Κύπρος Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά       Παραδόσεις και Γιορτές     Χριστούγεννα

Zypern auf GlobusΗ Κύπρος είναι το ανατολικότερο και το νοτιότερο νησί της Μεσογείου και βρίσκεται στο σημείο τομής τριών ηπείρων: Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία, η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου.

Το νησί είναι ανεξάρτητο από το 1960 και διαιρεμένο από το 1974: Το βόρειο τμήμα αποτελεί μέρος της Τουρκίας ως ψευδοκράτος και το νότιο τμήμα είναι το πραγματικό κράτος της Κύπρου. Υπάρχουν επίσης βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, καθώς η Κύπρος ήταν κάποτε βρετανική αποικία.

Η ακτογραμμή της Κύπρου έχει μήκος 671 χιλιόμετρα. Μια νεκρή ζώνη, που ελέγχεται από τον ΟΗΕ, χωρίζει το νησί σε δύο μέρη. Υπάρχει ένα βόρειο τμήμα και ένα νότιο τμήμα του νησιού.

Το βόρειο τμήμα της Κύπρου κατέχεται από την Τουρκία. Από άποψη μεγέθους, πρόκειται για το ένα τρίτο περίπου του νησιού. Εκεί θα βρείτε επίσης τα πιο σημαντικά ποτάμια. Ωστόσο, το βόρειο τμήμα δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ επίσημα ως κράτος, παρά μόνο από την Τουρκία. Μόνο ο νότος είναι κράτος και είναι επίσης αποδεκτός από τη διεθνή κοινότητα. Επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί, η Κύπρος γεωγραφικά καλύπτει όλο το νησί, όταν πρόκειται για το κράτος της Κύπρου, τότε εννοείται το νότιο τμήμα, το οποίο είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

Η πρωτεύουσα της Κύπρου ονομάζεται Λευκωσία στα ελληνικά και Lefkoşa στα τουρκικά. Παρεμπιπτόντως, είναι η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Το νότιο τμήμα της ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Περισσότεροι από 850.000 κυρίως Έλληνες κάτοικοι ζουν στο νότιο τμήμα, ενώ περίπου 345.000 άτομα τουρκικής καταγωγής ζουν στο βόρειο τμήμα. Η γλώσσα είναι παρόμοια: στο νότιο τμήμα οι άνθρωποι μιλούν ελληνικά και στο βόρειο τμήμα τουρκικά. Οι Έλληνες έχουν επίσης μια πολύ ιδιαίτερη διάλεκτο.

Έκταση Κυπριακή Δημοκρατία 5896 km², συνολική Κύπρος 9251 km²
Κάτοικοι Κυπριακή Δημοκρατία 848.000, Σύνολο Κύπρου 1,19 εκατ
Γλώσσα ελληνικά και τουρκικά
Πρωτεύουσα Λευκωσία
Ο μεγαλύτερος ποταμός Πεδιαίος (περίπου 100 χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Όλυμπος (1952 μ.)
νόμισμα Ευρώ
Προσχώρηση στην ΕΕ 1 Μαΐου 2004

Zypern UmrissΣημαία Κύπρος

Το περίγραμμα του νησιού σε καφέ-πορτοκαλί χρώμα βρίσκεται σε λευκό πεδίο. Το καφέ-κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει το χαλκό που βρίσκεται στο νησί. Κάτω από αυτό υπάρχουν δύο κλαδιά ελιάς, που συμβολίζουν τις δύο εθνοτικές ομάδες του νησιού. Ζουν πλέον ειρηνικά μαζί, αν και η συνύπαρξη δεν είναι χωρίς εντάσεις.

Εθνικός Ύμνος

Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν Κοψη
τοῦ σπαθιοῦ τὴν τρομερή,
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψι,
ποὺ μὲ βία μετράει τὴν γῆ.

Ἀπ’ τὰ κόκκαλα βγαλμένη
τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!

Αφήστε μια απάντηση