. Από το 2021 έως το 2022, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 1 εκατομμύριο. Η μεγάλη αύξηση οφείλεται στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν από εκεί στη Γρεμανία.

Το 87% των κατοίκων της Γερμανίας ήταν Γερμανοί το 2021. Το 13 τοις εκατό του πληθυσμού είχε ξένο διαβατήριο.

Με 1,4 εκατομμύρια, οι Τούρκοι είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στη χώρα. Ωστόσο, ο αριθμός τους μειώνεται εδώ και χρόνια, καθώς πολλοί Τούρκοι έχουν πλέον πάρει τη γερμανική υπηκοότητα. Το μερίδιό τους στο συνολικό πληθυσμό είναι πλέον μόνο 1,6%.

Μικρότερες μειονότητες (ταξινομημένες κατά αριθμό το 2021) είναι οι Πολωνοί, οι Σύροι, οι Ρουμάνοι, οι Ιταλοί, οι Κροάτες, οι Βούλγαροι, οι Έλληνες, οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί και οι Ρώσοι. Υπάρχουν τώρα επίσης ένα εκατομμύριο άνθρωποι από την Ουκρανία.

Πόσα παιδιά γεννιούνται στη Γερμανία;

Κάθε γυναίκα αποκτά κατά μέσο όρο 1,6 παιδιά. Ο πληθυσμός γερνάει. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 47,8 έτη. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία έχει τον τρίτο σε ηλικία πληθυσμό στον κόσμο (μετά το Μονακό και την Ιαπωνία). Το συνολικό προσδόκιμο ζωής είναι 81,7 έτη (άνδρες 79,3 έτη και γυναίκες 84,2 έτη). 795.517 μωρά γεννήθηκαν στη Γερμανία το 2021.

Ο χάρτης δείχνει την πληθυσμιακή πυκνότητα της Γερμανίας.

Πόσοι άνθρωποι ζουν στις πόλεις στη Γερμανία;

Το 77 τοις εκατό των ανθρώπων ζει σε μια πόλη. Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο και η Κολωνία. Στο χάρτη πυκνότητας πληθυσμού μπορείτε να δείτε πού ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και πού οι λιγότεροι.

Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζει στα βορειοδυτικά, στην περιοχή του Ρουρ. Αλλά η πυκνότητα πληθυσμού είναι επίσης υψηλή στο Βερολίνο. Το βορειοανατολικό τμήμα, από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον αραιοκατοικημένο. Συνολικά, ωστόσο, η Γερμανία είναι μια πυκνοκατοικημένη χώρα με 236 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Θρησκεία στη Γερμανία

Εδώ πραγματοποιείται μια λειτουργία σε μια εκκλησία στο Βερολίνο.

Λίγο κάτω από το 30% των κατοίκων της Γερμανίας είναι είτε προτεστάντες είτε καθολικοί. Ένας μεγάλος αριθμός, επίσης 30 τοις εκατό, δεν ομολογεί καμία πίστη. Το 5,4 τοις εκατό είναι μουσουλμάνοι. Μικρότερες μειονότητες αποτελούν οι βουδιστές, οι Εβραίοι, οι Ινδουιστές και οι Σιχ. Μαζί, αυτοί αποτελούν μόνο περίπου το ένα τοις εκατό.

Η κατανομή στο εσωτερικό της Γερμανίας είναι πολύ διακριτή. Η πλειονότητα των καθολικών βρίσκεται στο νότο και τα δυτικά, ενώ οι προτεστάντες κυριαρχούν στο βορρά και οι περισσότεροι μη θρησκευόμενοι ζουν στα ανατολικά. Μπορείτε να βρείτε έναν χάρτη παρακάτω.

Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την εκκλησία. Το 2021, 640.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την εκκλησία, εκ των οποίων 280.000 ήταν προτεστάντες και 360.000 καθολικοί.

Ποια γλώσσα ομιλείται στη Γερμανία;

Η επίσημη γλώσσα στη Γερμανία είναι τα γερμανικά. Πρόκειται για την καθιερωμένη γερμανική γλώσσα που ομιλείται σε όλη τη χώρα. Η γερμανική γλώσσα ομιλείται επίσης στην Αυστρία και την Ελβετία, αλλά είναι ελαφρώς διαφορετική. Παρ' όλα αυτά, οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους!

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα γερμανικά είναι η γλώσσα με τους περισσότερους ομιλητές. Μετά τα αγγλικά, είναι επίσης η πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα. Παγκοσμίως, ο αριθμός των ομιλητών της κατατάσσεται στη 10η θέση.

Γράμματα και λέξεις στα γερμανικά

Τα γερμανικά γράφονται με λατινικά γράμματα. Αυτά είναι αυτά που βλέπετε εδώ. Το αλφάβητο αποτελείται από 26 γράμματα. Υπάρχουν επίσης τα τρία umlauts Ä, Ö και Ü καθώς και το ß.

Ξέρετε πόσες γερμανικές λέξεις υπάρχουν; Είναι 5,3 εκατομμύρια! Αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό,τι έχουν τα αγγλικά, για παράδειγμα. Ωστόσο, μόνο μερικές από αυτές χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, δηλαδή περίπου 14.000 λέξεις. Το Duden, το γερμανικό ορθογραφικό λεξικό, απαριθμεί 135.000 λέξεις.

Τα παιδιά αυτά φορούν παραδοσιακές βαυαρικές φορεσιές και πιθανότατα μιλούν επίσης βαυαρικά.

Γερμανικές διάλεκτοι

Αν στο σχολείο διδάσκεστε Γερμανικά ως 2η ξένη γλώσσα, πιθανότατα μιλάτε κι εσείς γερμανικά. Ίσως όμως να μιλάτε και μία από τις πολλές διαλέκτους που υπάρχουν στη γερμανική γλώσσα. Για παράδειγμα, υπάρχει η βαυαρική, η σαξονική, η εσσική, η φριζική, η φραγκονική, η σουαβική ή η διάλεκτος του Βερολίνου.

Ακόμη περισσότερες γλώσσες  στη Γερμανία!

Εκτός από τα γερμανικά, υπάρχουν και κάποιες μειονοτικές γλώσσες που ομιλούνται στη Γερμανία. Για παράδειγμα, ορισμένοι Δανοί ζουν στα σύνορα με τη Δανία και μιλούν δανικά. Τα φριζικά ομιλούνται στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, συγκεκριμένα τα βόρεια φριζικά στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και τα σατερ φριζικά στην Κάτω Σαξονία. Τα σορβικά ομιλούνται στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο. Τα χαμηλά γερμανικά (επίσης γνωστά ως Plattdeutsch) ομιλούνται κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας. Χωρίζεται και πάλι σε πολυάριθμες διαλέκτους.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι γλώσσες που μιλούν οι μετανάστες. Τα τουρκικά, τα πολωνικά ή τα ρωσικά μπορούν επομένως να ακουστούν στη Γερμανία, όπως και τα ιταλικά ή τα ρουμανικά. Μπορείτε επίσης να ακούσετε τα αραβικά, επειδή στη Γερμανία ζουν πολλοί πρόσφυγες από αραβόφωνες χώρες που έχουν ξεφύγει από τους τρομερούς πολέμους στις πατρίδες τους.

 

Leave a Reply