Εσθονία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά    Χριστούγεννα

Αυτή η γυναίκα της αγοράς στο Ταλίν είναι επίσης κάτοικος Εσθονίας.

Κάτοικοι της Εσθονίας

Η Εσθονία έχει 1,35 εκατομμύρια κατοίκους. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στην πρωτεύουσα Ταλίν. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι το Ταρτού με 92.000 κατοίκους. Συνολικά, το 69% των Εσθονών ζει σε κάποια πόλη.

Οι Εσθονοί αποτελούν το 69 τοις εκατό του πληθυσμού της Εσθονίας. Το ποσοστό των Ρώσων στη χώρα είναι πολύ υψηλό, συγκεκριμένα 24%, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των κατοίκων. Το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο με αυτό της Λετονίας. Μικρότερες μειονότητες είναι οι Ουκρανοί (2 τοις εκατό), οι Λευκορώσοι (1 τοις εκατό) και οι Φινλανδοί (0,6 τοις εκατό). Στη δυτική ακτή της Εσθονίας ζουν επίσης περίπου 500 Εσθονόσουηδοι. Πρόκειται για απογόνους Σουηδών που εγκαταστάθηκαν εδώ κατά τον Μεσαίωνα.

Οι Εσθονοί λατρεύουν να χορεύουν και να τραγουδούν!

Οι Ρώσοι που εγκαταστάθηκαν εδώ κατά τη σοβιετική εποχή δεν έλαβαν διαβατήριο μετά την ανεξαρτησία το 1991 και ως εκ τούτου ήταν απάτριδες. Μπορούν να πολιτογραφηθούν, αλλά πρέπει να περάσουν ένα γλωσσικό τεστ στα εσθονικά.

Θρησκεία στην Εσθονία

Το 13,6% του εσθονικού πληθυσμού είναι προτεστάντες. Το 12,8 τοις εκατό ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Περισσότερο από το 70 τοις εκατό δεν ανήκει σε καμία εκκλησία ή δεν έχει δηλώσει τη θρησκευτική του ένταξη.

Ποια γλώσσα ομιλείται στην Εσθονία;

Η επίσημη γλώσσα στην Εσθονία είναι η εσθονική. Την ομιλεί περίπου το 70 τοις εκατό του πληθυσμού. Η ρωσική γλώσσα είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη, καθώς περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι Ρώσοι.

Η εσθονική γλώσσα συγγενεύει στενά με τη φινλανδική. Ανήκει στις φιννοουγγρικές γλώσσες. Αυτό την καθιστά μία από τις λίγες γλώσσες στην Ευρώπη που δεν ανήκουν στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές λέξεις από τα γερμανικά στην εσθονική γλώσσα, επειδή οι Γερμανοί ζούσαν εδώ για αρκετούς αιώνες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι λέξεις müts (καπάκι) και würts (μπαχαρικό).

Τα πολλά φωνήεντα είναι χαρακτηριστικά της εσθονικής γλώσσας. Υπάρχουν επίσης λέξεις όπως Jäääär!

Τα εσθονικά γράφονται με λατινικά γράμματα (τα οποία χρησιμοποιούν και οι Άγγλοι). Υπάρχουν επίσης μερικά επιπλέον γράμματα που δεν αναγνωρίζουμε: š, ž, ü, ä, ö και õ. Αλλά δεν υπάρχει z. Οι λέξεις τονίζονται σχεδόν πάντα στην πρώτη συλλαβή. Μια εξαίρεση είναι το aitäh - που σημαίνει ευχαριστώ.

Leave a Reply